Ivartalanítás? Tényleg ennyire fekete vagy fehér?
Szeretnék KULTURÁLT vitát generálni kérdésemmel.
Nagyon sok helyen látom, hogy elvakult állatvédők azonnal támadásba lendülnek, ha azt látják, hogy valakinek kiscicája született, felelőtlennek, ostobának titulálják.
De vajon tényleg ennyire fekete-fehér a helyzet?
Előrebocsátom, fontosnak tartom az ivartalanítást, a statisztikák szerint évről-évre nő azoknak a száma, akik élnek ezzel a lehetőséggel (ezzel párhuzamosan folyamatosan nő a kínált kiscicák száma is).
Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy vannak felelőtlen állattartók, akik hagyják korlátlanul szaporodni a macskáikat - sajnos látok ilyet is, évente kétszer ellenőrizetlen szaporulat, a kismacskáknak meg sem próbál gazdát találni, mivel enni nem nagyon kapnak, kevés éri meg a felnőttkort, vagy elcsászkálnak, keresnek maguknak gazdát... egy ismerősöm befogadott egy ilyen cicát, aki egy év múlva súlyos szenvedések között elpusztult leukózisban.
De szerencsére ez nem mindennapos, a legtöbb macskatartó, akit ismerek, nem ilyen. Jómagam is, ismerőseim is rendszeresen fogadunk be kidobott, elkóborolt macskákat. Nekem mindig volt macskám, néha egy, néha több, mindig utcáról befogadott cicák voltak - érzik ők, hogy hova kell menni, hol nem zavarják el őket! És még sok ilyen macskatartót ismerek, akik tényleg képesek egy életre felelősséget vállalni a rájuk bízott cicákért.
Az ivartalanítással azonban van több "problémám". Sajnos macska-népbetegség az ivartalanított kandúrok húgyúti problémája - aki látott már herélt kandúrt az alom felett szenvedni, az tudja, miről beszélek. Ez az állapot élethosszig tartó kezelést igényel. A nőstények esetében pedig egy komoly hasi műtétről beszélünk, ami lehet, hogy rutinműtétnek számít, de akkor sem kellemes a macska számára és némi kockázattal azért jár. (Nekem is volt több hasi műtétem, tudom, miről beszélek...)
Ezzel együtt is azt mondom, hogy az ivartalanítás fontos, de gondoljatok csak bele, milyen következményekkel járna az, ha egyszer csak minden, magát felelősségteljesnek valló gazdi azonnal rohanna az állatorvoshoz ivartalaníttatni kedvencét!
Első körben az történne, hogy valóban csak a felelőtlen gazdik macskái szaporodnának ellenőrizetlen körülmények között - az olyanoké, akiknek a macskáját még nem látta soha állatorvos, gyakran betegek, tele élősködőkkel, sokszor vadak (az embert nem partnernek tekintik, csak élelemforrásnak) és a kölykök is így szocializálódnak.
Vagyis a házimacskák szépen-lassan elvadulnának.
A következő lépésben pedig, ha tényleg mindenki ivartalanítana, akkor a házimacska, mint fajta megszűnne létezni, és maradna a túltenyésztett Main vagy Brit és társai... Nézzetek körül tőlünk nyugatabbra, ennek már látszanak a jelei! Amerikában a hagyományos házimacska szinte már "városi vadállatként" létezik, mert mindenki tenyésztőtől vásárol, a szerencsétlen házicicát meg már lassan nem veszik macskaszámba... Az ember pedig, a problémát megoldandó, összeszedi és ivartalanítja a kóbor házimacskákat - így a fajta szépen, lassan kihal majd...
Belegondoltatok ebbe is?
Természetesen nem tartunk MÉG itt, de errefelé megyünk! Én tehát józan önmérsékletre inteném a vehemens állatvédőket, akik mindenkit támadnak, aki nem ivartalanít. Felelős állattartásra kellene szoktatni az embereket, arra, hogy a macska nem játékszer, de nem is bálvány!
