Kijárós macskák gazdái, ti felszeditek a macskátok után az ürüléket, ha odakint végzi a dolgát, utcán, parkban?
A lakótelepeken, ahol ilyen játszóterek vannak, nagyon kevés a felügyelet nélkül kijáró macska a kóbor, gazdtátlan kontroll nélkül szaporodókhoz képest. Mindig van a környéken legalább 1-2 ember, aki tesz ki nekik ételt, így akár 6-8 macska is elvan, míg a lakásokból legfeljebb 2-3 jár ki. Nem a kertben tartottakról, hanem a sűrűn lakott környékeken élő panel macskákról beszélek.
A kóbor cicák után pedig senki nem fogja összeszedni. A homokozóba is azért kerül, mert oda könnyű elásni. Szerintem 10 játszótéri macskaszarra legfeljebb 3-4 gazdi jut, de valószínűleg még kevesebb. Még ha tudnák követni a macskáikat és mindenki lelkiismeretesen felszedné, akkor is maradna bőven, ráadásul nem a jól ellátott, oltott, féreghajtott, egészséges cicák "anyagából".
Ezt nem lehet máshogy elkerülni, a homokozókat kell valahogy megvédeni. Tetővel, ponyvával vagy más megoldással. Létezik olyan kerítés védő, amit a tetejére szerelnek, és a macska nem tud átmászni. Egy városi játszótér építésekor a legkisebb költség lenne, ha a homokozót ilyennel vennék körbe.
Nekem benti macskáim voltak.
Felelős gazda szerintem alapból bent tartja a macskáját, vagy gondoskodik a szökésbiztos kerítésről.
Kijárós macskák tulajdonosai nem ilyenek. Nem csak a fertőzésveszély a gond, hanem a macskákat is érheti baj odakint, útra kiszaladva balesetet okozhatmnak, ráadásul a védett énekesmadarállományt is kiirtják.
Nyilván aki nagy ívből tojik a fent írtakra, az majd pont nem avval fog foglalkozni, hogy még fel is szedje a cicája után a terméket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!