Kezdőoldal » Állatok » Macskák » Hogy nevelhetném meg a macskám?

Hogy nevelhetném meg a macskám?

Figyelt kérdés
3 hónapos kiscica, nagyon játékos. Barátságos, bár inkább a többi macskával, semmint az emberekkel. Nem szereti a simogatást, nem hálás az ennivalóért és úgy amúgy semmiért, pedig tőlünk mindent megkap. Ha éhes, előbb nyivákol és letámad, minthogy hízelegne. Sosem volt még ilyen pimasz macskám, az előzőek mind nagyon társaságkedvelőek és értelmesek voltak már pici koruktól. Ez viszont már lassan 1 hónapja ittvan, de sokszor még most sem figyel a hangomra, hívom, de semmi, csak futkázoik a szomszéd hasonló korú macskái után, akik viszont nagyon rosszul vannak tartva, így játék közben bármit összeszedhet tőlük. Eleinte, mikor idekerült, még segítettem is a macskák közé való beilleszkedésben, de sajnos nem sikerült túl jól: azóta sülve-főve csak azokkal a macskákkal van, akik gondozást aztán nullát kapnak, teljesen analfabéták azok is, sem törődést, sem ételt nem kapnak eleget, és elég betegesen is néznek ki. Persze mihelyt a mi macskánk összebarátkozott velük, már jöttek is ide kajálni, a miénk meg boldogan adja át a kajáját, aztán nyivákol nekem, mert ő még éhes. Már csak úgy etetjük, hogy behozzuk a házba és itt megvárjuk, míg megette, kitenni nem lehet semmit sem az udvarra. Mit tehetnénk, hogy ezek a macskák eltűnjenek innen és ne ők kössék le egész nap a miénket? Nagyon rossz hatással vannak a mi cicánkra, ma is pl egész nap csak velük volt, én hiába hívtam, teljesen el van hidegülve az embertől. Este már úgy viselkedett velem, mint valami idegen cica, meg sem ismert. Mit tehetnék, hogy eltüntessem a többi macskát és a cicánk ránk legyen szorulva, velünk legyen egész nap? Hozzáteszem, az előző cicánkkal nem volt ilyen gond, nem voltak más kiscicák a környéken, így mivel sokat foglalkoztunk vele, nagyon szelíd, társaságkedvelő, értelmes cica lett belőle, imádtam (pedig nem vagyok túl nagy macskabarát). Kicsit utálom is ezért az új cicát, hogy ő meg sem közelíti az előzőt, ő vad, barátságtalan az emberrel és nem képes alkalmazkodni, elfogadni minket. :( Mit tehetnék? Már próbáltuk elzavarni a többi macskát, de eredménytelen, 5 perc után megint ittvannak!
2011. júl. 31. 22:16
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
64%

Te jó ég kérdező...

1.gyerekes vagy

2.egyáltalán nem értesz a macskákhoz

Ugye te se gondolod hogy egy állatot, akit elsősorban az ösztönei vezérelnek, olyan emberi tulajdonságokkal ruházod fel, mint "hálátlanság", meg "én meg le vagyok szarva". Ez egy kiscica. Ebben a korban egy kismacskának a testvéreivel való játék a mindene. Ez öszötnösen jön, így készül fel a felnőtt életre, így tanul meg vadászni, a többi macskával való viselkedést, a hiearchikus sorrend kialakítását. Ha ilyenkor nincsen másik macska akivel ezeket a (sokszor durva) játékokat tudná játszani, akkor jönnek itt is többek között azok a kérdések hogy " agresszív a macskám mit tegyek?" meg "a macskám játék közben bedurvul, sokszor harap, rátámad a lábamra" stb, stb.

Ahogy már előttem is írták, úgy nem lehet jól szocializált, emberközpontú (és hosszúéletű...) macskát nevelni, hogy ki van vágva a kertbe... Sőt, amíg nincs meg az összes oltása, EGYÁLTALÁN nem szabad kiengedni császkálni, mert (ezt az egyet jól sejted) bármit összeszedhet. Az már kérdés hogy ha szabadon mászkálhat bárhova, hiába az oltás, az autó ugyanúgy elütheti, a kutya ugyanúgy széttépheti, és a szomszéd ugyanúgy megmérgezheti. Az ember által alkotott világ veszélyes a macskák számára. De ez megint más kérdés.

Ha valóban komolyan érdekel a macskák tartása és nevelése, akkor ne itt kérdezősködj, hanem sétálj el egy könyvesboltba, és emelj le a polcról egy szakkönyvet.

pl:

[link]

2011. aug. 1. 09:14
 12/15 A kérdező kommentje:

Köszönöm a hasznos válaszokat. Nem csak az zavar, hogy nem velünk, gazdáival foglalkozik a macska, hanem más téren is távol akarom tartani ezektől a gondozatlan, sehonnai macskáktól. pl most akarjuk először féregteleníteni, de mi értelme van, ha ezektől az idegen macskáktól így is, úgy is elkapja újból a férgeket? Utána meg megfertőz minket, ami a legrosszabb!

Vagy pl az éjjel is tettem ki neki egy kis kaját, hogy ha éhes lenne... reggelre megette a többi macska! Nem vagyunk mi szeretetszolgálat, hogy más macskáját etessük, csak mert a gazdáik felelőtlenek voltak. Ma visszazavartuk őket a saját otthonukhoz, elzártunk minden átjárót, erre 5 perc múlva megint ittvannak és kaját keresgélnek! Ráadásul van egy halastavunk, tele halakkal, ki tudja melyik milyen beteg és mit kapnak el a vízen keresztül a halaink... Szóval ezeket valahogy távol kellene tartani, de nem tudom, hogyan.

2011. aug. 1. 10:21
 13/15 anonim ***** válasza:
A legbiztosabb módszer a kutya, de létezik macskabiztos kerítés is. Vagy letelepített locsolórendszer. A citruillatot is utálják. A saját macskádat meg tartsd a házban, ennyi erővel a szomszédok is mondhatnák hogy a tied is átjárkál hozzájuk.
2011. aug. 1. 21:29
 14/15 A kérdező kommentje:
A miénk jóltáplált, egészséges kiscica, ez messziről látszik róla, kicsit még duci is, de így aranyos. :) Viszont emellett nagyon eleven is és imád játszani, ezért lóg át a szomszédhoz néha, de nem kajálni jár. Viszont az ő macskáik (két szomszédé is, összesen 4 macska), nagyon soványak, betegesen azok és ide járnak kajálni, eleszik a mi cicánk elől, mert a miénk meg kisebb náluk, és hagyja.
2011. aug. 1. 22:16
 15/15 anonim ***** válasza:
100%
Ha valóban olyan rossz körülmények között élnek, akkor fényképezd le őket, tedd fel netre, és keress nekik szerető, gondoskodó gazdit. A szomszédodnak meg mond meg hogy jó lenne ha gondoskodna a macskáiról.
2011. aug. 1. 22:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!