Egy ilyen cicamentő dologra lenne szerinteteklehetőség?
Ez csak egy elméleti kérdés, legalábbis egyelőre.
Szóval a probléma és az elképzelés: falun lakom, a legközelebbi nagyobb város 25 km. Talán pont ezért is, az emberek a nem kellő pici cicákat tömegével hordják ide ki, jobb esetben szabadon, rosszabb esetben zacskóba kötve. Szomszédom jelenleg 2 almot (7 picit) nevelget, próbál meg gondos gazdihoz juttatni a saját 3 cicája mellett, nekem is itt van 3 saját, plussz mellé van egy 2 hónaposom, akit 4 hetesen találtam kinn, van 3 5 hetesem, akiket csukott szemmel, zacskóban találtam, van 2 3 hónapos, akik 2 hónapos körül kerülhettek ki, és tegnap találtam újabb 3 csukott szeműt egy ládában, akik ráadásul nagyon betegek, a dokim szerint csoda, ha valamelyik életben marad. Baromi mérges vagyok, szomszéddal mentünk már rendőrségre, tettünk feljelentést is ismeretlen tettes ellen állatok életének veszélyeztetése és állatkínzás miatt, viszont mondták, hogy szinte esélytelen, hogy bármi eredmény lesz az ügyben. Szerencsére a dokim viszont nagyon rendes (a szomszédé is ugyanaz az ember), akitől nagyon sok támogatást kapunk, sokszor ingyen kapjuk a tápot, ma a 3 pici vizsgálatáert és kezeléséért egy fillért sem kellett fizetnem. Magyarul támogatja a munkánkat, lelkiismeretes, mindenben segít. Szerencsére, mert ennyi cicát nem biztos, hogy el tudnék látni anyagilag, menhelyre pedih nem szívesen adnám. A piciknek pedig folyamatosan keresünk gazdit. Tegnap épp beszélgettünk a szomszéddal, és akkor jött az ötlet. Kettőnk telkét összenyitnánk, macskabiztos kerítéssel körbekerítenénk, a kazánházamat pedig átalakítanánk, tele cicakuckónak megfelelő ketrecekkel, ahol nyáron kellemesen hűvös lenne, télen a kazán miatt pedig meleg. Csinálnánk az ő kazánházában egy karanténszerű helyet a betegeknek, és cicákat mentenénk. Ez így szépen hangzik, csak azért nekünk se feneketlen a pénztárcánk. Kihez fordulhatnék, hogy ehhez támogatást kapjak? Nem akarok egy hatalmas menhelyet, ahol a cicák éppen hogy helyet kapnak, nekem fontos lenne, hogy rendesen kaját, orvosi elllátást kapjanak a rászorulók, akikből azért van bőven. Nézegettünk magyarországi szervezeteket, ami az elképzelésünkre nagyon hasonlít, az a Noé macskamentő csoport, csak mi nem akarnánk egy ekkora szervezetet létrehozni. Szóval az alapkérdés, hogy erre ilyen formában lenne-e lehetőség és kit kell megkeresni, hogy valamit lépni is tudjunk?
Igen, jól írja az előttem lévő.
Először is a legfontosabb hogy az önkormányzattal beszélj, engédlyt kérj. Ugyanis elég egy rossz akaró aki feljelent, az önkormányzat kimegy és ad jó esetben 30 napot hogy a macskákat elvidd onnan, ha nem teszed elviszik ők aminek szép költséget fognak kiszámlázni.
Ha ez megvan akkor kezdődhet a támogatók keresése.
Állami támogatást nem fogsz kapni az biztosa, de magánszemélyektől sok kicsi sokra megy alapon van esély.
Akár a dokival is beszélhetsz, hogy a rendelőbe kirakhass egy plakátot amin az áll hogy bárminemű támogatásra van szükségetek ( étel, alom, pénz vagy egyébb tárgyi felajánlás amit pénzé tudsz tenni.)
Pl van egy cicamentő csoport a facén akik a pénzen kívül kapnak tárgyi felajánlásokat is. Ezeket a tárgyakat 1-2 napos aukcióra bocsájtják, és ebből van pénzük.
Te ezt ugyan így megteheted. Illetve a tárgyi felajánlásokkal meglehet azt is próbálni hogy kimész a közeli piacra és ott árulod őket. Ott is tüntesd fel hogy a befolyt összeg az árva cicák mentésére fordítódik. Esetleg az is jó ha nem fix árat kérsz, hanem becsület kasszás módon. Tehát van egy persely amibe mindenki annyit dob amennyit gondol egy tárgyért cserébe vagy anélkül.
A legtöbb ember nem szereti ha megszabják hogy mennyivel támogasson egy bizonyos célt. Viszont ha szabad döntést kapnak akkor bőkezűbbek.
Tehát ha kiraksz egy vázát pl fix 1000Ft-ra akkor azt mondja hogy ugyan már ennyit egy vázáért mikor az ikeába kapok 700-ért?! Viszont ha nincs ára akkor azt mondja adok 2000 Ft-ot a cicáknak és viszem a vázát.
Szóval ilyenekben gondolkodj.
Sok sikert
Köszönöm a válaszokat, nagyon sok jó ötlet van bennük, még gondolkozunk a dolgon. Természetesen nem az állami pénzek lenyúlására gondoltam, bár akkor most én is pattoghatok, hogy nem volt mégegy kórházi kezelésem sem, beteg se igen voltam, mégis vonják az én adómat, amit szívesebben adnék a mentett cicáimnak, mint azoknak a nyomorultaknak gyógyszerre, akik kidobálták, agyonütötték, vízbe fojtották, elásták a kisállatokat, de ebbe a vitába inkább nem mennék bele, nem erről szólt a kérdés, és még véletlen sem akarom senkinek a gyógyszerét ellopni!!! Normálisan kérdeztem, köszönöm, hogy többségetek normálisan válaszolt!
Én elsősorban a civil szervezetekhez hasonló támogatásokra gondoltam, hogy ezeket hogyan lehetne valahogy elérni. Állatmenhely működik a közelben, de borzalmas állapotok uralkodnak, nem gondolom, hogy a mi önkéntes munkánk beleférne a költségvetésbe. Viszont a Noéval valószínű felvesszük a kapcsolatot, hogy esetleg lenne-e keretük, ha nem is az anyagi költségek 100%-át, de egy részt átvállalni, mert ők úgy is messze vannak innen, mi besegítenénk nekik a déldunántúli régió ellátásában. Mondjuk abban megint nagyon igazatok van, hogy a végén megrohamoznak minket a felesleges cicákkal, az viszont túlnyúlik a mi korlátainkon.
Esetleg ami még nagyon tetszik, az ideiglenes befogadó dolog. Piciket úgy néztem, hogy a Noésok is könnyebben tudnak gazdihoz juttatni. Még nagyon gondolkozunk, mert ez a tavaszi-nyári időszak évről évre durvább, egyre több itt a kidobott cica, mi meg egyszerűen nem bírjuk ezt csak úgy ölbetett kézzel nézni. Pont ma mondta rendőr ismerősöm, hogy ezt az erdőszéli utat be fogják kamerázni a mi feljelentésünk miatt, így talán azokat el tudják kapni, akik rendszámos autóval hozzák ki őket. Nem sok, de már ez is több, mint a semmi.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!