Nagyanyáink korában a macskákat a ház körüli rágcsálóirtásra "alkalmazták", és ezt a funkciójukat nagyon is jól ellátták. A macskákra szükség volt, szükség van a mai napig. Ha egy háznál túl sok volt a macska, akkor elajándékozták szomszédnak, ismerősnek - a jó egerészőknek nagy keletje volt. Nem dobták ki őket, nem is ivartalanítottak - kellettek a kismacskák, mindig volt szükség újabb és újabb egerészőkre!
Én ebben a közegben szocializálódtam, ahol az állatnak igenis becsülete van, ahol az állatról élete végéig gondoskodtak, ha beteg volt, gondoskodtak a gyógyításáról is, de engedték macskához méltó életet élni.
Azt gondolom, hogy nem minden fekete és fehér, találjuk meg inkább az arany középutat. A házimacskákra szükség van, én szomorú lennék, ha pár évtized múlva már csak kóbor macskaként létezne a fajta. A nagyon felelőtlen embereket (akik nem etetik, nem gyógyíttatják, esetleg bántalmazzák az állataikat) büntessék, vegyék el tőlük az állatokat, ezzel egyetértek. De ne essünk át a ló túlsó oldalára, nem az a macskák érdeke, hogy kihaljanak!
Az elvakult 16-os vagyok :)
Nem volt sarkos a példa,hisz rengeteg szaporodó macska van.
Rengeteg az állatkínzás ez tény csak nyitott szemmel kell járni a világban és észrevesszük.
Mért csak az én érdekem lenne ivartalanítani a macskámat?A méhgyulladás jó a macskának?(főleg mikor belepusztul?)
Nem érzem magam rossz gazdinak mert a házban vannak és megvan nekik teremtve az ideális környezet.És igen azt se bánom,hogy ivartalanítva van.Az én macskáim nem fognak elkapni semmi halálos kórt,nem mérgezik meg őket,nem üti el az autó és rmélem jó sokáig velem lesznek még.
Akinek utánpótlásra van szüksége az hozzon ki pár cicát a menhelyről.
Akik meg itt kérnek segítséget,hogy mit csináljanak a szaporulattal azokat csak megvetni tudom..mért nem gondolkoztak elöbb?Élőlényekről van szó nem tárgyakról akiket kidobunk ha meguntuk őket.Ha tetszik ha nem sajno itthon az állattartás sehol nincs és édes kevés a felelős állattartó.
Kedves kérdező,Te szentül hiszel abban amit kiírtál,de sajnos nem te küzdesz naponta az állatok jogaiért,életükért hanem a szerintetek elvakult állatvédők..
Az meg a másik dolog,hogy lehet egészségesnek és erősnek tűnik,de attól még nem biztos,hogy az.
Amíg ide irogatnak olyanokkal,hogy a macskámból folyik valami vagy eszik a macskámat a férgek,lebénult a macskám mit csináljak addig nem hiszem,hogy azon kéne elmélkedni,hogy mért is kell ivartalanítani a kedvencünket.
Tehát az ivartalanított macskának soha nem lesz semmilyen betegsége, gyulladása, nem bénul le, nem töri el a lábát, stb.
Mi ennek az összefüggésnek az orvosi alapja?
Magyar ember nem ismeri azt, hogy mértékletesség. És az állattartók nagy része sajnos felelőtlen. Hány olyan esetről hallani, hogy a tüzelő szukához (kutya) átszökött a kan, átmászta a kerítést stb. Csak mert a gazdik azt hitték, tudnak rájuk vigyázni, velük ez nem történhet meg, így nem ivartalanították. Vagy pl. a kinti-benti macskáknál ez még kontrollálatlanabb. Rengeteg ilyen van. Ehhez párosulnak azok az emberek, akik még mindig tévhitben élnek, hogy jaj első alom, egyszer meg kell, hogy tapasztalja az állat az anyai "örömöket". Illetve hozzájuk csapódnak még a szaporítók, akik pénz reményében bármire képesek, folyamatosan elletik az állataikat, ami pedig a nyakukon marad, megy a menhelyre.
