Jó ez a macskatáp?
Tudom, hogy nagyon nagyon drága, és ár/érték arányban nem biztos, hogy a legjobb...
Talán nincs is drágább táp, az Orijen és N&D is olcsóbb...
Viszont most szeretném, hogyha az árat, mint szempont teljesen figyelmen kívül hagynánk.
Foglalkozzunk mindem mással.
Itt vannak az összetevők:
Hal (30,9% friss hal, 18,6% szárított hal), borsó, borsófehérje, canola olaj, csicseriborsó, sörélesztő, lenmag, borsórost, tök, inulin, tengeri só, spenót, zöld tea kivonat, glükózamin-hidroklorid, kondroitin-szulfát, Yucca schidigera kivonat, alma, banán, áfonya, brokkoli, tőzegáfonya, alga, édesburgonya, rozmaring kivonat. Adalékanyagok/ kg: Vitaminok: A vitamin (retinil-acetát) 10 000 NE, D3 vitamin (kolekalciferol) 750 NE, E vitamin 146 mg. Nyomelemek: vas-szulfát 240 mg, cink-kelát aminosavak-hidrátja 160 mg, cink-szulfát 190 mg, mangán-kelát aminosavak-hidrátja 40 mg, mangán-szulfát 21,4 mg, réz-szulfát 53,6 mg, nátrium-szelenit 0,27 mg, kalcium-jodát 2,6 mg. Aminosavak: taurin 1500 mg. Technikai adalékanyagok: antioxidánsok, citromsav. Nyomokban mogyorót tartalmazhat.
Ugye e szerint a 49.5% hús tartalom, bár messze elégséges, talán lehetne több is...
Ugyanakkor van egy ilyen rész is: "
A fehérjék 88%-a halból és tojásból származik.", az analitikai összetevőknél pedig 36% fehérje szerepel, akkor hogy is kell ezt érteni?
Van az össz. fehérje, s ennek 88%-a hal és tojás.
Akkor a többi összetevő, ami amúgy a táp 50.5 százalélát teszik ki, azok az össz. 36%-os fehérje tartalom 22 százalékát hozzák?
Mert az szerintem nem rossz, csak kicsit hihetetlen.
Akkor van egy olyan problémám is, hogy tudvalevő, hogy az összetevők mennyiségi csökkenő sorrendben vannak feltűntetve a tápokon...
Ehhez képest a tengeri só, az kicsit hamar szerepel a listában. Hamarabb mint a gyümölcsök, melyekből azért 0.1-1% közötti mennyiség simán szokott lenni a tápokban, viszont ugye itt a halon túl nincsenek százalékok feltűntetve, de ez azt sejteti, hogy tengeri sóból jóval 1% feletti mennyiséget tartalmaz. Ez nagyon sok, nagyon káros?
Még egy észrevétel: Amikor olvasgattam a témában, mindenféle tápokról, akkor több helyen is találkoztam azzal az állásponttal, hogy a szintetikus vitaminokra, ásványi anyagokra és aminosavakra nincs szükség. Nem kívánatosak...
Az a jó, hogyha a táp ezeket természetes formában tartalmazza.
Elvileg.
Én mondjuk nem egészen értem ennek az okát, mindenesetre az Orijen ilyen, csak cink, réz és kolin van benne hozzáadva. A többi dolog az "természetes".
Csak, hogy az ém extrém válogatós macskám nem eszi meg az Orijent.
Ilyen táp lenne még a Carna4 is, de azt nem tudom beszerezni, illetve más szempontból, de azzal is vannak problémák.
Enn a kinézett tápnál viszont ez a helyzet, mint már fentebb és a linkben is olvashattátok:
Adalékanyagok/ kg: Vitaminok: A vitamin (retinil-acetát) 10 000 NE, D3 vitamin (kolekalciferol) 750 NE, E vitamin 146 mg. Nyomelemek: vas-szulfát 240 mg, cink-kelát aminosavak-hidrátja 160 mg, cink-szulfát 190 mg, mangán-kelát aminosavak-hidrátja 40 mg, mangán-szulfát 21,4 mg, réz-szulfát 53,6 mg, nátrium-szelenit 0,27 mg, kalcium-jodát 2,6 mg. Aminosavak: taurin 1500 mg. Technikai adalékanyagok: antioxidánsok, citromsav. Nyomokban mogyorót tartalmazhat.
Na most igazából ezt a utolsó dolgot szeretném megérteni, hogy miért is probléma, valamint hogy valóban probléma e, mert kicsit szkeptikus vagyok ezzel kapcsolatban... De szeretném érteni!
Előre is köszi a válaszokat!
Először is kicsit túlpörgöd, bár, ha ennyit költesz rá. Nagyon drága, mondtam a kandúrnak, ha nyerünk a lottón...
"A fehérjék 88%-a halból és tojásból származik.", az analitikai összetevőknél pedig 36% fehérje szerepel, akkor hogy is kell ezt érteni?
Van az össz. fehérje, s ennek 88%-a hal és tojás."
Igen, pontosan így van, a fehérjének 88 %-a hal és tojás. A többi a borsó stb.
De amúgy sem jó szerintem a túl magas fehérje tartalom, meg ugye a hú sem csak fehérjéből áll, hanem vannak más összetveői is...
"Akkor van egy olyan problémám is, hogy tudvalevő, hogy az összetevők mennyiségi csökkenő sorrendben vannak feltűntetve a tápokon...
Ehhez képest a tengeri só, az kicsit hamar szerepel a listában. Hamarabb mint a gyümölcsök, melyekből azért 0.1-1% közötti mennyiség simán szokott lenni a tápokban, viszont ugye itt a halon túl nincsenek százalékok feltűntetve, de ez azt sejteti, hogy tengeri sóból jóval 1% feletti mennyiséget tartalmaz. Ez nagyon sok, nagyon káros?"
Sehol nem írnak ilyenekhez százalékot, meg nem feltétlen mennyiségi sorrendben vannak. A hal szöveteiben alapból vannak tengei sók, tehát alapból tartalmaz. De nem lesz agyonsózva, az tuti.
Túl aggódod, bocs de a saját étkezésedet is ennyire túlgondolod?
A vitaminokra visszatérve persze jobb embernek is, hogyha természetes formában viszi be táplálékból, nem étrendkiegészítőkből, de nem lesz káros, ha nem adagolod túl, már amelyiket túl lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!