Milyen cicát válasszak lakásba?
Nagyon szeretnénk cicát tartani a lakásunkban (barátommal élünk ketten), de nem tudom, milyen fajtát kellene választanunk. Én viszonylag sokat vagyok itthon, így nem lenne túl sokat egyedül. Messze lakom a szüleimtől, akikhez 1-2 havonta járunk haza, ilyenkor nyilván vinnénk magunkkal (autóval, hordozóban). Otthon a szüleimnél van 5 macskánk de sima házi macskák, nem tudom, hogy bírnák-e lakásban. Tavasszal fognak születni kiscicák, nem tudom, hogy ők "alkalmasak"-e a lakásban tartásra.
Nagyon tetszenek a hosszú szőrű cicák is. Légyszi adjatok tanácsot, hogy milyen fajta lenne a legjobb, amelyik elég lusta ahhoz, hogy ne vágyjon ki a szabadba, nem hullatja nagyon a szőrét és bírja néha az utazást (4 órás út). Köszönöm a válaszokat! :)
23/L
Bármelyik macska tartható bent is, nem ettől függ hogy vágyódik-e majd ki. Nekem 3 házimacskám van bent, páromnak kettő. Ezek közül egy sem akar kimenni... sőt egyszer kivittem az egyiket, de összes karommal kapaszkodott a bőrömbe, úgyhogy letenni a földre sem sikerült már. :D
Régen jó pár perzsánk is volt, az egyiket mindig sétáltatni kellett... reggel, este. Na és még néha meg is kérdezték az utcán hogy ez milyen fajta kutya...:'D
Válassz a kiscicák közül szerintem, ha úgyis születnek majd. Ha bentre lesz szoktatva, nem akar úgyse kimenni.
Nem fajtafüggő, hanem ivartalanításfüggő a lakásban tarthatóság. A problémát inkább ott látom, hogy
1, a cicának területe van. Még az ivartalanított cicának is. Nem teheted meg a macskáddal, hogy bizonyos időközönként elviszed az otthonából és berakod egy másik macska területére. A másik macska megtámadja, és megtépik egymást egészen addig, amíg valamelyik le nem fekszik a másiknak. Ez borzalmas stresszt, tályogokat, vérző sérüléseket és súlyos fertőzések összeszedését okozhatja
2, ha otthon van 5 macskátok, amiből egy terhes, akkor tehát nincs ivartalanítva. Ebből arra következtetek, hogy nálatok úgy tartják a macskákat, mint ahogy a parasztok szokták, hogy ki van csapva a ház mellé, és le van sz*rva. Én ilyen mentalitással nem javaslom az állattartást
3, Az ilyen kicsapott macskák vélhetően nincsenek oltva semmi ellen. Nagy eséllyel FIV, FeLV, FIP pozitívak. Ha ez így van, akkor ezeket a betegségeket a kiscicák már születésükkor hordozhatják. Ezekkel a betegségekkel együtt lehet élni, de attól függően, hogy mikor kezd tüneteket produkálni és milyen formában jelentkezik akár pár nap alatt meghalhat a cica, vagy gyakorlatilag állandó orvosi felügyelet mellett éldegél. Az én FeLV-es cicám például folyamatosan szteroidokat és infúziót kap, gyógyszereket kell ledugnom a torkán, két orvosi vizit között maximum két hét telhet el az antibiotikum miatt, állandóan a lázát kell mérni és külön trükkökkel kell etetni. Ez megy két éve. Ez pénzben és időben sem kis ráfordítás.
4, Ha a szüleidnél kicsapott macskák ilyen betegségeket hordoznak, akkor bárhonnan veszed a cicádat és elviszed a szüleidhez, ott azonnal elkaphatja ezeket. Ezen kívül bolhát, bélférget, fülrühet, macskanáthát, bélbetegséget stb.
Vagyis bárhonnan veszed a cicádat, azt tilos elvinni a szüleidhez. Egyébként a cicák utálják a cicaboxot és rettegnek utazás közben. Első lépésben vidd el a terhes macskát az orvoshoz, és csináltasd meg a FIV, FeLV, FIP tesztet. Olyan 10 000 forint körül van. Kapsz mellé egy általános vérképet is. Egyébként a legszívósabbak a jól tartott házi macskák. A mindenféle tenyésztett macskáknak mindenféle kis fajtahibái vannak, például a keleti macskaféléknél nagy kockázata van a krónikus vagy heveny veseelégtelenségnek. És tapasztalatból mondom, hogy olyat nem szeretnél látni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!