Miért nem értik meg sokan, hogy macskabiztos kerítés nélkül kinti macskát tartani több, mint felelőtlenség?
17 macska mind ivartalanítva van? Vagy potyogtatják is a nem kívánt utódokat?
Amúgy szerencsére jobb helyeken mindenki annyi macskát tart, amennyit FELELŐSSÉGTELJESEN el tud látni.
Junior remek példa!:)
NEM kifogás kell, hanem akarás!!!
Igen, a biztonságos kerítés pénz, a kifutó pénz, pénz, pénz, idő, energia bármilyen állattartása stb. De ezeknek az embereknek ha ingyen dobnád a megoldást és a kivitelezést se kellenne, annyira ostobák. Csak egy állat, fogyóeszköz, nem családtag számukra. Etetik ugyan, talán néha elviszik orovoshoz is az állataikat,ha már nagyon muszáj,de érdemben nincs álattartási kultúrájuk. Sajnos ez falun még rosszabb...abba inkább bele se mennék.
DE a lényeg,senkinek nem kötelező állatot tartani...és ezek az emberek mégis kényszert éreznek rá, sajnos ez egy nagyon önző rögeszme, már-már egyfajta állatkínzó magatartás, hogy a nem törődömség miatt naponta ütnek el, mérgeznek meg,szökik el "gazdás" állat. De neki nem tűnik fel, hogy ez probléma.
Kb. olyan mint a gyerekszülés. Az sem kötelező, ha valakinek nem olyanok az életkörülményei. Mégis potyogtatják felelőtlenül a szerencsétlen sorsú gyerekeket, akiknek esélye sincs kitörni...ahelyett,hogy védekeznének.
Na ez is pont olyan, amíg mentalitásban, szellemiségben NINCS változás (már pedig a magyar kb 100évvel levan maradva a Nyugattól) addig sajna szélmalom harc mindenféle állatvédelmi/tartási változás.
A józan ész hatástalan, csak azt hajtogatják "szabadság, ismeri az utcát, ugyse megy el, szerintük a benti tartás a kínzás".
Olyanok, mint egy beragadt régi lemez. Nem értik, hogy ez a 21. század annak minden technikai fejlődésével és sajnos veszélyével is.
Alkalmazkodni kell, és már minden lehetőség adott a kielégítő benti tartáshoz és a biztonságos kintihez.
Akkor miért kockáztatnak mégis?! Puszta tudatlanságból. Ennyi.
Minden fejben dől el, családtagom az állat vagy csak a "háztáji kellékem" .
A macskának nincs akkora mozgásigénye, mint egy kutyának. Ez totális téveszme! Erről beszélek, tudatlanság. Ennyi.
Senkinek sem kötelező állatot tartani, főleg ha az állat életét orosz rulettként használja.
De felesleges erről vitázni, mintha a polcon lévő bögrékkel beszélgetne az ember...még mondjuk talán annak is több értelme lenne.
Persze az se véletlen, hogy valamire adó szervezet, pl a Junior is, nem ad örökbefogadásra magyarnak állatot! Milyen meglepő, ugye?!
Egyszerűen veszett fejsze nyele, mintha a kőkorszaki embernek probálnád a tablet működését és létjogosultságát elmagyarázni.
Értelmetlen, akkora a különbség.
A macskáknak még nagyobb is a mozgásigényük, mint a kutyáknak!!
De egyébként sem azért kell kivinni mindennap a kutyákat a kertből, mert ott nem tud mozogni. Egész nap tud futni. Hanem az ingerek miatt!!! Ilyen elven meg a macskákat is ki kéne vinni, aki a kertbe zárja!!!
Miért lenne felelőtlenség?
Az én macskáim például nem hajlandóak bent megmaradni a házban.
Nem azért, mert én egy felelőten barom vagyok, aki szarik az állatára és kib*ssza az udvarra.
Alapba 3 hónaposan kerültek hozzám és hiába próbáltam őket bent tartani, egyszerűen a macskák visítottak, nyávogtak, kaparták az ajtót, már annyira stresszben voltak, hogy elbújtak a szekrény mögé.
Holott kb. 20 féle macskajátékot vettünk nekik, még szabadságot is kivettem a munkahelyemen, hogy tudjak az új macskákkal sokat játszani, szoktatni őket, de nem ment.
És miután kiengdtem, a macskákat mintha kicserélték volna. Azóta vidáman, boldogan élnek. Egészségesek, rendszeresen esznek, normális kaját nem 4%-os szemetet, oltás, féreghajtás. Mikor pedig be akarom engedni, kb. 2 percig bejön, felugrik a kanapéra és szalad kifelé. Nyilván van nekik helyük, ahol télen van fűtés, nyáron pedig hűvös van, éjszakára pedig bezárom őket, amíg picik.
Sőt nagyon intelligens állatok, nem kóborolnak el, ha éhesek vagy valami gondjuk van, oda állnak az ajtó elé, de nem kaparnak, nem visítanak, és minden egyes zajtól megijednek, ami számukra veszélyes. Autó, motor stb.
Nekem volt már kinti macskám jó pár, a titok, az hogy jól kell vele bánni, szeretni kell, foglalkozni kell vele. Ugyanúgy mintha benti állat lenne. Rendszeresen kell etetni. Mert ha ezeket megkapja, akkor nem vágyik arra, hogy elkóboroljon, vagy esetleg elinduljon vadászni élelem után és elüsse egy autó. Ja és persze ivartalaníttatni, ez az alap. Az én cicáim jól érezték magukat kintiként is. És egyet sem ütött el az autó, van amelyik 14 évet élt kintiként.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!