Kezdőoldal » Állatok » Macskák » Hogyan kell cicát tartani...

Hogyan kell cicát tartani panelban?

Figyelt kérdés
Találtam egy szép kicsi cicát egy dobozban nem messze a lakásomtól, senki nem tudja, hogy került oda. 2-3 hónapos lehet talán. Nekem sose volt még cicám, de úgy döntöttem, megtartom, mivel az ismerőseim közül senki se tudja befogadni, menhelyre nem lenne szívem elvinni. A probléma az, hogy panelban lakom, 3. emeleten. Hogy tud onnan a cica kijárni a szabadba? Az oké, hogy kiengedem, de nem csavarog el? Meg lehet tanítani neki, hogy hazataláljon?
2011. jan. 12. 09:15
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
32%

Nekem is lakásban vannak cicáim, és jól vannak. Igaz, előtte az utcán éltek, nagyobb terük volt, de nem panaszkodnak. :) Szerintem jól érzik magukat. Lehet a lakásban tartani, csak akkor több figyelmet igényel, és ne engedd az ablakhoz, mert kiesik.

Hasznos volt számodra ez a válasz?

A válasz írója 85%-ban hasznos válaszokat ad.

A válasz megírásának időpontja: ma 10:02

má miért esne ki az ablakon???? panelban vagy egy családnak 2macskája mindig kint ulnek az ablakon kivul a párkányon szinte egész nap

2011. jan. 12. 11:48
 12/27 anonim ***** válasza:
Mert ismerősömnek már esett így ki cicája (túlélte), ezért gondolom így. A cicák olyanok, hogy látnak egy legyet, vagy madarat, akkor képesek utána kapni, és leeshetnek. Tudom, hogy ügyesek, és ez ritkán fordul elő, de én a "jobb megelőzni a bajt" híve vagyok. :)
2011. jan. 12. 12:28
 13/27 anonim ***** válasza:
az én macskám kétszer esett le az ablakból a 3.-ról ( kergette a legyeket), de túlélte mind a kétszer
2011. jan. 12. 12:45
 14/27 anonim ***** válasza:
100%

Bár kertes családi házban lakunk, nekem most mégis kettő szobacicám is van, akik nem mehetnek ki a házból, csak az emeleti teraszra. A kint tartott cicáinkat előbb-utóbb mindig baj érte, eltűntek, komoly sérülésekkel jöttek haza, vagy az autó gázolta el őket. Ha kezdettől a lakásban él, nem is nagyon akar majd kimenni.

Első dolog, hogy macska wc-t kapjon (alacsony peremű, szögletes műanyag edény, amit macskaalommal kell feltölteni pár centi vastagon. Azonnal fogja tudni, mire való. Ebből naponta ki lehet lapátolni a székletet és ha csomósodó az alom, akkor a pisit is egyben ki lehet emelni. Tejet lehetőleg ne kapjon, mert attól valószínű hasmenése lesz, cicának laktóz mentes tejet adunk, ha tejet akarunk itatni vele. Kaphat kölyöknek való száraz tápot, kiegészítésnek alutasakos kaját. Nyers sertéshúst ne kapjon. Jó, ha minél előbb kaparófához szoktatjuk, hogy lehetőleg ne a bútorokon koptassa a körmét. Állatkereskedésekben kell körülnézni, én az egyik faajtóra csavaroztam egy szizálkötéllel bevont téglalap alakú kaparót, - ahol előtte már elkezdte a kaparást. Ha később is úgy gondolod, hogy megtartod, érdemes emeletes cicabútorra is vadászni - néha lehet akciósan kifogni. Azon is van körömkoptató, de nem olcsók ezek sajnos. Az enyémek emellett is kaparásszák sajna a bútort is, ezért ilyen rossz szokással számolni kell velük kapcsolatban, bár vannak, akiknél nem fordul ilyen elő. Az emeleti ablakkal vigyázni kell, mert azért előfordulhat, hogy kiesnek. Fém szúnyogháló legalább kell rá, de az ablakot akkor is csak akkor hagyjuk nyitva, ha otthon vagyunk.