És a folyamat nem áll meg, kezdődik az egész elölről. Ennek nem lesz itt vége Magyarországon soha, én nem látok rá esélyt.
Semmi,itt az ivartalanítás a vita közben meg sok gazdi azt se tudja mi a teendő a beteg macskával..De naná,hogy kipusztulnak a macskák :)
Egyébként érdekes a dolog,mert ivartalanítással sok betegséget is meg lehet előzni.pl:méhgyulladás,emlődaganat,hormon problémák...
De ahogy olvasom itt mindenki ellene van a dolognak,bár nem értem mért?Ajánlom,hogy menjetek el önkénteskedni menhelyekre és majd megértitek,vagy beszéljetek az állatorvossal ők sokat tudnak mesélni erről..
A helyi állatkórházba bevittek egy vemhes anyacicát akiből egy kölyök lógott ki..gazdinak nem volt pénze a császárra a helyi macskamentőknek szintén nem volt keretjük a cicára :( A cica ellett altatva örökre.(amire szintén nem volt pénz)Az orvosoktól se lehet elvárn,hogy minden ilyen esetben tudjanak segíteni saját költségre...
Szóval mire fel a kipusztulás vitája ha a kedves gazdik akik kiscicákat akarnak azok nincsenek felkészülve anyagilag az ilyen dolgokra?Semmi gond szüljön a cica 8 hónaposan vagy megmarad vagy nem.
Ha egyszer magamhoz veszek egy állatot akkor arról maximálisan gondoskodom,de sokan nem így tesznek.
Az ivartalanítás nem divat hanem egy ajánlott műtét annak érdekében,hogy ne legyen még több kóbor ,éhező macska,de ezt látom nem lehet megértni.A továbbiakban jó vitát részemről befejeztem.
21
"Nem volt sarkos a példa,hisz rengeteg szaporodó macska van."
Rengeteg szaporodó macska van, de te úgy vezetted le, hogy minden egyes macskának minden egyes utóda szaporodik. Nem ugyanaz!
"Rengeteg az állatkínzás ez tény csak nyitott szemmel kell járni a világban és észrevesszük."
Ezt én sehol nem vitattam. De te úgy állítottad be, mintha minden egyes születendő kölyöknek az lenne a sorsa, hogy megkínozzák.
"Mért csak az én érdekem lenne ivartalanítani a macskámat?A méhgyulladás jó a macskának?(főleg mikor belepusztul?)"
Minden ivartalanítatlan nőstény garantáltan méhgyulladást kap?
"Nem érzem magam rossz gazdinak mert a házban vannak és megvan nekik teremtve az ideális környezet.És igen azt se bánom,hogy ivartalanítva van.Az én macskáim nem fognak elkapni semmi halálos kórt,nem mérgezik meg őket,nem üti el az autó és rmélem jó sokáig velem lesznek még. "
Nem mondta senki, hogy rossz gazda vagy, a te macskáid nyilván így szokták meg, nincs igényük másra. Az enyéim viszont az egerészést meg a fára mászást szokták meg, de a napjuk 80-90%-át lakásban töltik. Az viszont megint sarkítás, hogy a lakásban tartott macskát nem érheti semmi (fel tudnék sorolni kb. 10 olyan betegséget, balesetet, ami érheti a lakásban tartott, ivartalanított, oltott macskát is, de nem szeretnélek riogatni). És az sem igaz, hogy a kijáró macska mindenképp elkap bármit is, vagy elütik, több macskám szép kort ért meg kijáró macskaként, komolyabb betegségek nélkül (kisebb problémák persze előfordultak).
