Kezdőoldal » Állatok » Macskák » Milyen lakásban cicát tartani?

Milyen lakásban cicát tartani?

Figyelt kérdés

Van sokféle állatunk, de mindegyik vagy akváriumban, terráriumban vagy ketrecben van (halak, gőték, rákok, víziagáma, törpesüni).

Azon gondolkoztam hogy ha vennénk egy cicát akkor ő hogy lenne a lakásban?? Mármint, nyilván őt nem zárnánk be sehová, de mit csinálna napközben amikor senki nincs otthon?? Nem unatkozna, meg rendetlenkedne? :)) Nem kakilna össze mindent? Illetve éjszaka nem mászik be az ágyba, alszik egyáltalán éjszaka a cica, vagy inkább fent van? Ti hogyan oldjátok meg ezeket? A konyhába bemehet? Ha igen, akkor nem eszik bele a kajába? Ezek érdekelnének engem :) Előre is köszi!!

2012. dec. 4. 21:05
1 2 3 4
 11/32 anonim ***** válasza:
91%

Alvás: Az enyém velem alszik, 4 hetes kora óta. Hol a lámamnál, hol a hasamnál, hol pedig a párnán, mellettem.

Néha megún engem és kivonul a nappaliba aludni. Ő eleve szereti változtani az alvóhelyét.

Házikoszt: nem szerncsés, mert a fűszeres ételek nem nekik valók. Persze virsli, párizsi, májkrém, sonka néha bejátszik, de legjobb a főtt csirkehús (vagy akár nyers), fűszerek nélkül.

Szőr: ez a macskatartással jár, minden fajta cica esetében (kivéve szfinx). Megoldás: gyakori porszívózás és szösztelenítő henger használata (utóbbiból nálam rengeteg fogy..).

Alom: a szilikagéles remek nedvesség-és szagelszívó tulajdonságú, ha időben cseréled, nincs szaga.

Ablak: nehéz kérdés. Sok macsek nem tud ellenállni az ablakon kívüli világnak, az enyém viszont ehhez túl lusta.

Nézelődik, de nem mászik ki. Sajnos, nem ez a jellemző és akár ki is eshetnek.

Javaslom, hogy ne kölyök cicát szerezz be, hanem felnőttet menhelyről, amelyiknek ott már ismerik a szokásait, jellemét.

2012. dec. 6. 18:27
 12/32 Maxitabi ***** válasza:
100%

Szia,

a cica nagyon jól el van lakásban, ha kielégítik a mozgás és térigényét. Egy szobában nem lehet tartani(ha van több is)-be fog szökni a tiltott zónába, mivel alaptermészete a kíváncsiság!! Ablak nagy gond, nagyon kell figyelni!

Szerintem az első mondatod a legnagyobb gond. A cicák jól fejlett vadászösztönnel rendelkeznek, még az én tenyésztett, törzskönyves macskám is tigrissé alakul, ha mozgó dolgot-nemhogy madarat, állatot lát!!Lehet halak stb mellett is tartani, de minden pillanatban résen kell lenned, ha nem vagytok otthon, atombiztos !!! drótháló, "védőburok" kell a ketrecekre, akváriumra, ne tudjon felugrani rá-tetejére, mert leboríthatja, belenyúl... Ezt kell végiggondolni-bútorvédelem, mérgező szobanövények eltávolítása, vezetékek rágásmentesítése mellett.

2012. dec. 6. 20:07
 13/32 anonim ***** válasza:
100%

Nem tudom milyen ablakra gondolsz, de semmiképp se engedd, hogy kiüljön az ablakra. Hallottam olyat, hogy valakinek 5 év után esett ki a macskája, és nem rögtön, de később elpusztult a sérülések miatt. Ha földszinten van a lakás, akkor meg elszalad, nem ismeri a helyet, eltéved, elütik. A keretre nem tudsz mégis valami hálót feltenni? Szúnyogháló nem elég erős, fémháló kellene.

Erkélyed van? Szeretnek kinézni, órákon át képesek nézni a madarakat, az enyémek azt csinálják, de van háló.

