A cicáknál, hogy zajlik le egy szülés, mik a jelei annak ha beindul nála?
Én vidéken élek, szóval itt nem nagyon mérik a cica testhőjét meg hasonlók :) Így csak annyival szolgálhatok, hogy nekünk mielőtt meglettek a kiscicák az anya cica mindig nagyon nyávogott. Annyira nem durván, mintha nagy fájdalmai lennének csak úgy nyávog folyamatosan. Észre fogod venni, mert olyankor más a hangja mint játék közben, vagy amikor enni kér.
Aztán sok cica kerüli ilyenkor az embert és próbál elbújni egy olyan helyre, ahol egyedül lehet és nyugodtan megszülheti a kicsiket.
Egyébként pedig az utolsó pár napban hatalmasra nő a hasa, látni rajta, hogy már nem sok van hátra a vemhességből.
Nálam úgy volt,h a cicám a szülés előtt pár nappal már egyfolytában a nyomomban loholt , mindig mindenhova jött utánam ,aztán egyik nap feküdtem az ágyban és olvasgattam , és belemászott a cicus az ölembe és jól belefészkelte magát , éreztem rajta ,h zihál és nincs minden rendben , és utána láttam ,h vizes a kis feneke , úgy ,h elment a magzatvíz...
Raktam az ágyam végébe egy kis dobozt , és beleraktam a cicát , egész végig ott voltam , simogattam , ha felmertem állni rám nézett és nyávogott h "ne menjek el"... nagyon aranyos volt , szerencsére rendben ment az egész :) Egyébként nagyon közeli viszonyban voltunk , azért akart "velem szülni":)
olyan fél óra 3/4 óráig vajúdott , aztán olyan másfél óra alatt kint volt a 4 kiscica... ahogy kijön a kiscica , megeszi a magzatburkot és szárazra nyalja :) remélem segítettem valamit.
A szülés előtti néhány napban nagyon kedves lesz :) az.tán elkezd folyamatosan nyávogni. ha leül, és hagy maga után egy trutyis kis foltot, kezdhetsz előkészíteni egy dobozt egy régi törölközővel kibélelve. rakd a dobozba az anyacicát, ő tudja mi a dolga. kicsit ijesztő amikor liheg és nyávog, de közben simogathatod a fejét, hátha megnyugszik.
amikor a fiatalabbik cicám szült, anyukámnak kellett kisegítenie a kölyköket :) én majdnem hánytam :D
Szia! Tudom már rég irtad ki a kérdést.. De hátha tudok még ujjat mondani.
A cica zihalni kezd, és remeg az óra a hasán hullámzó muzdulatok figyelhető meg. Egyfolytában nyalogatja magát odalent! Ideges lesz néha, és keresi a helyet ahova biztonságban megszülheti a kicsiket. A fenekéhez tapadva vagy a lepedőn észre lehet venni esetleg a nyákdugót. Ami még feltünő hogy a két kis mancsával "masziroz" felváltva. Ez bár egyedtől függ de általában sokkal jobban hizeleg és folyton követ mindenhova. Nálam a kutyához is bújt folyton.
Remélem tudtam segíteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!