Hogyan lehet szépen közölni anyósékkal, hogy Szentestén szeretnénk magunk lenni? Vagy engedjek most is?
Röviden anyósék a szomszédságban élnek. Ez a felállás átmeneti, mert intézzük a házépítést. Viszont a viszonyunk formális, kezdetektől én más vagyok, nem tudtak irányítani, probáltak kikezdeni, pletykálni rólam, stb. Sok energiámba telt, hogy elfogadják mi nem azt az életet fogjuk élni, amit ők anno, vagy amit ők gondolnak.
Tavaly a férjem unszolására engedtem a közös Szentestének. Itt voltak a szüleim, anyósomék,(akkor született a fiam 5 hónapos volt) gondoltam megnézem milyen így. Konkrétan 10 óra után alig akartak elmenni anyósék..
Idén a gyerek nagyobb már,másabb a hangulata az egésznek, tud már szaladni, játszani. Valamint én terhes vagyok még nagyon korai múlt héten teszteltem kb. 6 hetes lehetek. Rosszullétek már vannak, meg hányás.
Nincs kedvem hozzá, hogy megint mindenki itt legyen. Fáradt vagyok estére már és tényleg szeretném ezt az egy estét 3asban tölteni. A férjem meg is ért, de ismeri a szüleit. Gondoltam másnap ebédre meghívom a két családot, mivel ha én nem főzök akkor a férjem családja megjegyzést tesz, sőt képes anyós maga hozni kaját. Amivel nincs is gond szeretek főzni. Hozzáteszem Karácsony első két napján hol anyósékkal hol a szüleimmel hol a férjem egyéb rokonaival vagyunk.
Szerintetek jogosan kérem ezt? Vagy le kellene nyelnem idén is, aztán hagyj jöjjön mindenki?
Köszönöm a válaszokat!
Bármennyire is a szeretet ünnepe, ezt csak határozottan lehet jól kezelni. Családként ti döntötök, hogy mikor hol lesztek és kit engedtek be. Rugózhat ezen anyós, sógor és a szomszéd néni kutyája is, akkor sem lesz vendég 24-én, ha ti nem akarjátok.
Én eleve a számunkra jó időpontot ajánlottam fel a rokonoknak látogatásra. Egyikük visszakérdezett, hogy 24-e nem lenne jobb? Mehetnénk hozzájuk akkor... Erre több érvem is volt, de egyszerűen nemet mondtam és erre nem volt már keresztkérdés. Aztán mondtam (nálunk én egyeztetek mindenkivel), hogy 26-án viszont megyünk, ha megfelel. Ez vagy jó, vagy nem tudunk utazni, ilyen egyszerű. Lehet, hogy keményen hangzik, de ha mindenkinek engedünk, akkor 1 hétig utazhatunk és egy percet se vagyunk otthon nyugiban. Azt nem is számítva, hogy mindenki 24-ére kérne minket, ami fizikai képtelenség.
Nem kell engedned, ahogy már sokan leírták, ez a tiétek. Másnap jöhetnek.
Ne érezd magad már rosszul ilyen tiszteletlen emberek miatt. Mert azok, mert nem érdkeli más őket, csak maguk, és ersőzakosak...
Nem olvastam el a válaszokat, csak a nyitókérdést.
Be kéne vezetnetek azt a rendszert, hogy
dec.24 este: csak magatok vagytok;
dec.25. ebéd: egyikőtök szüleinél vagytok vagy őket hívjátok;
dec.26. ebéd: másikótok szüleinél vagytok vagy őket hívjátok.
Persze jó kérdés, hogy ezt hogyan kommunikáljátok le. Nem tudom, nálatok mi a szokás, hogy a kényes dolgokat mindenki a saját szüleinek mondja el, vagy van "vezér" a családban, aki mindkét fél felé kinyitja a száját.
Mindenesetre szerintem úgy fogalmazzatok, hogy "idén így fogjuk csinálni". Nem "kéritek", nem "szeretnétek", nem "mit szólnának hozzá". Hogy kit, mikor hívtok, az a ti döntésetek, ehhez nem kértek engedélyt a meghívni kívánt családtól.
Arra föl kell készülni, hogy ebből balhé lesz. Jobb lenne most letárgyalni, hogy karácsonyig lenyugodjanak a kedélyek. Első évben nehéz az ilyet keresztülvinni, de utána már egyre könnyebb (saját tapasztalat), és néhány év múlva már mindenkinek ez lesz a természetes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!