És fontos a nevelésével kapcsolatban, hogy amit nem szabad, azzal kapcsolatban mindig következetesek maradjunk már az első pillanattól!

Ha mindezt elfogadjuk és betartjuk, egy igazi, szeretni való kis családtagot kapunk.

Ja, és minél előbb vigyük el állatorvoshoz, hogy megkapja a megfelelő védőoltást és féregtelenítőt, esetleg bolhaírtót. Ehhez nem árt egy hordozó dobozt is beszerezni.

2011. jan. 12. 13:12
 15/27 A kérdező kommentje:
Köszönöm a tanácsokat! Holnap megyünk állatorvoshoz. Már neve is van, Pumukli :) Mármint a cicának, nem az állatorvosnak :D
2011. jan. 12. 16:27
 16/27 anonim ***** válasza:
A mi macskánk is kiesett az ablakon. A 9.-ről. Nem élte túl.
2011. jan. 12. 17:04
 17/27 A kérdező kommentje:
Sajnálom :( Vigyázni fogok, hogy azenyém ne essen ki. Mondjuk nem hiszem, hogy ilyen gond lenne, mert bukóra szoktam nyitni az ablakot.
2011. jan. 12. 17:12
 18/27 anonim ***** válasza:

Bukóablakkal is vigyázni ám, mert hallottam olyan esetről hogy a cica fel akart ugrani, bekadt a feje, és megfulladt. Nem vicc.

Egyébként ha még soha nem volt cicád, MINDENKÉPPEN szerezz be legalább 1 jó szakkönyvet! pl.: Caroline Davis- Macskatartók nagykönyve

Esetleg nézegess olyan fórumokat ahol TÉNYLEG hozzáértő ember vannak pl.: www.juniorrezervatum.hu

Muszáj hogy jól kiokítsd magad a cica érdekében, ez nagy felelősség, egy életről gondoskodsz! Elég itt gyk-n körbenézni, hogy hova vezet a tudatlanság...

Egyébként én személy szerint adnék egy jó tanácsot. Ha van rá lehetőséged, fogadj be még egy hasonló korú cicát. Sokkal könnyebb ha ketten vannak, elszórakoztatják egymást, társaságot jelentenek egymásnak, és nem téged fog nyaggatni mindenért a cica, meg nem fog unalmában rosszalkodni. A hely sem akadály, mi is egy szobás lakásban élünk, remekül elvannak. Az egyiket szoktam sétáltatni néha pórázon, a másik már egy jó ideje nem akar jönni.Először megijedtem a felelősségtől hogy "úr isten két macska" de mostmár áldom az eszemet! Sokkal boldogabbak, kiegyensúlyozottabbak, mint az egyke cicák. Ez tapasztalat. Anyagilag talán megterhelőbb, de szerintem vállalható, mi a két cicára havi kb 8E-et költünk, és ebben benne van a prémiumtápjuktól(táp-ügyben is jól nézz körül, kerüld el jó messzire a kommersz tápokat, mint a whiskas, darling, stb!) kezdve a macskaalmon át minden. Arról nem is beszélve hogy ezzel még 1 életet mentesz meg. Gondold át.

Sok sikert a cicádhoz!

2011. jan. 13. 00:06
 19/27 anonim ***** válasza:

Csatlakozom az előttem szólóhoz. A bukó is veszélyes.

Az én macskám:

a) ugrott már fejjel a csukott ablaknak, mert kint egy madár incselkedett vele,

b) akadt már be a feje a fotel karfája mögé úgy, hogy nekünk kellett kiszabadítani.

Nagyon hülye, de azért szeretjük :)

2011. jan. 13. 14:10
 20/27 anonim ***** válasza:

00:06:

Közös az almuk, vagy elfér nálad 2 alom?

2011. jan. 13. 14:12
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!