Milyen cicát válasszak lakásba?
Nagyon szeretnénk cicát tartani a lakásunkban (barátommal élünk ketten), de nem tudom, milyen fajtát kellene választanunk. Én viszonylag sokat vagyok itthon, így nem lenne túl sokat egyedül. Messze lakom a szüleimtől, akikhez 1-2 havonta járunk haza, ilyenkor nyilván vinnénk magunkkal (autóval, hordozóban). Otthon a szüleimnél van 5 macskánk de sima házi macskák, nem tudom, hogy bírnák-e lakásban. Tavasszal fognak születni kiscicák, nem tudom, hogy ők "alkalmasak"-e a lakásban tartásra.
Nagyon tetszenek a hosszú szőrű cicák is. Légyszi adjatok tanácsot, hogy milyen fajta lenne a legjobb, amelyik elég lusta ahhoz, hogy ne vágyjon ki a szabadba, nem hullatja nagyon a szőrét és bírja néha az utazást (4 órás út). Köszönöm a válaszokat! :)
23/L
Temperamentum-függő a dolog, nem fajtafüggő. Majdnem mindenben egyetértek a 8-as hozzászólóval, annyit tennék hozzá hogy van olyan macsek amelyik imádja a szállítóboxot, és semmilyen stresszt nem okoz neki az utazás. Én meg vagyok áldva egy ilyen cicával, és ismerek nem is egy macskát aki szintén csípi, szóval ez nem törvényszerű hogy gondja lesz vele.
Én ha az enyémnek kint hagyom a szobában a boxot érkezés után valahová, akkor benne alszik, most is ki van téve a nappaliba neki a box mert nyivákol ha elrakom előle, imád benne pihizni délutánonként :).
Az hogy hogyan fogja az utazást viselni, nagyban függ attól hogy hogyan szoktatod, de itt is mint mindenhol vannak kivételek és lesz olyan cica akit hiába próbálsz kézzel-lábbal hozzászoktatni a boxhoz és az utazáshoz, gyűlölni fogja.
Mindenesetre én vonatozom-autózom a cicámmal 3 hónapos kora óta (amióta nálam van), volt hogy 4-6 órát is Lengyelország felé illetve a szüleimhez nekem is 3 óra az út, meg sem kottyan neki, nem is különös, mivel olyan gyakran történik, simán megszokta.
Amit gondnak látok a helyzetetekben én is az az otthoni 5 cica. Macskákat összeszoktatni még egyesével sem könnyű feladat és nem kis tortúra nézni ahogy banshee módra rikoltoznak meg morognak meg fújnak egymásra, ivaros macskákat pedig még nehezebb, főleg hogy nem is csak egy van.
Való igaz hogy tévhit az hogy egyszer kölykezniük kellene! Semmi szükség nincs rá, a macska semmit az ég világon nem profitál belőle hogy lehoznak vele egy almot, ez egy ósdi tévhit ami felfoghatatlan számomra hogy még mindig "hihető"nek bizonyul.
Egyébként 5 cicához is hozzá lehet szoktatni majd az új jövevényt, csak nem fog egyik percről a másikra menni, viszont ha olyan gyakran jártok arra, akkor nem hinném hogy gond lenne ezzel hosszabb távon -amikor már mind az 5 másik macska ivartalan természetesen-.
Több millió gazdátlan kicsi és nagy macska van a menhelyeken, onnan válassz, ha nem akarsz fajtatisztát. Sőt ott is van fajtatiszta is. Az ő számukat csökkentsük inkább, a macskáid akár 5-6, sőt 8 kismacskát is szülhetnek, nekik is kell gazda, ezek a gazdák is inkább már megszületett macskákat vegyenek magukhoz, nem kell még többet a világra hozni.
Az elletést felejtsd el, még előtte ivartalanítsátok anyukádék macskáit.
Bármilyen fajtájú macska jól elvan bent, a lényeg az ivartalanítás.
A többiekkel is egyet értek a betegségek terén, a macskákat oltatni kell és annyi macskát kell vállalni, amennyit tisztességesen el tudtok tartani, évente oltatni, különben a kinti macskák könnyen elkaphatnak halálos betegségeket, nem szép dolog ennek kitenni őket.
"Egyébként a cicák utálják a cicaboxot és rettegnek utazás közben."
Akkor jó, nálunk a kismacskák 3 hónapos koruk óta vannak utaztatva néha-néha, imádják. Rohangálnak körbe az autóban (igen, ki vannak engedve), nézek ki az ablakon, az ölembe ülnek (párom vezet, oda nem mennek), dorombolnak. Ha elegük van, beülnek a kosárba és alszanak!
Egyébként a területesdire meg annyit, hogy a mi kismacskáink voltak összezárva 3 napra és 1 hétre is másik benti macskákkal (oltott mind). Először fújtak egymásra, de nem verekedtek. Pár nap alatt megbarátkoztak, együtt aludtak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!