Kezdőoldal » Állatok » Macskák » Van-e megoldás macska pisi ellen?

Van-e megoldás macska pisi ellen?

Figyelt kérdés

Van két macskám, lassan 5 évesek lesznek. Az egyik hím, a másik nőstény. A gondom a hímmel van. Ivartalan mindkettő, lakásban tartott benti cicák baba koruk óta. A hímnek régebben is szokása volt dolgokra rápisilni. Nem jelölt, hanem alomnak használt a földön felejtett szatyrokat, a kanapén hagyott kabátot stb. bármit, ami nem a helyén volt. A helyére rakott tàrgyakat békén hagyta. Ez évi 4-5 ilyen pisit jelentett, amit ugyan nem értékeltem, de ráhagytam. Elpakoltam és mindenki boldog volt. Aztán, jött a kutya az életünkbe. Egy éve van meg a kutya, látszólag jól megvannak. Elviselik, ha megnyalja őket, a hìm ideig-óráig játszani is hajlandó vele. Ha megunja, otthagyja. Most jön a de... mióta a kutya van, szabálytalan rendszerességgel, de nagyjából állandósult a pisi probléma. Mostanra kizárólag a kutya fekhelyeit tiszteli meg, de azt van, hogy napi többször. Néha hagy egy levegővételnyi szünetet és pár napig, vagy egy-két hétig nincs pisi, aztán újra napi egy, vagy több. Nem jövök rá a szünetek okára sem, pedig nagyon próbálkozom.

Egyszerűen nem látom a logikát a dolog mögött. Napi szinten tisztítom az almot (teljesen friss alom mellett is megteszi), van két alomtálcájuk, amiből az egyik egy hatalmas sarok alom. Nem beteg, nem függ össze azzal, mennyit vagyok itthon, vagy mennyit van foglalkozva vele. Látszólag semmivel nem függ össze. Illetve, sokkal jellemzőbb, hogy akkor csinálja, mikor itthon vagyok, ezért gondolnám, hogy nekem szól a műsor. Illetve pontosan tudja, hogy tilosban jár, ha meghallom, hogy kaparja valamelyik kutyafekhelyet, akkor rászólok, abbahagyja és megy is az alomra, elvégzi ott a dolgát. További adalék, hogy csak a közös terekben csinálja, a hálóban, ahova csak, mint vendég jöhet be, de az én területem, nem pisil. Amikor jóformán egész nap bent lehettek, akkor a szobai kutyafekhelyet is megtisztelte. Mióta hektikusabb, hogy lehetnek bent, kihagyja a szórásból, pedig van, hogy egész nap bent vannak.

Teljesen új, valamint florasept-el 95 fokon kimosott fekhelyeket is ugyanolyan szívesen lehugyoz, így nem hiszem, hogy a szagon múlna. Ha a hálóban lévő fekhelyet kiviszem (amit ugye a hálóban megkímél) az is ugyanúgy le lesz hugyozva a folyosón.

Szóval, összegezve, nekem territóriális vitának tűnik, amit viszont nagyon szeretnék már rövidre zárni. Persze, örülök, ha van egyéb ötlet, hogy mi lehet a mozgatórugó.

A kutya nem megy el innen, a macska se, a probléma megoldását nem látom, viszont idegbajt kapok lassan.

Van valakinek ötlete, tapasztalata, bármilyen segítő gondolata?

tegnapelőtt 01:39
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
71%
Valószínűleg a kutya stresszeli, ezért jött elő jobban a probléma. Ha egy alom van, akkor beszereznék még egy alomtálcát, hátha segít, hogy van választási lehetősége. Az alom legyen egy kutyamentes eldugott helyen, és legyen a macskának is olyan helye ahova elbújhat. Nálam a falra vannak felszerelve polcok amin ugrálhat és egészen magasan a sarokban van egy kuckója. Az a csendes sarok, ha ott van, nem ciccegünk neki, nem birizgáljuk, kb úgy csinálunk, mintha nem is lenne. Oda tud elvonulni ha csendre vágyik. Ha gyerek jön, elég jól bevált trükk, el tudom neki magyarázni hogy most miért nem simogatjuk a macskát és különben sem érjük el mert túl magasan van, meg kell várni amíg magától előbújik. Plusz a macskák szeretnek magasan lenni és jól belátni a teret.
tegnapelőtt 02:27
 2/12 A kérdező kommentje:

1, van egy másfél falnyi polcrendszerük, fekvő helyekkel, polcokkal, kaparóval, illetve ha megijednek a konyhaszekrény teteje a búvóhely kölyök koruk óta. A szekrény szinte a plafonig ér, egy dísz záróval, a konyha teljes hosszában (kb 8m). Ők választották, így ők tudnak figyelni, de nem látszanak és elérhetetlenek. A nappali a közös tér, ott van a polcrendszerük, szintén plafonig. Sokat néztem Jakson Galaxy műsorát, igyekeztem minél macskabarátabbá alakítani a lakást.

Szóval, van bőven olyan lehetőség, amivel kitérhetnek a kutya, vagy a nem tetsző emberek elől. Jelenleg is két alom van (fedettek), most tervezek egy olyat is beszerezni, aminek két ajtaja van, hátha az frusztrálja, hogy nagyon zárt. A nőstény liftezik pisilés közben, így muszáj a zárt alom.

