Mitől pusztulhatott el a gyurgyalag?
Van egy homokbánya a határban ahová rendszeresen kijártunk a barátaimmal, de amikor ma kimentünk 3 gyurgyalagot találtunk, kettőt elpusztulva, egyet pedig félholtan.
Mi lehet az oka, hogy egyszerre pusztultak el? /a lövés, állattámadás oka ki van zárva, mert az egyik madár a fészekben volt/
Ez a fő oka a méhpusztulásnak:
Egy méhésztárs hozzászólása,aki már évek óta tehetetlenül szemléli a gyurgyalagok károkozását:
Én ilyen tudományosan nem értek és akarok érteni ,de azt tudom hogy már most ott kajálnak nálam.Nem a környéken repkednek, hanem közvetlenül a méhesemnél lévő tisztásomon mennek, utazó magasság átlag 2.5 m.És nem zavarja öket a jelenlétem.A többi meg a környező fákról figyeli az eseményeket.
A szolidágos helyemet már lecseréltem pont ezen ok miatt.
"Egyes méhészek pedig jobban teszik, ha hallgatnak, mert ők terjesztik az özöngyom és kiírthatatlan selyemkórót és hirdetik az eladó magját. Kb. ennyire környezet- és természettudotosak."
A kedves hozzászóló keveri a selyemkórót a facéliával.Ez utóbbi takarmánynövény magja van méhészek által hirdetve,illetve több vetőmagcég foglalkozik vele Győr-Sopron megyében.
A kedves hozzászóló nem tudom életében tett e annyit a környezetvédelemért hogy akár csak 1db akácfát,hársfát,bálványfát,csörgőfát elültetett-e,de biztosithatom hogy azok a buta méhészek alap érdeküknek tekintik hogy minél több virágzó növényt,főleg fát telepitsenek.
Aki az akác ellen érvel,az legyenszives irtsa ki a krumplit,a kukoricát,a paprikát és a többi tájidegen fajt.
Más fórumon már ki lett tárgyalva,hogy a mai magukat "környezetvédőknek" titulálóknak lenne mit tanulni a 200 évvel ezelőtt élt akkori mérnököktől stb.
Az akác telepitésére az első rendelet az 1816-os Bécsi Hadikincstár által kiadott rendelet,illetve az 1928-as Fásitási törvény mely ELŐIRTA az akác telepitését.
Én a régi embereket ebből a szempontból sokkal de sokkal okosabb embereknek tartom mint az összes mai diplomás,környezetvédelmi megmondóembert.
Lenne mit a régiektől tanulni a maiaknak.
úgy látom értetlen emberekkel nincs sok értelme vitatkozni.
időközben a méhésztárs nem várt segitséget kapott a gyurgyalagok elleni küzdelemben. a méhese közelében héják bukkantak fel és elkaptak már pár kártevőt.
talán ez is lenne a megoldás,a ragadozómadarak védelme,szaporitása a gyurgyalag ellen.
Egy másik fórumról:
"jun.4-én este 22 órakor Életem a királynőért... című filmet fogják vetíteni a Da Vinci Learninq csatornán.Nagyon jó felvételek vannak benne, érdemes megnézni."
"Én csak megnéztem.Nagyon jó felvételek vannak rajta.Többekközött lefotózták hogyan kapja el a gyurgyalag a méhet.Az alkotók szerint egy gyurgyalag egy nap akár 500db méhet is elfogyaszthat."
500méh!!!! naponta!!!! számoljunk: egy termelőcsalád 50-60ezer méhből áll.ha egy méhesre rászabadul egy 50 fős madárka csapat,akkor 50x500 azaz 25ezer méhet irtanak ki naponta!!!! az heti 175ezer azaz 3 komplett termelőcsalád!!!!
egy termelőcsalád 40ezer forint!!!! meg a kiesett haszon,egy család évente termel 40-50kg mézet,1000forint a felvásárlási ár az annyi mint 3x40 az 120kgx1000: 120ezer forint!!!!
a kár heti 3 család esetén: 240ezer forint!!!!!
tisztelt ornitológusok,ki lehet nyitni a pénztárcát!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!