Ivartalanítsuk vagy ne?
Sziasztok! Van egy kb. 6 hónapos kandúrom, az állatorvos novemberre javasolta az ivartalanítását. Anyukám azonban azt javasolja, hogy ne ivartalanítsuk, mert pl. elhízhat a macsek, meg más problémákat is okozhat, meg inkább takarítsam meg az erre szánt pénzt.
A cica egyébként az udvaron él.
Ti mit gondoltok? Ivartalanítsuk vagy ne?
Az ivartalanítás nagyon fontos a macskák világában. Csomó kellemetlenséget megelőztök vele, a kandúrok szaporodási időszakban ráadásul elviselhetetlenek, ha kiivartalanítjátok, megelőzitek a szaporodási ösztönnel járó kellemetlenségeket.
Ja, és, ha felelős állattartó vagy, eszedbe ne jusson a kötelező oltásokon, vizsgálatokon és esetleg műtéteken "spórolni" mert ezek elengedhetetlenek a cica számára. Bizony, néha költened kell rá, de megéri, hiszen az a szeretet és elfogadás, amit a cicádtól kapsz, semmi mással nem hasonlítható össze.
Azzal, hogy "jobb lenne, ha benti lenne" nem értek egyet. A benti cicák immunrendszere sokkal gyengébb a kertiekénél, hiszen nem erősödhet meg, mivelhogy semmi ellen sem kell "védekeznie". Erősebb immunrendszer= kevesebb betegség, kevesebb betegség= hosszabb élet. A kerti cicák amúgy nagyon boldogok, szabadon rohangálhatnak, játszhatnak ősszel a levelekkel, hancúrozhatnak télen a hóban és napozhatnak nyáron. Nekünk, embereknek is ezek a kedvenc elfoglaltságaink, miért vonnánk meg kedvencünktől? Nos, a benti cicáktól tulajdonképpen ez meg van vonva... de, hát ez már nem válasz a kérdésre, tehát, mindegy.
A mi kandúrunk két és fél évesen ment el. A következő betegségeket szedte össze: FIP, FIV, Leukózis.
Szegényt az utolsó évben szinte folyamatosan állatorvoshoz hordtuk, böven 200.000 Ft feletti összegbe került a kezelgetése, ami jellemzően csak tüneti volt. Ráadásul miután kiderült a betegsége, ki sem engedtük, nehogy tovább fertőzzön.
Én sem voltam ivartalanítás párti, de egy évig néztem szegényt ahogy több, mint egy kilót lefogyott, egyre kedvetlenebb lett, alig volt étvágya, nagyon rosszúl türte a bezártságot, az utolsó hetekben pedig már a lépcsőn sem tudott felmenni, stb.
Ezek után változott a véleményem. Most van egy 4 hónapos kandúrunk, aki hamarosan "töketlenítve" :) lesz.
Ja, a kinti cicák nagyon boldogok. Ameddig el nem csapja őket egy autó, ketté nem harapja egy kutya, mérgezett rágcsálót nem eszik, vagy a szomszéd agyon nem veri. Az ivartalanított macska is csatangol, csak KEVESEBBET. De attól még mindenki számítson rá, hogy egy napon nem látja viszont a macskáját. Mondom ezt úgy, hogy nekem is kijár a macskám, mert egyelőre nem tudom máshogy megoldani, de volt már benti macskám is, és semmivel sem volt boldogtalanabb, mint a mostani. Foglalkozni kell vele.
Az ivartalanítás nagyon fontos, nemcsak az egészsége miatt, hanem a nem kívánt szaporulat elkerülése érdekében is. És a szaporodásból a kandúrok is kiveszik a részüket. Aki ennek ellenére is az ivartalanítás ellen van, annak nem is kell elmennie egy menhelyre, elég itt a neten körülnézni, mennyi a kidobott, senkinek nem kellő, sovány, férges, gombás, beteg, taknyos-csipás kölyök- és felnőtt macska. Minek őket felelőtlenül a világra hozatni?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!