A polc már a kutya előtt is meg volt, a 2. alom, mint mentőötlet jött később és most van a két ajtós ötlet, hátha... Sajnos nem oldotta meg a gondot a második alom és három nem fog elférni, úgyhogy a sarok almot cserélem majd az újra, de hitehagyott vagyok a dologgal kapcsolatban.

De azért köszönöm a választ :)

tegnapelőtt 07:53
 3/12 Meton ***** válasza:
0%

Nálunk is ez a helyzet, de 3 macskánk van és a domináns macska csinálja, a többi nem. Közben lett egy új kutya, ami védi a területét, oda a macska már nem vizelhet. Ha így nézzük, a kutya megoldás lehet. Amióta kutya van, azóta a macska a konyhába beszorult, és a vizes palackokat vizeli le. Tulajdonképpen területet foglal, de ha nem hagyod, akkor talán nem vizel le semmit.

A kutyával amúgy jól megvannak. Néha zavarja, hogy a kutya mindig rámozdul, viszont ahol a kutya jár, ott nincs macska probléma. Ja, a kutya egy palota pincsi. A nagyobb kutyák nem annyira mozgékonyak, kevésbé tudják a macskát követni, de persze ahol ők vannak, ott a macska sem olyan bátor.

tegnapelőtt 09:57
 4/12 Meton ***** válasza:
0%
Ja, a legdurvább az volt, amikor egy hétre elutaztunk. Az egész lakás az övék volt, amikor hazaértünk, ott is macskapisi volt, ahol előtte soha. Ilyenkor befoglalják a területet, amit a gazdi elhagyott. De például konyhában nem szabadna macskát etetni, mert akkor erős a késztetés, hogy befoglalja. Ezen kívül pihenő helyeket foglal. Talán megoldás lehet, ha a pihenő helyeket egyértelműen kiosztod. Magasan talán nem vizel, de ágyon, földön igen, itt tehát vagy el kell különíteni, vagy meg kell szüntetni a pihenőket.
tegnapelőtt 10:05
 5/12 anonim ***** válasza:
86%
Kérdező és 3-as, full stresszben vannak a macskáitok, ne magyarázzátok már, hogy amúgy "jól megvannak".
tegnapelőtt 10:09
 6/12 A kérdező kommentje:

5 tegyük fel, hogy full stresszben van. Nem értek egyet, de legyen így. Akkor mi a megoldás szerinted? Mert jelenleg azt keresünk.

Egyébkènt nem hinném, hogy egy macska, aki nyílt színen kitekeredve, hasát mutatva alszik annyira stresszel.

Amit a stresszre írni szoktak, mint megoldási kísérlet, az a Feliway, azt még nem próbáltam, mert nagyon eltérőek a visszajelzések, nem tudom lenne-e értelme.

Ami a kutya-macska kapcsolatot illeti dominancia szempontból, nálunk igyekeztem úgy alakítani, hogy a cica a feljebbvaló. Bár a kutya nem is igyekszik a macskák pozícióját megszerezni. A cicáknak vannak többletjogaik, előbb kapnak enni, vagy jutit és tilos velük szemben minden agresszív megnyilvánulás. A kutya soha nem kergeti a cicákat, a saját fekhelyéről is legfeljebb "elnyaggatja" bögdösi az orrával, megnyalja, amit a cica nem szeret így odébb megy. A kajáját se védi a macskával szemben. A kutya meghátrál, ha a macska negatívan reagál. A kutya szempontjából szerintem kijelenthető, hogy a macska a dominánsabb fél.

A macskáim közül is a hím a dominánsabb, ha rangsort állítunk, bár náluk ugye ez kicsit másképp működik.

Esetleg van, aki használt párologtatót? Ha veszek, vajon elég egy a lakás kozepére, vagy legyen kettő, egy a nappaliba egy meg a lakás központjába?

tegnapelőtt 10:32
 7/12 anonim ***** válasza:
71%
Területet jelöl a macskád (nem csak spricceléssel jelölnek), a kutya szagát is felülírja a saját pisi szagával. Feliway mindenképp jó ötlet.
tegnapelőtt 10:50
 8/12 A kérdező kommentje:

7, a párologtatóból egy, vagy kettő? A több jobb alapon? Soha nem használtam korábban.

Más ötlet mèg esetleg?:)

tegnapelőtt 11:10
 9/12 anonim ***** válasza:
74%
Egy elég kell, hogy legyen és arra a helyre tedd, ahol a kutya fekhelye van.
tegnapelőtt 11:20
 10/12 anonim ***** válasza:
36%
Ez bizony egyértelmű jelölés, semmi köze a normál vizeléshez, meg valószínűleg a stresszhez is csak annyi, hogy igényeihez képest túl kicsi a magánterülete. Megoldást nem tudok igazából. Legfeljebb azt lehet, hogy folyamatosan figyeled, és ha "rossz helyen" próbálkozik, akkor elsicceled, és egy idő után rossz emlékek kötődnek a jelöléshez. De ez gyakorlatban elég nehezen kivitelezhető, egy órán keresztül hiába tartod figyelemmel, majd a következő órában fogja ezt csinálni, amint nem látod. (Nekem az is fél évbe került, hogy a virágültetős nejlonra ne ugorjanak rá azonnal, amint kirakom, de hosszabb időre még most se merem otthagyni.)
tegnapelőtt 11:37
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!