A liger is hibrid? (Ami az oroszlán-tigris keresztezéséből jött létre)
Azon gondolkoztam, hogy a liger tud-e sikeresen szaporodni, nem-e hibrid, mint az öszvér vagy a "zebló".
Igen persze az oroszlán és a tigris nagymacskák, de nem egy területen élnek és eléggé különbözőek. Vagy az egy osztályból/alosztályból származó állatoknál ez nem befolyásoló tényező?
Hibrid még a neve is, ugye lion-tiger keresztezése. Amúgy a nőstény gyakran nemzőképes, a hím mindíg steril.
Nemhogy egy osztályból származó, deha nem egy fajból származnak az állatok, akkor már az is ritka, ha tudnak szaporodni.
Az a baj, hogy mindenhol mást olvasok és elbizonytalanodtam. Mert valahol azt olvasom, hogy csak a nőstény egyedek tudnak tovább szaporodni, valahol azt, hogy a hímek is, de van, hogy sterilek, szóval összezavarodtam...
Hogy ki az apa és ki az anya az a névben változtat, tehát hogy liger vagy tigon :)
Hibrid hát. Méghozzá fajhibrid, ahogy az öszvér és a zebraló is. Nem az dönti el, hogy hibrid-e egy állat, hogy tud-e szaporodni vagy sem.
Egyébként nekem olyasmi rémlik, hogy a nőstények lehetnek szaporodóképesek, akár oroszlánnal, akár tigrissel pároztatják.
Fajközi (emlős) hibridnél szinte mindíg a hím a steril, ezt jegyezd meg, és akkor nem zavarodsz össze. Egyébként ha rákeresel a Haldane szabályra, akkor ott bővebben kifejtik.
emelett nyilván elképzelhető, hogy éppen az adott nőstény se lesz termékeny.
Egy osztályból származó állatok... ezen jót nevettem!
Szép lenne egy vakond-zebra, egy oroszlán-szarvasmarha vagy egy zsiráf-muflon párosítás :D.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!