Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Mit csináljak, hogy ne legyen...

Mit csináljak, hogy ne legyen kemény a lovam szája?

Figyelt kérdés
Van egy 6 éves heréltem. Most télen lett szakszerűen belovagolva, edzőm által. Elötte, csikózablával lovagoltam, oktatóm tanácsára kézszertört pessoával kezdtem el lovagolni rajta. Szereti ezt a zablát, szívesebben veszi be mint a csikót, jól támazkodik rá, teljesen bevált. Viszont múlt edzésemen, az edzőm lecsatolta neki 1.billenőbe (a nagykarika alatti első lyukba), hogy ne szívózzon velem.. (szeles idő volt kicsit ijedősebb és menősebb volt, úgy éreztem bírtam volna vele). Szépen dolgozott 1.billenőben is, bár nem helyezett súlyt a kezembe, és a szárat is nagyon finoman kellett kezelnem. Alapból nagyon puha kezű lovas vagyok, és a kis heréltemnek se keményedett meg a szája, ha nem száll el az agya, vágtából szár engedésre leüget. Terepen is belső állítással, félfelvételekkel lovagolom, soha nem rángatom a száját feleslegesen. A kérdésem az lenne, ha most megszokja 1.billenőbe a zablát, akkor attól félek mivel keményedik a szája, egyre erősebb zablához kell nyúlni amit én nem szeretnék.. és hogyan vagy mit csináljak, hogy elkerüljem azt, hogy kemény legyen a szája (vissza fogom sima karikára csatolni a szárat)? Illetve mi az, amitől kemény lesz egy lónak a szája?(elszeretném ezekez kerülni)

2017. márc. 26. 21:09
 1/3 anonim ***** válasza:
90%

Először is válts edzőt, mert ez hülye. Ha a ló szívózik, akkor arra soha nem reagálunk erőszakkal, mert csak szétcseszzük a lovat, pl ha megijed és belép vágtába, akkor sem rángatni kezdem a száját, hanem leveszem kiskörre. Azaz nem ellene dolgozok erővel, hanem vele, és módosítom a mozgását.

Ahhoz pedig, hogy a puha szájat megőrizzük, egyszerűen puha zabla kell, ha nem szereti a sime egyszertört akkor használj kétszertörtet, ezzel nincs gond. Egyébként ha keményedik, arra is az a megoldás, hogy puha zablát adunk neki, és elvárjuk tőle, hogy arra reagáljon. Idővel fog. Bármely ló lovagolható csikózablával.

2017. márc. 27. 06:56
 2/3 anonim ***** válasza:
Hát én nem tudom,nekem volt betonszájú kosfejű beledőlős,fogós lovam,de én azt is ellovagoltam legdurvább esetben egy D zablával. Soha nem használtam feszítőket,vagy ilyen agyonkombinált ajtókilincseket,nem vagyok híve,ettől nem lesz puhább a szája,normális lovaglás/idomítás mellett egy D vagy pálcás zablánál is megfogható a ló. Az ilyen lovakat általában engedő kézzel kell lovagolni és akkor lent maradnak ,ha folyamatosan támaszkodik az engedő kéz hatására,nem tudja felvágni a fejét,ergo nem rohan el átejtett háttal. A lényeg a folyamatos kapcsolat a kezed és a szája között,apró szivacsolgatások h ne legyen merev a szája. Egyébként terepen nincs se külső ,se belső oldal,te hogy állítod ott belső állításba?
2017. márc. 27. 19:10
 3/3 anonim ***** válasza:

Én a helyedben az edződet kérdezném meg, hogy mi az oka annak, hogy így kéri csatolni a szárat. A hatás így nem feltétlen erősebb, csak más, máshol és máshogy hat, de én alapvetően azt gondolom, hogy csikózablaként kellene használod azt a zablát, ha a munka még nem igényli a feszítő hatást. Egyébként ha jó a kezed, az ülésed, fair vagy a lóval, figyelsz a jelzéseire, nem lesz attól "kemény" a szája (vagyis nem fog ellenállni neked), hogy feszítő hatású zabla van a szájában. Kemény, ellenálló akkor lesz, amikor nincs a kezedbe bizalma, túl sokat használod a kezed, nincs engedés, nem jó az időzítés, túl sok a lónak a feladat, fizikai korlátai vannak a lónak, netán egészségügyi problémái vannak. Viszont írtad, hogy nem helyezett súlyt a kezedbe, vagyis szár mögé került és ez nem egy pozitív dolog, a ló azonnal jelezte, hogy ez a kapcsolat nem az, ami eddig volt és nem lépett oda a kezedhez, mert tartott tőle. Még annyit tennék hozzá, hogy ne csak feleslegesen ne rángasd, hanem egyáltalán ne. A száj csak olyan kemény, amilyen kemény a kéz, ha te nem húzol, ő se tud húzni, mert nincs mit.

(Utolsó: pályán, egyenesen is belső állításban lovagolunk, terepen szintén, hacsak nem hagyjuk a lovat kolbászolni, hanem száron lovagoljuk, attól függetlenül, hogy nincs mindig külső-belső oldal.)

2017. márc. 29. 21:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!