Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Anyós, após » Szerintetek jogosan haragudott...

Szerintetek jogosan haragudott meg ránk anyósom?

Figyelt kérdés

Náluk az (volt) eddig a szokás, hogy szenteste hozzájuk megy a család. A férjem testvérei, unokák.

Nekünk idén készült el végre a saját házunk, megszületett a gyerekünk. Mondtam anyósomnak, hogy ha nem haragszik mi inkább szenteste otthon szeretnénk lenni.

Teljesen kikelt magából, hogy márpedig náluk ez a szokás és én ezt az egészet felrúgom.

Persze nem szeretnénk én senkit kellemetlen helyzetbe hozni, de nekünk a szenteste már csak hármunké. Mindig erről álmodtunk, hogy milyen saját szokásokat fogunk kialakítani.

2020. okt. 5. 14:30
1 2 3 4
 21/36 anonim ***** válasza:
80%

Az én férjem családjában is szenteste volt rokonozás, ráadásul hagyományosan férjem nagynénjééknél (akihez egyébként máskor kb sosem mentünk). A tipikus "ünnepi rokonok" (akiket csak évente kétszer látsz, karácsonykor és húsvétkor) gyűltek össze olyankor.

Mikor még csak együtt jártunk, természetesen eszembe sem jutott kivonni őt ebből. Mikor már összeköltöztünk, szívesen töltöttem volna kettesben vele a szentestét, de valahogy fura lett volna ennyi idő után bejelenteni, hogy "mostmár hirtelen nem tetszik így, kiszállunk".

De mikor megszületett a gyerekünk, rászántam magam. Nem akartam, hogy a gyerekemnek mindig azzal kezdődjön a karácsony (tudom, hivatalosan ez a nap még nem az, de a gyakorlatban igen), hogy muszájból félidegenek közé rángatjuk egy félidegen környezetbe, ahelyett, hogy otthon lenne velünk, szűk körben, meghitten, és játszana az új játékaival. A tágabb család, rokonság végiglátogatására ott a következő két nap.

Szerencsére nem volt belőle sértődés, bár láttam, hogy azért nem is repesnek az örömtől. Mondjuk megértem a veszteségérzést, ez egy korszak vége. De tudomásul kell venni, a "gyerek" többé nem gyerek, már nem az a fő szempont karácsonykor, hogy "hazamenjen" anyucival ünnepelni (már nem is az az otthona). Ő már nem a fiú, hanem az apa szerepében van karácsonykor (ahogy többnyire az év többi napján is). Új család jött létre új szokásokkal, ez az élet rendje. A sértődés nem jogos.

2020. okt. 6. 08:49
 22/36 anonim ***** válasza:
59%

Én nem vagyok egy rokonságnak becsicskuló fajta, ezt előre leszögezném. Nálunk is a szenteste mindig hármunké volt (férjem, gyerekem, én).

Viszont így a kérdezőt olvasva, csak egy kósza gondolat, de ha elfogadod az eddigieket, és szenteste mentek anyósékhoz, akkor gondolj bele, túl leszel a velük (anyósékkal, férjed tesóival, sógor/sógornővel) való karácsonyi rokonizáláson. Mindezt úgy, hogy még csak nem is Neked kellett készülni (anyósra, apósra, mondjuk 25. vagy 26-án.

Én ezt is fontolóra venném, hogy utána a 25-26. már csak a tietek hárman, vagy a saját családoddal úgy osztod, ahogy szeretnéd.

2020. okt. 6. 09:11
 23/36 anonim ***** válasza:
88%
A legjobb az volt az első külön töltött szentestében, hogy nem volt kapkodás, fél nap főzés, aztán zabàlás, tömörülés, agybaj. Nem kellett az ajándékokat újra elpakolni, csomagolás hajtogatással foglalkozni és kivárni, mikor figyelnek a többiek arra, amit én mondanék, mert mindenki egyszerre akar beszélni. Gyerekkel ez hatványozottan nehéz. Vedd el tőle az új játékot, adj neki is enni, beszélgess, nyugtasd meg a sok idegen közt. Pici gyereknél az elvonulás szokott segíteni, de ennyi erővel otthon is lehetnétek kettesben... Ezt anyósodnak mondd el,ha problémázik. Ezek miatt nem vállaltam a mászkálós látogatásokat én sem.
2020. okt. 6. 09:47
 24/36 anonim ***** válasza:
78%

Nekem, mint anyósnak /nem a tiéd :)/az a véleményem, hogy meghívnám az összes gyerekemet -ahogy eddig mindig- szentestére vacsorára.

Ha valaki nem jön, nem haragudnék.

A többi gyerekemmel és unokáimmal boldogam tölteném el az estét.

Aki nem jött, azt szívesen látom majd az új évben.

2020. okt. 6. 12:25
 25/36 anonim ***** válasza:
70%

Nálunk úgy van higy 24-én mindeki otthon van a legszűkebb családdal. Egyetértek abban hogy kellenek a saját szokások, a nyugalom, hogy minden úgy legyen ahog ti szeretnétek, senki máshoz ne kelljen alkalmazkodni. 25-én pedig megyünk a férjem anyukájához. Mondjuk nálunk fura lenne ha nem mennénk mert jóban vagyunk, és ő nem is erőlteti semmit, szerencsére nincs ilyen gond, szívesen megyünk. De ha egyedül lenne egész nap 24-én akkor elhívnánk vagy mi mennénk hogy ne legyen egyedül.

