Tigris VS oroszlán. Melyik győzne?
A Discovery Chanellen volt régebben a Fenevadak párviadala című sorozat, amelynek egyik része az afrikai oroszlán és a bengáli tigris feltételezett, virtuális síkon megjelenített összecsapását elemezte. A korábbi hozzászólásom elemei ebből a fenti dokumentumfilmből valók. Egy ereje teljében lévő, fiatal, 240 kg-os oroszlán és 260 kg-os bengáli tigris feltételezett összecsapásából a nagyobb tapasztalata miatt a film az oroszlánt hozta ki győztesnek. Engem a film meggyőzött. Ha a természetes közegükből kiemelnénk a két állatfajta kb. azonos feltételekkel (életkor, nem, súly) rendelkező egyedeit, akkor szerintem is nagyobb %-ban az oroszlán nyerne. A szibériai tigrissel való összehasonlításra nem tért ki a film. Csak feltételezem, hogy a kb. 40 kg-os súlytöbbletet az oroszlán nagyobb tapasztalata ennél már nem tudná kiegyenlíteni.
Valóban olvasni arról, hogy a szibériai tigris képes elejteni kisebb medvéket. Ehhez hozzátenném, hogy lesből támadva és nem nyílt küzdelemben. Mert szerintem a szibériai tigris sem tudna nyílt küzdelemben legyőzni egy 500 kg-os medvét. 300-400 kg-ig valószínű, hogy igen. A 650-750 kg súlyú grizzly, kodak és jegesmedvék ellen persze semmi esélye sincs. A Fenevadak párviadala sorozatban egyébként a szibériai tigris és a grizzly feltételezett párharcáról is van egy rész. A 670 kg-os medve ellen semmi esélye a 280 kg-os tigrisnek.
Csak hozzáteszem még azt, hogy ha a fenti állatok nem a természetes környezetükben csapnának össze, hanem pl. állatkertben, akkor már egyértelműen az oroszlán és a tigris között a súly és erőkülönbség miatt a tigris van előnyben.
Én így gondolom, a Fenevadak párviadala című sorozat dok.filmje(i) alapján.
Tudod ezek a műsorok fikciók. Ugyanúgy, mint amikor összerakják pl. Attilát és Nagy Sándort, vagy a hoplitát és a keresztes lovagot. Fikció és elmélet az amerikai nézőközönség számára.
Butaság olyat állítani, hogy az oroszlánnak nagyobb a harci tapasztalata, mint a tigrisnek. Ugyanúgy nagyvadakra vadásznak. A nagy különbség inkább abban rejlik, hogy míg a tigris egyedül vadászik, az oroszlánok falkában. A hím oroszlánok pedig nagyon-nagyon ritkán vadásznak, inkább csak a nőstények által elejtett állatból esznek.
Nem is állítottam olyat, hogy grizzly, kodiak vagy jegesmedve ellen nyerne a tigris. Bár ha lesből támadna, szerintem nyerne és szerény véleményem szerint szemtől-szemben is kétséges a kimenetel. A medvék nagy tömegében arányaiban jóval kevesebb az izomzat és több a zsír, mint a macskaféléknél.
Maradjunk annyiban, hogy egyetlen macskaféle ragadozónak sincsen esélye 500-tól 800 kg súlyig medvék ellen. A medvék hatalmas erejéről itt is olvashatsz:
A hím oroszlánok a természetben életük első 4 évét elsősorban az egymás elleni harcokkal, másodsorban zsákmányállatok elejtésével töltik. Mindezt azért, hogy a családos életformában kiharcolják maguknak a domináns, vezető hím szerepét. A tigrisnél ez azért nincs így, mert nem családosan élnek, hanem magányosan. Ezért nem fontos náluk az, hogy kifejlődjön a domináns vezető szerepre törekvés. Az anyatigris évek alatt megtanítja a kistigriseket a vadászatra, ennyi. Az oroszlánnál ennél is nagyobb a tét... Ha ezek után nem érted, akkor passz.
Azt viszont pont egy általad felhozott műsorhoz hasonló dokumentumfilmben vázolták fel, hogy a vadállatok között a tigris ütése a legerősebb, erősebb mint a jegesmedvéé. 1:1
A hím tigrisek ugyanazt csinálják, mint a hím oroszlánok. Járják a területeket és próbálják elvenni más hím tigrisektől. 1:1
Hogy a tigris ütése erősebb lenne a jegesmedve ütésénél? :) Talán hallottál már arról, hogy egy kifejlett jegesmedve akár 80-100 cm-es jégréteget képes szétzúzni maga alatt zsákmányszerzés céljából! Ez félelmetes erőt jelent! Ehhez képest bármelyik nagymacska egy aranyos kis cicucska.
Az oroszlán párviadalok egyébként megvalósultak 2000 évvel ezelőtt a római arénákban:
"Az ókori Róma uralkodók berber oroszlánokat használtak a kegyetlen cirkuszi viadalokhoz, például tigrisek ellen, ahol rendszerint a tigrisek maradtak alul."
Tehát a római arénákban rendszerint az oroszlánok győztek a tigrisek ellen. A berber oroszlán egyébként nem halt ki. Sok állatkertben vannak egyedei. Projekt létezik a DNS állományuk végleges megmentésére és az Atlasz-hegységbe való visszatelepítésükre. A hagyományos oroszlánnál 10-20 kg-mal súlyosabbak. 230-270 kg-ig van a súlyuk.
Maga az ütés ereje. De itt nem is a medve a lényeg. Egyértelmű, hogy fizikailag a medvék erősebbek és nagyobb arányban nyernének, a tigrisnek akkor lenne esélye, ha torkon ragadja valahogy.
Az oroszlán tigris párharcról volt szó. Én továbbra is azt a véleményt tartom, hogy a tigris brutálisabb, fizikailag erősebb, ruganyosabb, nagyobb izomtömeggel rendelkezik, egyedül vadászik le olyan méretű állatokat, mint az oroszlán falkában. És akkor ott van a szibériai alfaj, ami meg egyértelműen a legnagyobb macskaféle és jócskán nagyobb bármilyen oroszlánnál. Ennek ellenére természetesen egyedfüggő a dolog, tehát van olyan oroszlán, ami győzne tigris ellen.
Azért az is jelent valamit, hogy az ázsiai oroszlán (ami afrikai oroszlán méretű) nem nagyon tudott érvényesülni a tigrisek mellett és erősen visszaszorult az állománya már azelőtt, hogy az emberek elkezdték őket kiirtani.
Zárjuk le itt a vitát. Te az oroszlánt látod győztesnek, én a tigrist. Elfogadom a véleményed, csupán nem értek vele egyet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!