Dilemába vagyok. Májusban születtek kiscicák és november végétől jan 16-ig mind meghalt aktivitást követöen 3 napon belül nem egy idöben. Most 23. án meg meghalt a 4 éves kandurom. A betegség és a halál ugyanaz volt mint a kicsiknél. Mi lehet a baj?
bár nem válaszoltál a kérdésemre, hogy voltak e más tünetek, de nézzük a vírusokat:
panleukopenia nem lehet, mert akkor lenne hányás, hasmenés
nedves FIP se, mert akkor a hasa-mellkasa megtelt volna vízzel, és az látszódna
száraz FIP elképzelhető, és még a macska leukózis és a macska ADIS-is de ezek közül nem hiszem hogy bármelyik ilyen gyorsan végezne az állattal.
Minden jel szerint valami vírus tombol a környéketeken, járványszerűen. Ez lehet leukózis, macskanátha, panleukopenia is, ezek mindegyike gyakori, és kizárólag a nem oltott állatokat elpusztító betegség. Ezeknek a betegségeknek közös vonása, hogy mindegyik lázzal, étvágyvesztéssel, és kiszáradással jár, a csipás szem pedig lehet egy szövődmény hatása, de pl. a macskanátha esetében alaptünet is. (Igaz, a macskanáthát tüsszögés, orrfolyás is jellemzi, és ezekről te nem írtál.) Én leukózisra tippelek, de nem vagyok orvos, ő is csak azért tudna biztosan válaszolni, mert valószínűleg a környék összes kijárós macskája érintett a betegségben, és nem csak a te macskáid, így valószínűleg már állított elő mintát valamelyik beteg állat segítségével.
Gyakorlatilag mindegy, hogy melyik betegség pusztítja az állatokat, ugyanis állatorvos segítsége nélkül semmit nem tehetsz a macskákért. Még egy antibiotikum kúra sem hoz ugyanis biztos gyógyulást, az otthoni praktikák pedig biztosan esélytelenek. Panleukopeniás macskát láttam már felgyógyulni, de az a kétóránkénti itatás, folyamatos antibiotikum kúra, és állandó orvosi felügyelet eredménye volt. Leukózis esetében nincs segítség.
Annyit tehetsz, hogy a beteg állatokat elkülöníted az egészségesektől, de mivel minden betegségnél van lappangási idő is, ezért ez sem valószínű, hogy megóvja a többieket.
Amit annak kapcsán írsz, hogy ha akarnál, sem ivartalanítanád őket: ne hidd, hogy jót teszel velük, ha hagyod őket elszaporodni. A természet nem engedi, hogy az egyensúly felboruljon, és ahol túl sok a macska, ott előbb-utóbb felbukkannak a betegségek, mint most is, és a kolónia több, mint fele elpusztul. Te nem korlátozod a szaporodásukat, inkább végignézed, hogy a már megszületett állatok igazi törődés nélküli élet után, rengeteg szenvedés árán pusztuljanak el. Ellenben, ha ivartalanítanál, csak pár cicád lenne, de őket be tudnád oltatni, és meg tudnád védeni őket a betegségektől is. Erről szól a felelős állattartás, ahol a gazda nem csak a saját érdekeit, de az állatok érdekét is szem előtt tartja.
Üdv,
egy cicatenyésztő
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!