Van-e megoldás macska pisi ellen?
Van két macskám, lassan 5 évesek lesznek. Az egyik hím, a másik nőstény. A gondom a hímmel van. Ivartalan mindkettő, lakásban tartott benti cicák baba koruk óta. A hímnek régebben is szokása volt dolgokra rápisilni. Nem jelölt, hanem alomnak használt a földön felejtett szatyrokat, a kanapén hagyott kabátot stb. bármit, ami nem a helyén volt. A helyére rakott tàrgyakat békén hagyta. Ez évi 4-5 ilyen pisit jelentett, amit ugyan nem értékeltem, de ráhagytam. Elpakoltam és mindenki boldog volt. Aztán, jött a kutya az életünkbe. Egy éve van meg a kutya, látszólag jól megvannak. Elviselik, ha megnyalja őket, a hìm ideig-óráig játszani is hajlandó vele. Ha megunja, otthagyja. Most jön a de... mióta a kutya van, szabálytalan rendszerességgel, de nagyjából állandósult a pisi probléma. Mostanra kizárólag a kutya fekhelyeit tiszteli meg, de azt van, hogy napi többször. Néha hagy egy levegővételnyi szünetet és pár napig, vagy egy-két hétig nincs pisi, aztán újra napi egy, vagy több. Nem jövök rá a szünetek okára sem, pedig nagyon próbálkozom.
Egyszerűen nem látom a logikát a dolog mögött. Napi szinten tisztítom az almot (teljesen friss alom mellett is megteszi), van két alomtálcájuk, amiből az egyik egy hatalmas sarok alom. Nem beteg, nem függ össze azzal, mennyit vagyok itthon, vagy mennyit van foglalkozva vele. Látszólag semmivel nem függ össze. Illetve, sokkal jellemzőbb, hogy akkor csinálja, mikor itthon vagyok, ezért gondolnám, hogy nekem szól a műsor. Illetve pontosan tudja, hogy tilosban jár, ha meghallom, hogy kaparja valamelyik kutyafekhelyet, akkor rászólok, abbahagyja és megy is az alomra, elvégzi ott a dolgát. További adalék, hogy csak a közös terekben csinálja, a hálóban, ahova csak, mint vendég jöhet be, de az én területem, nem pisil. Amikor jóformán egész nap bent lehettek, akkor a szobai kutyafekhelyet is megtisztelte. Mióta hektikusabb, hogy lehetnek bent, kihagyja a szórásból, pedig van, hogy egész nap bent vannak.
Teljesen új, valamint florasept-el 95 fokon kimosott fekhelyeket is ugyanolyan szívesen lehugyoz, így nem hiszem, hogy a szagon múlna. Ha a hálóban lévő fekhelyet kiviszem (amit ugye a hálóban megkímél) az is ugyanúgy le lesz hugyozva a folyosón.
Szóval, összegezve, nekem territóriális vitának tűnik, amit viszont nagyon szeretnék már rövidre zárni. Persze, örülök, ha van egyéb ötlet, hogy mi lehet a mozgatórugó.
A kutya nem megy el innen, a macska se, a probléma megoldását nem látom, viszont idegbajt kapok lassan.
Van valakinek ötlete, tapasztalata, bármilyen segítő gondolata?
10, egyetértek a jelölést illetően, írtam is, hogy szerintem is territóriális a vita, arra értettem a "nem jelöl"-t, hogy nem spriccel itt-ott, hanem gyűjti a vizeletet és legalább olyan adagot pisil egy-egy pontra, mint az alomba. Nèha szerintem többet is.
Én is próbáltam a tettenérést, de sajnos megoldja, amikor nem látom/hallom.
Macskanyelven azt mondja neked: tüntesd el innen a kutyát.
De mivel írtad, hogy a kutya marad, nem nagyon lesz változás. Ha egy év alatt nem szokta meg a kutyát, később sem fogja. Egyszerűen nagyobb területet akar magának, ami kb lehetetlen.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!