Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Két ló között vacilálok?

Két ló között vacilálok?

Figyelt kérdés

Annó “átvettem” egy ismerősöm lovát, mivel ő külföldre költözött és sajnálta volna a lovat egy idegennek eladni. Úgy határoztam, hogy “szállást kap” nálam a ló és keresek neki egy megfelelő gazdát, hisz engem nem szorít az idő a költözéssel. (Megtartani nem szerettem volna, mert van egy sajátom mellette.)

Azonban nagyon megkedveltem ezt a kis lovacskát és most kissé tanácstalan vagyok.

A saját lovam már idősebb, de igen jó terepló, ami nekem nagyon fontos, mivel számomra az a legjobb része a lovaglásnak, ha kimehetek egy békés terepre.

Az ismerősöm lova viszont eszméletlen sok lehetőséget rejt, nagyon okos, fiatal állat, de igen sok munka van még vele. A nyugodt terep még igen messze van.

Két lovat nem szeretnék hosszútávon megtartani az egyetem mellett, mert nem tudnék mindkettőre elég időt fordítani. (A jelenlegi helyzetünk így hármasban csak ideiglenes mint írtam és érzem hogy sok a két ló.)

Ti melyik lovat tartanátok meg? Ez elég csúnyán hangzik, de annyian mondták már hogy az ismerősöm lova jobb lenne hosszútávon hogy bogarat ültettek a fülembe. Hosszútávon lehet hogy jobb lenne a fiatalabb, tanulékonyabb ló, de egyetem mellett nincs annyi időm és pénzem egy kezdő ló oktatására. Sokáig pedig nem is csinàlhatnám azt vele, amit igazán szeretnék és a lovaglás elsősorban a kikapcsolódásról szól nekem.

A saját lovam viszont tökéletesen alkalmas arra a célra, amire én szeretnék lovat tartani, de mégis egy idősebb, komótosabb ló. Sajnos az az érzés sincs meg vele kapcsolatban, mint az ismerősöm lovával, hogy ”mennyi lehetőség van előttem vele és mennyi hosszú év”.

Ti mit tennétek?

(Mielőtt bárki azt gondolná, hogy: “ A “régi” lovamat egy “újra” cserélem, mert az szebb és jobb. Szívtelen vagyok.”

A két ló fél év eltéréssel került hozzám, tehát a sajátom se ezer éve társam jóban-rosszban. Persze kötődöm hozzá és ha úgy alakul csak jó helyre adom (vagy inkább marad nyugdíjjasnak), de nem érezném árulásnak, ha találok neki egy megfelelő gazdát és mégis eladom.)

2019. máj. 28. 22:27
 1/5 anonim ***** válasza:
66%
Szerintem tartsd meg az idősebb lovat, még boldogítsátok egymást amíg lehet, és majd ha lesz elég időd/pénzed (esetleg az egyetem után), akkor vegyél majd egy másikat, miután az öreg paci örök álomba szenderül😓
2019. máj. 29. 05:39
 2/5 anonim ***** válasza:
34%

Akárhogy is nézem, neked a ló csak egy eszköz, nem kötődsz hozzá mint élőlényhez, társhoz.Ha kötődnél, nem lenne ez a kérdésed.

Egy lovat amúgy sem szabad egyedül tartani!Kell mellé a fajtárs, főleg meg így, hogy ők már megszokták egymást, számukra nagyobb trauma lenne egymást elveszíteni, mint neked egyikőjüket.

Persze most mentegeted magad, hogy mennyire jó gazda vagy, stb. de számomra ez nem ment fel semmi alól.

Gondolja meg az ember jól, mielőtt egy érző lényt magához vesz, nem lehet őket ide-oda rakosgatni pusztán azért, mert megunta vagy van helyette jobb ló vagy .....

Nekem 2 lovam van,egyet sosem tartanék egyedül, mert magányos lenne.Lehet még olyan helyzet életemben, amikor kényszerből meg kell tőlük válnom, mert nem tudom tartani.De mindent megteszek hogy ez ne jöjjön el.

Egyetemistának nincs is rengeteg ideje hozzá.

2019. máj. 29. 12:57
 3/5 A kérdező kommentje:

Kedves utolsó:

A lovak bértartásban vannak ménesben, de azért köszönöm hogy aggódsz a lelki egészségükért.

Köszönöm a választ is, viszont az elítélés elég erős volt tekintve hogy nem ismersz és le is írtam a körülményeket. Valóban, még nem kötődöm hozzájuk annyira és bocsánat ha meg szeretném találni a TÁRSAMAT egy lóban és nem tartom meg rögtön az elsőt, akivel megpróbáltam együtt dolgozni. Neki és nekem se jó, ha nem illünk össze. (A többire nem kívánok válaszolni, mert úgy érzem a rosszakarat’ beszél belőled.)

2019. máj. 29. 22:33
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

Most akkor jogilag kié a ló? Mert azt írtad, hogy "átvetted" meg hogy nálad "szállást kap". Ebből nem derül ki kié papíron a ló. Ha az ismerősödé, akkor neki is van beleszólása az eladás témába.

Mennyi idős a te lovad? Ha egészségügyileg rendben van, lábai is jók és csak terepezgetni akarsz 22-23 éves korig simán elmegy.

Az egyetem utáni lehetőségeidet is figyelembe kell venned, hogy kapsz munkát, a várható fizetés, párkapcsolat stb mennyire bírja el a lovazást. Mert, ha idősebb a ló egy kicsit könnyebb szívvel nyugdíjazod, mint a lehetőségekkel teli fiatalt.

Meg mint írtad se pénzed, se időd képezni a fiatalabb lovat, tehát nem tudod kihaszálni a képességeit, ellenben egy másik lovassal, aki esetleg fejlődhetne vele.

Írd össze pro és kontra mindkét lóra az érveidet, illetve határozd meg a céljaidat, lehetőségeidet és úgy dönts. Jelenlegi élethelyzetemben az ha egészséges, az idősebb lovat tartanám meg, de én már dolgozok és csak rekreációs céllal lovazok.

Szóval ezt neked kell eldöntened. Viszont, a döntésedről mindenképp értesítsd a fiatal ló tulajdonosát.

2019. máj. 30. 08:35
 5/5 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ, sokat segített!

A lovat én átvettem a barátomtól, tehát papíron az enyém, de nem fizettem érte semmit. (Ha eladom a vételár a barátomat illeti, de ez már erkölcsi dolog.) Jelenleg én tartom el a lovat.

Mint írtam azért vettem át eredetileg, hogy egy jó gazdát keressek neki, mert nekem van rá lehetőségem. Úgyhogy a volt gazda tisztában van vele hogy el lesz adva, azt szeretné hogy jó helye legyen. Mindenképpen értesítem majd hogy nálam marad-e végül vagy sem (és ha nem akkor kihez kerül).

2019. jún. 12. 14:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!