"Akinek utánpótlásra van szüksége az hozzon ki pár cicát a menhelyről."
Mint írtam, életemben kb. 10-12 macskát fogadtam be utcáról. Fogd fel úgy, hogy ők be sem kerültek a menhelyre, pedig lehet, hogy oda kerültek volna.
"Akik meg itt kérnek segítséget,hogy mit csináljanak a szaporulattal azokat csak megvetni tudom..mért nem gondolkoztak elöbb?Élőlényekről van szó nem tárgyakról akiket kidobunk ha meguntuk őket."
Te most összemosol két dolgot! Akik nem tudják, mit csinálnak a szaporulattal, pont hogy nem kidobni akarják őket, hanem gazdit keresni nekik. Valószínűleg maguktól is eljutnak a felismerésig, hogy ivartalanítani kellene a cicát. Ok, nem gondolkoztak előbb, de a kismacskák már akkor is ott vannak! Rájuk miért nem gondolsz, őket nem akarod megmenteni?
"Kedves kérdező,Te szentül hiszel abban amit kiírtál,de sajnos nem te küzdesz naponta az állatok jogaiért,életükért hanem a szerintetek elvakult állatvédők.."
Ezt te honnan tudod? Elárulom, szoros együttműködésben állok újságíróként egy állatvédő szervezettel, és ahol tudom, segítem a munkájukat, adományszerzéssel, adományokkal is. Pl. az ivartalanítási akciókat is szoktam hirdetni, vagy segítek gazdit találni menhelyi állatoknak. Csak nem látom annyira feketén-fehéren a helyzetet, mert ezzel együtt nagyon sok ismerősöm, barátom tart állatokat, tehát nem CSAK a menhelyi helyzetet látom, hanem a családban, méltó körülmények között tartott állatokét is.
"Amíg ide irogatnak olyanokkal,hogy a macskámból folyik valami vagy eszik a macskámat a férgek,lebénult a macskám mit csináljak addig nem hiszem,hogy azon kéne elmélkedni,hogy mért is kell ivartalanítani a kedvencünket."
Most megint mindent az ivartalanítással mosol össze! Pl. a férgesség hol függ össze az ivartalanítással? Pár száz Ft egy féreghajtó tabletta, inkább ezt kellene tudatosítani az állattartókban. A bénulásnak is lehet ezer oka sajnos. Vannak genetikai rendellenességek, vagy olyan betegségek, amikkel nem lehet mit kezdeni, se oltással, se ivartalanítással! Ahogy az emberek esetében sem lehet megakadályozni a rákot, öröklött szívbetegségeket, genetikai rendellenességeket, úgy az állatok esetében sem. Tehát megint azt mondom, hogy az állatvédőknek inkább az adott szituáció kezelésében kellene tanácsot, segítséget nyújtani, nem pedig az ivartalanítást szajkózni.
POntosan erről van szó!
Oké ne ivartalanítson mindenki,de akkor teszteltessék le a macskáikat szívbetegségre,vesebetegségre ugyanis ezek öröklődő dolgok.Ha ez megvan akkor jöhet az "utánpótlás" és természetesen az "utánpótlást " oltassák be,féregtelenítsék.Ez esetben nincs kifogásom semmi ellen.
A tapasztalatom az,hogy aki kellő figyelmet ad az állatának azzal nem igen történik baleset,de aztán az is lehet,hogy én vagyok túl dafigyelő,de ezzel nem azt akarom mondani,hogy nem lesznek soha betegek.
Egyébként abszolút idevágó dolog, hogy a riogatásnak mi az eredménye: nagyon sok macskát akkor dobnak ki, amikor a családba kisbaba érkezik, mert hallottak valamit a toxoplazmózis nevű dologról, és félelemből inkább kidobják a macskát (jó esetben megpróbálják elajándékozni), mert természetesen a gyerek fontosabb. Sajnos némely állatorvosok (humán orvosok) még rá is tesznek egy lapáttal - mert nem ismerik egymás szakterületét. Félinformációk állnak rendelkezésre. Én nagyon sokat küzdöttem már a felvilágosításért ezen a területen, hogy lehetőleg minél kevesebb macsek kerüljön utcára a tévinformációk keltette pánik miatt!