Mit ne egyenek a macskák:

[link]

Házi koszt macskáknak:

[link]

Jó minőségű almok vannak, amik nem szagosak. Kicsit drágábbakat keress, de azok lassabban fogynak, tehát összességében nem drágák.

Vehetsz furminatort, vagy ha drágállod, vagy még nem tudod megvenni, van bolhafésű, az is sok szőrt kiszed a macskából.

2012. dec. 7. 09:20
 14/32 anonim ***** válasza:
30%

Nálunk volt régebben macska és be is engedtük télen de az estét kint töltötte.

A kályha mögé feküdt be és van amikor oda is pisált, egyébként meg kikéretszkedett.

A szőrét hullajtja úgyhogy eléd volt az is hogy a nadrághoz dörgölőzködjön és már tiszta szőr volt.

Szerintem elég sok piszkot be tud hozni a lakásban és nem túl higiénikus az hogy ott van a konyhában ahol eszel meg felmegy a kanapéra és az is tiszta szőr, előtte meg kint volt és ki tudja minek dörgölőzött neki.

2012. dec. 7. 16:00
 15/32 anonim ***** válasza:
100%
Csak lakásban tartott cica nem hoz be kintről semmit. Sem koszt, sem betegséget.
2012. dec. 7. 17:01
 16/32 Mecse ***** válasza:
100%

Panelban van kettő cicusom.

-Ha kap jó minőségű macskatápokat, akkor miért akarnád házi kosztra szokatni? A macskáknak a fűszerekre nincs szükségük, és nem is tesz jót nekik. Ahogy előttem linkelték is, lehet nekik külön főzni, de az nem emberi házi koszt, hanem külön nekik, fűszerek nélkül. Szóval az rendben van.

-Minden macskafajtának hullik a szőre, némelyiknek kevésbé, némelyiknek jobban. Ezt természetesen fésüléssel lehet csökkenteni és kell is, de azt ne várd hogy ne legyen sehol macskaszőr, az én hajszálaim is vannak itt-ott a lakásban pedig csak a fejemen nő a haj :D Szóval ahol mondjuk állandóan alszik, vagy a kedvenc helyén, cicaszőrös lesz. Porszívózni is gyakrabban kell.

-Nekem semmi szaga a macskaalomnak, minőségi almoknak nincs szaga, meg persze ha takarítod mindennap, vagy egy nap kétszer. Rajtad múlik hogy lesz-e szaga vagy nem. Aki bejön hozzám az kérdezi hogy "Itt van cica, nincs is macskaszag???!!!" :)

-Ú, a kifordulós ablak az nagyon szörnyű mert azzal semmit nem tudsz csinálni hogy ne menjen ki rajta. Nekem acél szúnyogháló van minden ablakomon, tehát rovarok kint, cicák pedig bent maradnak, én negyedik emeleten lakom. Ez minden olyan ablakra lehetséges ami nem olyan fordulós. Nekem olyan csak a konyhán van, és nekem a konyha az egyetlen olyan hely ahová nem mehetnek be. Nem tudjátok lecserélni az ablakot sima nyílódós csukódósra nem ilyen felesben fordulóra? Cicát el kell onnan zárni akkor amikor az nyitva van, mert még a tizedik emeletről is kieshet / kimászhat. Azt meg nem akarod hogy elvesszen a cicád.

Gondold át az egészet még egyszer, mert nem az a gond hogy panelban a cica nem érzi jól magát, hanem hogy nekem picit úgy tűnik hogy azt szeretnétek ha észre sem lehetne venni hogy ott van, az pedig lehetetlen. :)

Ő is egy élőlény, vannak szükségtelei, nem zárhatod be egy szobába ha éppen nem akarod hogy láb alatt legyen vagy mert van szőre. Szellőztetés alatt ha az ablakot nem lehet máshogy megoldani (mondjuk cserével) , akkor addig kizárhatod abból a helyiségből vagy addig be a fürdőbe vagy efféle, de ez tényleg kényszermegoldás.

