Macskaháló felrakásához kell engedélyt kérni a szomszédoktól?
Mondjuk a trambulint tök megértem. A szűk falak között visszhangzó visongás meg doing-doing idegborzoló.
De a macskahálóval nem hiszem, hogy kekeckednének emiatt. Kérj egy árajánlatot egy ezzel foglalkozó cégtől (pl. macskaháló a világ végén), meg hogy ők milyen megoldást javasolnak kivitelezésre. Ha nagyon meg kell hozzá piszkálni a homlokzatot, még mindig szólhatsz a szomszédoknak a kivitelezés előtt.
Közös tulajdon. Akkor viszont nem elég a közös képviselő engedélye. Megválaszoltam a saját kérdésem, és akkor kedves utolsó te még nem múlták el 12 ezek szerint.
Bár már nyilván az előző linket sem olvastad el, de ha ennyire biztos vagy magadban valamiért, legalább tájékozódj. Ez itt a társasházi törvény: [link]
A közös tulajdon meghatározása (a homlokzat ilyen, de ezt már leírtam):
"1. § (1)
(2) Az épület tartószerkezetei, azok részei, az épület biztonságát (állékonyságát), a tulajdonostársak közös célját szolgáló épületrész, épületberendezés és vagyontárgy akkor is közös tulajdonba tartozik, ha az a külön tulajdonban álló lakáson vagy nem lakás céljára szolgáló helyiségen belül van."
A közgyűlés hatáskörébe tartozik a közös tulajdont érintő építkezés:
"28. § (1) A közgyűlés kizárólagos hatáskörében határoz:
...
i) az építtető tulajdonostárs lakásában tervezett olyan építési munkához történő hozzájárulásról, amely érinti az 1. § (2) bekezdésében meghatározott közös tulajdont."
És a közgyűlésen a lakók tulajdoni hányaduk alapján szavaznak, nem pedig a közös képviselő dönt egyszemélyben:
"38. § (1) A közgyűlésen a tulajdonostársakat tulajdoni hányaduk arányában illeti meg a szavazati jog.
(2) Ha e törvény másképpen nem rendelkezik, a közgyűlés, illetőleg a megismételt közgyűlés a határozatát a jelen levő tulajdonostársak tulajdoni hányada alapján számított egyszerű szavazattöbbségével hozza meg."
A 43. § pedig részletesen kifejti a közös képviselő jogkörét.
És most már így is rengeteg időt pocsékoltam erre. Még nem tanultam meg elfogadni, hogy vannak ilyen emberek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!