Lovasoktatók, edzők ti hallottatok, tapasztaltatok már ilyet?
Tegyük fel elmentek egy lovardában tanítani, majd egy idő után közli a tulaj, hogy a jutalékotokból/fizetésetekből hozzájárulást von le a felszerelésekhez, állatorvosi költségekre. Miközben ti vigyáztok mindenre és nem a ti hibátokból szorul a ló plusz állatorvosi ellátásra (pl legelőn szerzett sérülés kezelése). Ti belemennétek vagy inkább otthagynátok a helyet? Mi a véleményetek róla?
(bocsi moderátorok, de itt olvas a célközönség)
Szerintem jogos, ha az ő felszereléseit és lovait használod. Oké hogy vigyázol rá, de ez neki miért is jó? Nyilván a maga hasznát is keresi, ha egyszer pénzt és energiát ölt lovakba és felszerelésekbe. Ettől még nem lesz kizsákmányoló. Van persze olyan, hogy szemét a tulaj és nem korrekt ahogy a lovasiskolázás anyagi részéhez áll. Neked kell megbeszélned vele és mérlegelned megéri-e így is, vagy jobban keresnél mint sima alkalmazott fix fizetésért, esetleg vásárolsz inkább saját cuccokat és saját lovakat, ha van rá lehetőséged.
Gondolj csak bele, ha a sajátod lenne, akkor is egy csomó pénzedet elvinné, hogy vigyázol mindenre, de a lovak szétrúgják egymást a legelőn, vagy az egyik gyerek leejti a nyerget. Értem hogy te csak azt látod, hogy nélküled ott állna használatlanul sok ló és a cuccaik, de foglalkozz a saját dolgoddal! Nem rosszindulatból mondom, hanem segítő szándékkal javaslom: mérlegelj megéri-e, vagy nem. Ha így is marad pénzed megélhetésre, akkor ne azzal foglalkozz, hogy a tulajnak(a másik oktatónak) mennyivel több van. A stressz árt az egészségnek!:)
"Szerintem jogos, ha az ő felszereléseit és lovait használod. Oké hogy vigyázol rá, de ez neki miért is jó?"
Mert ebből él te észlény ! Persze h az ő lovait,felszerelését használja,szimpla alkalmazott,ezeket a tulajnak a dolga,kötelessége biztosítani ha pênzt,lovagoltatást akar. Vagy szerinted szaros ezer ft ért még koptassa a saját nyergét azért h valaki másnak menjen a biznic? Ennyire ostoba azért te se lehetsz.. Ha valakinek terhes alkalmazottat fizetni nem kell odahívni senkit és nincs probléma. Egyébként tényleg menj el magánedzéseket tartani,jobban jársz mint ha leállsz ilyen cigánytelepekkel fillérekért.
Azért van jócskán lovas ahol most vagyok, viszont jutalékért dolgozom. A tulaj igen csak jól keres vele. Ő a vállalkozó én csak "alkalmazott" vagyok neki kell a pénzt beletennie, hogy legyen min meg mivel oktatni, én pedig beleteszem a szívem lelkem, a szaktudásom. Amúgy nagyon szeretek oktatni és a lovasaim is elégedett, így sokan járnak rendszeresen, sőt testvérek és nagymamák is kedvet kapnak a másiktól.
Amúgy szerintetek hogy érdemes ezzel foglalkozni? Persze az ideális saját ló állomány és hely lenne, de jelenleg erre nincs lehetőségem.
Szóval hogy jó ez? Alkalmazottként fix bérért, vagy jutalékért egyszerűsített foglalkoztatásban (ez félig meddig szürke foglalkoztatás) vagy egyéni vállalkozóként?
Az a baj, hogy még mindig nem derül ki, hogyan is néz ki a te munkaviszonyod. Ha fix fizetést kapsz, az nyilván úgy van kiszámítva, hogy a tulaj keressen annyit, hogy maradjon pénze a lovai fenntartására, a felszerelései karbantartására. De nálunk dolgozott a lovardában "család barátja" aki csak úgy használta a lovakat és a cuccokat, a lovagoltatásból befolyó pénz egészét zsebre tette. Nem ment tönkre semmi végül is, de csomószor koszosak voltak a cuccok, a lovak nem a helyükre kerültek vissza. Ha az általa használt ló beteg volt és virrasztani kellett nála, nem volt elérhető. Akkor itt most ki zsákmányol ki kit?
Nem tudom nálatok hogyan van megosztva a munka, csak azt tudom, hogy az éremnek két oldala van.
Jól keres a tulaj veled? Oké. Te jól keresel vele? Ha az őszinte válaszod igen, akkor ne azzal foglalkozz hogy neki mennyi pénze van, hanem örülj, hogy neked is jut elég. Ha nem keresel jól, akkor tényleg hagyd a francba, mert találsz olyan helyet ahol megbecsülnek. Sok helyre keresnek lelkiismeretes oktatót.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!