Ahol pedig nincsen ilyen idióta forgós ablak, oda én nagyon tudom tiszta szívből ajánlani az acél szúnyoghálót, mert cicabiztos, és rovarokat is kint tartja, tehát nem kell választani hogy vagy ez vagy az :)

2012. dec. 7. 19:26
 17/32 A kérdező kommentje:

Köszi ezt a rengeteg választ! :) Nagyon kedvesek vagytok, h ennyin írtok.

Annak írom aki azt írta h olyan mintha nem szeretném ha észrevehető lenne a cila a lakásban: nem erről van szó, csak szeretnék mindenről tájékozódni mielőtt megveszem a macskerzont, mert nem akarom h utána meg meg kell h váljak tőle mert nem működik az együttélés. Szeretném ha ott lenne a lakásban velem mindig, és megtisztelne a jelenlétével :) de pl a konyhába nem szeretném látni, ez sztem érthető. Illetve a nappalira is csak azt írtam h keveset lenne ott mert inkább a mi szobánkban lesz, pl a fekhelye is. A forgós ablakot megkérdeztem egy szintén forgós ablakokkal rendelkező de cicatartó ismerősömtől, és azt mondta h ő láncot tett az ablakokra, így az csak annyira nyílik ki amin még nem tud a cica kimászni. Ezt én is fel tudom szerelni.

Már majdnem biztos h lesz cica, most keresgélek, nagyon megtetszett a ragdoll, gyönyörű cica, de elérhetetlen az ára miatt :(

A másik két kedvencem a brit kék és az orosz kék, ezeket nézegettem még, illetve ma találtam egy cicust, aki "kóbor" vagyis egy hölgynek a szomszédjában tengődik egyedül, de ő már nem tudja befogadni, mert sok fogadott cicusa van már. Küldött róla képet, hihetetlenül szép, pont ilyet keresek, szerintetek is tényleg csak egy sima házicica? mert nekem elég orosz-kékes vagy brit-kékes beütése van :) Itt a kép:

[link]

[link]

[link]

Illetve megírnátok nekem h miket kellene beszereznem a cicatartáshoz? Ilyen puha bebújós cicafekhelyem van már, és kell egy szállító is ezeken kívül írjátok már meg légyszi! Köszi :) (mindent még azt is ami felesleges, max azt majd csak később szerzem be :D

2012. dec. 8. 20:49
 18/32 A kérdező kommentje:
Egy kb 4-5 hónapos kinti cicát könnyen alomra lehet szoktatni? Vagy lehetnek ebből gondok? Illetve egy alapos vizsgálat után, ugyanúgy beengedhetjük akár az ágyba is őt? (gondolok itt a higiéniára) mint egy eleve csak bent nevelkedett cicust?
2012. dec. 8. 20:52
 19/32 Mecse ***** válasza:
100%

Nem csodálom hogy tetszik a ragdoll, nekem abból van kettő.

A linkelt cicában van egy-két vonónyi brit rövid szőrű így ránézésre, nagyon szép és helyes kis macsek. Az orosz kék sokkal ritkább tehát abból nem valószínű hogy kóbor (vagy kinti ivaros) cicában lenne, mivel akinek ilyen cicája van az bent tartja ivartalan módon vagy pedig tenyésztő és/ vagy show-cicát tart, ezek közül egyik sem valószínű hogy csavarogna :). Viszont sajnos törzskönyves britet láttam már kint tartva, illetve ismerek is olyat akinek kint lakik a törzskönyves britje. Tényleg szép cicus, megpróbálkozhatnátok egy chip leolvastatással állatorvosnál, hátha van benne és lehet hogy elveszett valahonnan.

Én voltam az aki azt írta hogy olyan mintha azt akarnátok hogy ne lehessen észrevenni (látszik a nevem is egyébként, nem szeretek név nélkül írogatni bárhol is) , itt nem a konyhára gondoltam, írtam is hogy oda nekem sem mehetnek be a zseboroszlánjaim. Bármennyire is furcsa, segítő szándékkal írtam amit írtam, hogy titeket az esetleges idegbajtól megkíméljelek. Számtalan olyan kérdés van itt hogy valaki befogad / kap / vesz egy macskát és abszolút nincs fogalma sem arról hogy mit vállalt fel ezzel, olyan dolgokat vár el tőle ami nem fair az állattal szemben, ez pedig idegbajos gazdit és boldogtalan macskát eredményez. Ezt próbáltam megelőzni.