De itt szó sincs ilyesmiről. Én is utálom a nagy felhajtást de ha férjem csak ilyenkor látná a testvérét akkor kibírnék 1 napot, mondjuk 25 vagy 26-át. De a szentestéből én se engednék a helyetekben. Mi lenne ha az össznépi családi banzájt a következő nap tartaná meg a tágabb család?

2020. okt. 6. 21:24
 26/36 anonim ***** válasza:
77%
ÉN megértelek teljes mértékben. Ha gyerekünk lesz, én is meg fogom ezt lépni. És tudom, nálunk is lesz belőle némi sértődés. Nem anyósom, hanem apósom részéről. Ők elváltak és apósom szenteste nagy családi vacsorát rendez minden évben, illetve minden évben másnál van ez a vacsora és oda megy az egész család, nagynénik, unokatestvérek, szóval mindenki. A férjem szerint ez így jó. Én viszont mondtam, hogy a szentestét szeretném csak kettesben ünnepelni. Tavaly még nem küzdöttem ezért elég kitartóan, gondoltam jó, még úgyisncs gyerek, meg legyünk társaságban. Idén jobban kiállok majd a véleményemért.
2020. okt. 7. 17:39
 27/36 anonim ***** válasza:
15%

Nem értem ezt a "összeköltöztünk/összeházasodtunk/megszületik a gyerek, mostmár nem kell a régi család" dolgot.

Ha a karácsony a szeretet ünnepe, akkor miért nem lehet a szeretteitekkel tölteni?

Az év 362 napján együtt vagytok.

2020. okt. 9. 00:56
 28/36 anonim ***** válasza:
84%

Mert az év 362 napja àllandò rohanás,had legyen màr 1 nap amikor nem a futásbòl és jòpofizàsbòl àll az ember napja.

1 nap ami más mint a többi.

Nekem a szenteste a legfontosabb amit a férjemmel ünneplek immàr 2 éve.

Elötte mi is hol itt voltunk,hol ottvoltuk,de elét volt

Abbòl állt a napom h koràn keltem mert én is szerettem volna sütni fözni,gyorsan feldobáltuk a diszeket a fára aztàn futàs valakihez.

Elötte 7 èvig vàndor cirkusz volt a szentesténk.Már vàgyom a sajàt kis szentestére ahol amit ugy csinálunk amit mi akarunk,és kialakitjuk a mi hagyományainkat.

Ha gyerekem lesz szeretnék szük körben ünnepelni ahogy én is felnöttem.

A rokonoknál az a szokás h a gyerekeket elcsaljàk feldiszitik a fát ès oda pakolnak.

Mi mindig együtt diszitettük a fát,kivettem a részem belöle és nagyon élveztem.Hiszen igy vártuk a Jèzuskàt.Igy vártam a Jézuskát.

Ha gyerekem lesz szeretném ha együtt diszitenénk.Együtt készülnénk és öt is megfognà ez a hangulat.

Nem a szerint h melyik rokonnál épp mi a szokàs.

Kérdezö,sértödjön meg ha akar az anyòs.

Nem kell emgedni neki,legyen szép az a napotok

2020. okt. 9. 07:33
 29/36 anonim ***** válasza:
0%

1. Én nem értem, hogy amint 2 fiatal összeköltözik, rögtön "saját hagyományt" akarnak és ezért rögtön le@arják az anyós által kialakított és már 25-30 éve jól működő hagyományt.

Ha te most kialakítod azt a hagyományt, hogy szűk családi kör, akkor számíts rá, hogy ha a gyereked felnő, te egyedül fogsz karácsonyozni, mert majd ő is a párjával akar lenni kettesben és nem a szüleivel.

Na! Ez lesz a te hagyományod.

2. Ezt az én menyem is megpróbálta!

Délután feldiszítették a fát, késő délután sütöttek halat, 6 órakor megvacsoráztak és fél 7-től minden olyan volt náluk mint máskor, csak volt egy feldiszített fenyőfa is.

Felhívtak bennünket boldog ünnepeket kívánni és mikor látták, hogy mi 10-en üljük körül az asztalt és beszélgetünk, nevetgélünk, hát akkor már nagyon bánták, hogy ők most otthon üldögélnek kettesben és ugyanazt csinálják mint minden este.

Másnap már hiába jöttek, már nem volt ugyanaz a hangulat mint előző este, arról nem is beszélve, hogy így sajnos mi nem tudtunk menni rokonokhoz, mert őket vártuk.

Ezt csak tanulságképp írtam le, hogy minden fiatalasszony jól gondolja meg, hogy milyen hagyományt rúg fel és milyet alakít ki helyette, mert ez nagyon visszaüthet.

2020. okt. 9. 08:47
 30/36 anonim ***** válasza:
84%
29. Ez nem volt tanulságos. Először is a kérdező és a férje előre szólt anyósnak hogy nem fognak menni. 3 hónappal előre. Anyós nem lesz egyedül, nem fog egyedül karácsonyozni, feltételezem akkor más lenne a helyzet. Végül nem mindenki szereti a felhajtást. Úgy látszik hogy ezt te nem tudod elfogadni. Ezért is beszéltél kicsit lekezelően a menyedről. Van aki kifejezetten a csendes ünnepet szereti.
2020. okt. 9. 09:28
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!