Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Anyós, após » Szerintetek jogosan haragudott...

Szerintetek jogosan haragudott meg ránk anyósom?

Figyelt kérdés

Náluk az (volt) eddig a szokás, hogy szenteste hozzájuk megy a család. A férjem testvérei, unokák.

Nekünk idén készült el végre a saját házunk, megszületett a gyerekünk. Mondtam anyósomnak, hogy ha nem haragszik mi inkább szenteste otthon szeretnénk lenni.

Teljesen kikelt magából, hogy márpedig náluk ez a szokás és én ezt az egészet felrúgom.

Persze nem szeretnénk én senkit kellemetlen helyzetbe hozni, de nekünk a szenteste már csak hármunké. Mindig erről álmodtunk, hogy milyen saját szokásokat fogunk kialakítani.

2020. okt. 5. 14:30
1 2 3 4
 31/36 anonim ***** válasza:
86%

Mégegyszer: adott két család, egy-egy felnőtt gyerekkel. A felnőtt gyerekek hazajárnak szentestére. Aztán egyszercsak a két felnőtt gyerek egymásra talál, egy párt alkotnak, előbb-utóbb összeházasodnak, onnantól kezdve mi lesz a szentestével? Egész életükben külön töltik majd, ki itt, ki ott, mert mindenki megy a maga szüleihez? Vagy az egyiknek ildomos a másikkal tartani, és a másik családjával tölteni a szentestét, a sajátjait faképnél hagyva? Vagy menjenek együtt ugyanazon az estén mindkét (elvált szülők esetén akár 3-4!) helyre, akkor is, ha a azok 200 km-re vannak egymástól? (2-3 óra itt, 2-3 óra ott, 2-3 óra utazgatás ide-oda-haza, "jaj siessünk, nem maradhatunk tovább, még amoda is mennünk kell". Valaki találóan nevezte ezt "vándorcirkusz"-nak.) Komolyan érdekel, melyik verziót képzeled el?

A szüleim, sőt még a nagymamám is megmondta nekem: a szenteste a legszűkebb családé, a nyugalomé, elcsendesedésé, ráhangolódásé, az ünnepé. Nem mászkálunk, még a nagyihoz sem. Ez ugyanúgy vonatkozik rám is, mióta saját családom van. Igen, vannak családok, ahol ez a hagyomány, és nem csak a fiatalok tartják magukra érvényesnek. Aztán 25-én, 26-án meglátogatjuk a tágabb családot, rokonokat. Lehet a rokonsággal akkor is karácsonyozni, hiszen tulajdonképpen az a karácsony két napja. Nem tudom, miért kell mindenáron szenteste csinálni a banzájt.

De gondolom te is anyósodhoz és a férjed rokonai közé mászkáltál vagy 60 éves korodig minden szentestén, míg ki nem haltak az öregek, és csak azóta vagy te a szenteste háziasszonya, de mostmár mindenkinek hozzád kell menni, mert eljött a te időd. Vagy neked lehetett már fiatalasszonyként is saját családi szentestéd, csak a gyerekeidnek nem lehet?

Félreértés ne essék, jó dolog tud lenni a nagycsaládos karácsonyi vacsora, rokoni találkozó, csak nem értem mi csodálkoznivaló van azon, hogy vannak, akik nem akarnak rögtön szenteste ezzel kezdeni, hanem szeretnék az első estét meghitten tölteni. Tudod, olyan "szentcsaládos" hangulatban. És csak utána rohangálni bulizni. Főleg ha már gyerek is van. A gyerekek többségének ezek a vacsorák unalmasak és feszengősek, főleg ha olyan rokonok jönnek össze, akiket egyébként alig látnak életükben. Számtalanszor láttam a karácsonyi ebéden kölyköket unottan piszmogni és morogva válaszolni a "milyen a suli" szintű kérdésekre, míg a felnőttek röhögtek a pálinka fölött. Persze ugyanolyan unalmas és feszengős lesz neki 25-én vagy 26-án is, de legalább az első este, otthon, az ajándékok között megvolt az a hangulat, amiért várni szoktuk a karácsonyt.

Persze ha mindenki boldogan kezdi azzal a karácsonyt, hogy szedelőzködik és megy anyukához/anyóshoz a nagynénik, nagybácsik, sógorok, sógornők és unokatesók hadserege közé, ha ez tényleg mindenkinek jó és boldoggá teszi, akkor jó. De ha valahol a fiatalok maguknak szeretnék a szentestét, akkor hülyeség kiverni anyukának a hisztit.

2020. okt. 9. 09:56
 32/36 anonim ***** válasza:
79%

Nem.

Ha valaki már összeházasodik (még gyerek nélkül is), onnantól ők alkotnak egy családot, a Szentestét pedig alapvetően mindenkinek a saját szűk családja mellett szokás tölteni elsősorban, a többiekre ott a 25-26., ráadásul akkor még több időt is tudnak egymással lenni, hisz az egész nap ott van.

Ráadásul a kérdezett esetnél még az a szituáció sem áll fenn, hogy az anyós már egyedül lenne, és emiatt rossz lenne neki, ha egyedül kéne töltenie a Szentestét. Ilyenkor érthető lenne valamennyire, hogy jól esne neki, ha a gyerekei közül átmenne valaki a családjával.

2020. nov. 14. 15:57
 33/36 anonim ***** válasza:
"Ki nyitja rám az ajtót?" :D
2020. nov. 14. 15:59
 34/36 anonim ***** válasza:
84%
#29 A legirritálóbb, legidegesítőbb anyósok egyike lehetsz. Azért meghallgatnám a menyed beszámolóját is a dologról, kíváncsi lennék, mennyire bánták valójában, hogy nem vonultak át hozzátok nevetgélni meg beszélgetni.
2020. dec. 9. 11:05
 35/36 anonim ***** válasza:
0%

Kedves 34-es.

Én meghívtam az összes családtagomat!

Aki nem jött el...az otthon maradt. Nem érdekel.

Aki nálunk volt jól érezte magát, evett...ivott és mikor hívtak a menyemék bszélgettünk kicsit, de igazából kínos volt, mert nálunk a hangzavar, náluk a csend...

Mindenkinek más jelent a szeretet ünnepe, nekünk a nagy családot,neki a férjét.

Csak az a baj a "férj" a fiam, nem a két személyes ünnephez szokott.

De majd megszokja, csak addig a szívem kettéreped.

2020. dec. 14. 20:25
 36/36 anonim ***** válasza:
79%

#35 Mondok neked egy furcsa dolgot: nem minden ember gondolkodik úgy mint te. Neked lehet, hogy jó a hangzavar meg hogy odacsődíted az egész bandát, ő meg élvezi a csendet és a békét. Az ami neked "kínos", neki nem.

Ezen a kettérepedt szív szövegen felröhögtem, tényleg vérbeli idegesítő anyós vagy, aki érzelmileg manipulálja szerencsétlen fiát, és akasztja ki a menyét.

2020. dec. 15. 13:12
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!