Az aggasztott engem hogy azt mondtad a nappaliba csak keveset menjen be, és ezt nem igazán látom át hogyan szeretnéd megoldani, gondolom nem újdonság hogy a cica nem kutya, nem olyan hogy ha megtanulta hogy valamit nem tehet akkor azt akkor is betartja ha te nem vagy a környéken :)

Nekem nyitott konyhaajtónál sem jönnek be a konyhába, de ha látják hogy kikerülök a képből, ha valami miatt elfordulok hosszabb időre vagy bemegyek másik helyiségbe és a konyhaajtó nyitva marad, borítékolható hogy besurrannak mert hát macskák. Pontosan tudják hogy rosszat tesznek, mert úgy spuriznak kifelé mint aki alá alágyújtottak amikor meglátnak, de ettől függetlenül bepróbálkoznak amikor tuti hogy nem látom.

A macskafekhely olyan dolog hogy lehet hogy teljesen felesleges lesz, a macska maga dönti el hogy hol alszik, nem igazán mondhatod meg neki, ha valami nem tetszik neki akkor nem tetszik :). Persze lehet hogy imádni fogja!

Amúgy ami még kell;

etető- és itató tálak (NEM műanyag! kerámia a legjobb), tápok (száraz és nedves tápot kiegyensúlyozott módon etetni a legjobb), alomtálca (macsek felnőtt méretétől függően kell a méretet kiválasztani, illetve érdemes olyat venni ami picit magasabb falú, hogyha olyan cicád van aki kincset keres az alomtálcában, akkor ne legyen még a hajadban is alom :D), alom értelemszerűen, fésűk, kefék (ezt majd a tapasztalat fogja eldönteni hogy melyikkel hagyja magát fésülni, melyiket szereti jobban), kaparófa mindenképpen, cicakörömvágó (hogy ne akadjon bele mindenbe amikor megnő a körme), szállító box (de ezt azt hiszem írtad is) ,egy rakat játék, bútorokra takarók hogy lehessen mosni és ne legyen cicaszőrös maga az anyag hogyha ez mondjuk titeket zavar.

A 4-5 hónapos kinti cicát rá lehet alomra szoktatni, és külső ill. belső parazitamentesítés, oltások, alapos fürdetés illetve egy átfogó állatorvosi ellenőrzés után simán bemászhat az ágyatokba, semmi bajotok nem lesz tőle.

2012. dec. 8. 22:15
 20/32 A kérdező kommentje:

Köszönöm a gyors válaszod, én is mindenféle ellenségeskedés nélkül írtam h annak címzem aki... csak azért írtam így h tudd h neked írom :)) A nappaliba is nyugodtan bemehet, csak pl aludni nem ott fog (legalábbis így tervezem, aztán majd eldönti) :)

A takaró jó ötlet az ágyra! :)

Van 1 másik cicus, aki szóba jöhet, ő egy gyönyörű elvileg sziámi, de ha nem az sem baj, mert nem a név a fontos, hanem az h tényleg nagyon szép macsek, fehér(es) kék szemű, azért tetszene jobban, mert leinformálható helyről van, benti cica, minőségi kaján tartva, emberbarát stb. A másiktól félek h lehet nagyon szocializálatlan, és nem fog közel engedni magához, nem fog szótfogadni, majd mindent összekakil, lerombol amíg nem vagyunk itthon emiatt. (ez persze lehet h a másiknál is előfordulhat de csak kisebb rá az esély ha "jó helyről" jön a cica, nem?) Mondta is a hölgy aki feltette a hirdetést, h hozzá sem merészkedik túl közel, nem sikerült még megsimogatnia sem:( Kép a sziámiról:

[link]

[link]

Szép, ugye? :) Kis különleges pofija van. A legnagyobb érv ami mellette szól h ő közelebb van, szabolcs megyében, én debreceni vagyok, a másik cila meg pesti :S Ezért is hajlok inkább efelé.

2012. dec. 8. 22:46
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!