Mit csináljak? Újszülött kiscicákat találtam. Sos.
Az előbb, amikor kint voltam a tömbházunk előtt meglátam egy fekvő macskát ázni az esőben. Csodálkoztam, hogy mért nem húzódik be valahova, odamentem, és láttam, hogy kiscicái vannak. De akkor születhettek valamikor. Sajnos az anyjuk és kettő az öt cicából már halott volt, de a három élőt hazahoztam. Csináltam valami helyet nekik, meg melegbe raktam őket. De fogalmam sincs, hogy hogy kell velük bánni.
Valaki nem írná le, mit csináljak velük? Még soha nem volt háziállatom, és nem is igazán szerettem soha a macskákat, így 0 tapasztalatom van. De akkor sem hagyhattam ott őket.
Nekem úgy tűnik, hogy nagyon gyengék. Most azt hiszem alszanak. De ha felébrednek, gondolom etetni kéne őket. De mivel? Honnan a rákból szedjek nekik macskatejet? Vagy ihatnak tehén tejet?
És elég, ha egy puha plédbe bugyolálom őket, vagy tegyek melléjük melegvizes palackot?
Még van rajtuk olyan hártyaszerű trutyi, gondolom az ellés után maradt. Megpróbáltam finoman letörölni róluk, de nem mertem vízbe tenni őket, hátha árt nekik...
Szóval ha valaki hármi hasznos infóval tud ellátni azt nagyon megköszönném. Tényleg bármiről... Nagyon nem szeretném, ha miattam elpusztulna három kiscica, de lövésem sincs mit kell velük csinálni.
Menj el nyugodtan tápszerért, az alatt a kis idő alatt nem lesz semmi bajuk. Csináld, amiket a válaszolók itt nagyon jól leírtak, de folyamatosan keress pótmamát is, mert minél kisebb a cica, annál kevesebb az esélye, hogy anya nélkül életben maradjon, a leggondosabb ellátás mellett is.
Itt van egy nagyon jó összefoglaló, mi a teendő elárvult pici cicákkal:
Nagyon köszönöm a válaszokat. Mindent úgy fogok csinálni, ahogy írtátok. Már felhívtam, egy állatorvos ismerősömet, hogy ha tud olyan macskáról, amelyiknek kölykei vannak, szóljon pár jó szót az érdekünkben.
Még egy kérdésem lenne. Amikor etettem őket, gumikesztyűt húztam. Nem magam miatt, hanem, nehogy elkapjanak valami betegséget tőlem. De ha jól megmosom a kezem, megfoghatom őket szabad kézzel? Nem árt nekik? Vagy inkább ne nyúljak hozájuk csak szükség esetén?
"és az sem biztos, hogy elpusztult az anyukájuk, csak beteg"
Ha hozzászólsz egy kérdéshez, akkor tiszteld meg annyival a kérdezőt, hogy elolvasod a kérdést!
Ne mondjatok már ilyen hülyeséget, hogy az anyjuk nélkül biztos elpusztulnak, mamámék is neveltek már fel árva újszülött kismacskákat, teljesen egészséges felnőtt macskák lettek. Persze megvan rá az esély, hogy nem élik túl, de azért nem 100%, és ne mondjátok a kérdezőnek, hogy felesleges, amit csinál.
Amúgy kérdező, tartsd őket meleg helyen, tápszerrel etesd őket kb. 2-3 óránként, és dörzsöld a hasukat pár óránként, hogy tudjanak kakilni és pisilni.
Nem tudom hol vagy helyileg, de az a cica néhány napja a vemhessége vége felé járt, lehet érdemes lenne felvenni a kapcsolatot:
Akit érdekel:
Két cicának találtam dajkát. (Sajnos csak kettőt vállalt, mert sok kölyök született ott.) Szóval kettőt el fogok vinni. Írtátok, hogy az első pár napban más az anya teje... Hát ennek a frissen ellett macskának a kölykei két hetesek. De gondolom még így is jobb, mint a tápszer.
Egy cicával fogok maradni. Szorítsatok, hogy megmaradjon! Ha túléli megtartom :)
Szia!
Nagyon jó, hogy foglalkozol a kicsikkel és nem hagytad őket sorsukra. Szerintem a másik kettőt is el kell majd hoznod, ha már nagyobbak lettek, mert nem hiszem, hogy a sajátjuk melké megtartanák a te kiscicáidat is. Igen, már a tiédek. Nem is lesz szebb, mintha megnőnek és meghálálják, amit tettél értük. Szerintem nem baj, hogy hozzájuk nyúlsz szabad kézzel. Én az 1 napos kismacskákat is megfogtam és már 3 évesek. Az anya macska is magára hagyja őket, de ha dolgozol nem tudom, hogyan gondozod ezt a kicsit. Whiskas tej van Tescoban, Sparban, külön kölyöknek való. Elég drága, de nem kell sokáig venni neki. Mi orvosi fecskendővel szoktuk etetni őket. Ha két hetet túlél így, szinte biztos, hogy megmarad. És az tényleg fontos, hogy érdes szivaccsal törölgesd a hasát.
Majd írj néha, mi van vele!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!