Én a tényszerű, korrekt felvilágosításban, a megfelelő tájékoztatásban hiszek. Az indulatok csak újabb indulatokat szülnek.
26: Ok, de akkor minden embert is teszteljünk le, és akinek genetikai rendellenessége van, azt ne engedjük szaporodni... Aki meg a negatív teszt ellenére mégis beteg lesz, azt altassuk el. Így gondoltad? Én is tudok ám sarkítani!
Lehet egy macska rákos, kialakulhat ezerféle betegsége (pont a túlcivizált étrend miatt), érhetik halálos balesetek. Tényleg nem kellene átesni a ló túlsó oldalára!
Az élet része a betegség, a halál is! Állatoknál is, embereknél is. És ez ellen semmit nem tehetünk, se oltással, se ivartalanítással, semmivel!
Aki ezt nem tudja elfogadni, az szerintem tartson csak plüssállatokat!
Nézd, ha Magyarországon mindenki (legalább) azon az értelmi színvonalon lenne, mint mi, akik vitázunk, semmi baj nem lenne azzal, hogy szép szóval megértessük az embereknek a dolgok fontosságát, szerepét.
De ez sajnos nincs így.
Én egy dolgot soha nem fogok elfelejteni. Nekem ivartalanított kan kutyám van. Anyukám barátja (családi házban lakik) egy ivaros 7 éves kan puli kutyája van. Papolt nekem az ivartalanításról, hogy jaj szegény kutya stb. (Szerintem a sajátjának érezte a kutya golyóit :D). Persze a kutyája többször megszökött egy szukához, rendszeresen bemászott hozzá a kerítésen. A szuka gazdája többször szólt neki, hogy nem lesz ez így jó (persze mindketten hibásak, a szuka kutya gazdája is). Mígnem egyszer a kutya eltűnt 3 napra. 3 nap után szólt neki a szuka gazdája, hogy most vette észre a kutyáját, amint az beleesett náluk egy hatalmas gödörbe. Aha. Beleesett. Inkább belelökte. Innentől gondolja úgy anyukám barátja, hogy őt már nem, de a következő kutyáját ivartalaníttatja majd.
Egyébként - már csak koromból adódóan is - több macskám halálát megértem. Közülük a legmagasabb kort - és a legszebb halált - az a kandúr élte meg, amelyik nem volt ivartalanítva, és állandóan csavargott (de ez nagyon régen volt, akkor még egyáltalán nem volt "divat" ivartalanítani).
Emlékeim szerint soha nem volt állatorvosnál, mert nem is volt beteg. Nem ütötték el, nem mérgezték meg (annál intelligensebb volt), a kutyáktól meg tudta védeni magát (többször láttam a saját szememmel!). Néha eltűnt egy-egy hétre, de aztán mindig előkerült. Idős korában szépen elaludt a kertben sütkérezve, és nem kelt fel többet.
A többi macskám nem volt ilyen szerencsés, különféle betegségekben pusztultak el (egyik sem fertőző macskabetegségben), némelyik volt oltva, mások nem (mert akkoriban még az oltás sem volt divat). Az egyiknek az összes fogát ki kellett húzni és tönkrement az emésztőrendszere a túlcivilizált táplálástól. :( Évekig jártunk vele orvoshoz.
Aztán volt, amelyikről soha nem derült ki, mi volt a baja (de nem vírus, az biztos).
Szóval az oltás, ivartalanítás sem ment meg egyetlen macskát sem az elkerülhetetlentől, ebben biztos lehet az összes gazdi!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!