Jól esik nektek ivartalanítani a cicákat?
Hello!
Nekem van egy cicám és egy kutyám. Mind a kettő kan és mind a kettő ivartalanítva van.
A kan macska tudod milyen büdös amikor megjelöli a területét? El tudnád viselni amikor eszel és éreznéd azt a bűzt? Vagy jobb lenne ha a barátaid nem mennének fel hozzád mert büdös van?
Szerintem az ivartalanításnak több haszna van, mint kára. Jó, oké, persze rossz h megszabaítom őket 2 golyótól. De tudod mi benne a jó?
-nem lesz büdös a lakásban
-párzási időszakban nem ül az ajtóban és nyervog
-nem akar állandóan elszökni
-nem szenved amikor tüzelnek a szukák, ugyanis immunis lesz rá
-elkerülhető a korosodással járó nemibetegségek, mint pl. hererák
Szóval én nem bántam meg h ivartalanítottam őket. Most sokkal boldogabbak és a kutyusom is sokkal jobban szót fogad. Olyan szinten h nem is kell neki póráz és a világ végére eljön velem!
Én is nagyon imádom az állatokat, védem őket, befogadom ha kóborak, segítek ahol tudok. De vannak bizonyos dolgok amik bár durvának tűnnek de hasznosak az ember és az állat számára is.
olvasd el ezt is kedves kérdező:
Kedves kérdező!
Azt kérded, nem gonosz dolog-e az ivartalanítás. Én is kérdezek tőled. Az nem gonosz dolog, hogy ellik a cicád mondjuk tíz kölyköt, akkor van 11 macska, ami lehetetlen szituáció. Jön az elajándékozás, úgy cserélnek gazdát a kismacskák, mint a paradicsom a piacon, aztán végül kikötnek valahol, ha szerencsések, akkor háznál, és nem az utcán. Régen még a kiskölyköket, a felesleges szaporulatot vízbe fojtották, lapáttal agyonverték...
Akkor vajon az ivartalanítás a gonosz? Nem. Az ivartalanítás olyan macskákat ment meg a sosuktól, akik félszemmel, rühesen várják valami menhelyen, hogy valaki megszánja őket, aztán 3 évesen elpusztulnak valami menhelyi betegségben.
Az a gonosz, ha annak ellenére hagyjuk, hogy világra jöjjenek a kismacskák, hogy tudjuk: marhára nem fog kelleni senkinek a cica (illetve ritkán találni igazán jó gazdit), és csak a szenvedés lesz innentől, mert sem ők, sem te nem fogod magad jól érezni.
Ha az anyaállat mellett megtartod a kölyköket, akkor meg tudod mi történik? Nem egyszer láttam már példát erre magam is. A felnövő kölyök ivaréretten a mamával párzik, aminek az lesz az eredménye, hogy súlyos beteg cicaalom jön a világra, ami aztán meg a gyönyörök csúcsa, igazán. Azoknak milyen jó! Súlyos vérbetegségekkel, szervi elváltozásokkal, veleszületett mindenféle kórral...Hmmm... Tényleg, marha humánus dolog megtartani őket.
Nem véletlenül találták ki a "felesleges szaporulat" fogalmát. Azokat a kölyköket nem hagyják világra jönni, akiknek a fent vázoltak alapján alakulna a sorsuk.
Az anyamacskára (vagy a kanra) nézve az ivartalanítás egészségügyileg kedvező. Valóban van valami a dolog érzelmi oldalában, amit te is említesz: igen, megfosztjuk a cicát attól, hogy szaporodjon, meg hát ugye kívülállóként beavatkozunk a cica életébe. Viszont annyit tudok mondani, az én két macskámnak (egyik kan, másik nőstény) jót tett az ivartalanítás. Nyugodtabbak, egészségesebbek lettek (nem a hízást értem ezalatt), hosszú boldog életük volt.
És hogy nem tudni, hogy boldog-e az állat? De igen: ha szereted az állatod, akkor különleges kapocs alakul ki köztetek: akkor veszed a kis jeleit, megérted.
Na, kimerítő voltam, de ez a lényeg: semmi okod nyugtalankodni az ivartalanítás miatt. Megvan az oka, és jó célt szolgál. Ha nem így volna, tilos lenne.
Sokkal humánusabb dolog az ivartalanítás, mint a fölösleges szaporítás! Nagyon sok kóbor állat van a világon!
Az én cicám kandúr (volt), és most be sem jöhetne a lakásba, ha nem lenne ivartalanítva, mert annyira büdös volt a pisije. Ráadásul a lány és fiú cicáknak is iszonyú kín, hogy nem párosodhatnak, amikor az ösztönük úgy rendeli. Ha viszont párosodnának, abból kisállatok születnének, és velük mi lenne? Ki gondoskodna róluk? Így is annyian vannak árván!
Biztosíthatlak róla, hogy maga a beavatkozás sem viseli meg a cicákat, kb. 1-2 nap alatt kiheverik, és utána nagyon boldog életük van!
Az állatodért te vagy a felelős, és neked kell tudnod, hogy mit tudsz vállalni vele kapcsolatban. Ha tudod nevelni az összes kölykét, ha elviseled, hogy örökké elkóborol, mert az ösztönei elszólítják, ha kibírod, hogy harcol más macskákkal, hogy párosodhasson, akkor ne ivartalanítsd!
Kedves Kérdező!
Mindent leírtak már, úgyhogy csak annyit javaolnék, hogy menj el az Illatos útra a menhelyre körülnézni, majd utána tedd fel újra ezt a kérdést, ha még mindíg így gondolod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!