Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Hogy lehetne saját lovam?...

Hogy lehetne saját lovam? Lovasok figyelem! többi lent

Figyelt kérdés
14 éves lány vagyok,már pár évesen is odáig voltam a lovakért,5 éve lovaglok,már segítettem lovardákban,úgy hogy tisztában vagyok azzal hogy nem egyszerű ez a lótartás. 2 éve jött az ötletem hogy na akkor saját ló. De a szüleim nem igazán díjazták/díjazzák,azt mondják hogy "nincs szükség rá" "nagy felelősség" "nincs rá elég idő". Természetesen egyet értek velük hogy nagy felelősség,és hogy tanulással kell főként foglalkoznom,de ém tudom hogy nekem ez beleférne az időmbe. A bértartástól én és a szüleim is messze állunk,de persze én annak is iszonyatosan örülnék ha bértartásban lehetne lovam. Apukám azt mondta hogy ha majd vesz még egy telket beszélhetünk róla,de az nem mostanában lesz,viszont én nem sokára ballagok a sulimból,és nincs időm kivárni,mert ha nem vesz telket akkor nem abba a suliba megyek ami a közelben van. Van hozzánk nagyon közel egy hely ahol lehetne tartani ridegbe,de ez nem bértartás,itt csak a helyét fizetnénk,és nagyon olcsó 5.000Ft/ló úgy hogy tényleg hiperszuper. De a szüleim néha megemlítik úgy hogy még nagyon nagyon reménykedek. Csak azt szeretném megtudni hogy akinek saját lova van az hogy oldotta meg ezeket a problémákat. Nagyon sokat tudnátok ezzel segíteni :)

2017. febr. 4. 19:11
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
21%
Miért kell saját ló? Örülj neki, hogy egyáltalán lovagolhatsz! Gyerekkoromban én is szerettem a lovakat, de nem lovagolhattam rendszeresen, csak nagyon ritkán. Pedig gazdag a családom és ki tudták volna fizetni.
2017. febr. 4. 19:20
 2/15 anonim ***** válasza:
35%
5 ezer ft? Ne röhögtess,ennyiből egy fél lovat sem tartanak neked sehol. De ez is érthetetlen,ha fizeted a helyet csak,attól mit eszik? Hol a kaja,állatorvos,kovács stb szükséges dolog? Hogy oldották meg.. Szerinted? anyu,apu seggük alá vásárolta,vagy összekuporgattak rá,de ez utóbbi a ritkábbik. Gondolom nálatok első sorban az anyagiak jelentenek gondot (mert nem lopják a pénzt) csak nem kötik az orrodra. Inkább bérelj lovat,tanulj,képeztesd magad,többre mész vele mint a bohóckodással.
2017. febr. 4. 19:22
 3/15 anonim ***** válasza:
37%
Nem az a baj hogy mennyire felelősség, hanem mennyibe kerül. Gondolom tudod, hogy egy ló nem 50 ezer ft, a fenntartásról nem beszélve... ezt nem te fizeted még, hanem a szülők.
2017. febr. 4. 19:56
 4/15 A kérdező kommentje:
Nem itt nem a pénz a gond,inkább az hogy nagyon féltenek. Lovagolni is nehezen engednek,régebben volt egy balesetem,azóta eléggé feltenek elengedni. Igen ötezer forint,persze ez csak a hely,nekem kell gondozni,nincs ott senki csak a karbantartó de ő sem mindig. És persze tudom hogy nem csak ennyibe kerülne természetesen kell neki kaja,doki,stb. csak gondoltam megemlítem hogy milyen jo hogy egy jo nagy legelője lenne,és ennyiért de persze tudom hogy nem csak ennyi lenne
2017. febr. 4. 20:15
 5/15 anonim ***** válasza:
100%
Azon gondolkoztál már, hogy miért éri meg nekik 5 ezer Ft-ért odaengedni a lovad? De még ha ezt figyelmen kívül hagyjuk, akkor is: az nagyon gáz, hogy nincs ott senki. Se sérülést, se betegséget nem vesz észre senki, ez nagyon könnyen a ló életébe kerülhet. A másik: hogyan fogsz etetni reggel, suli előtt? Itatni? Ha szétszedik a karámot, egymást, ki rendezi őket? Kimenni, ellátni a lovat, hazamenni, fürödni, átöltözni és beérni nyolcra? Én csak délutáni műszakot nyomtam, mert az én lovamnál mindig ott voltak és a reggelit ők intézték, de nekem ez még mindig azt jelentette, hogy délután 4-kor meló után kimentem, kitrágyáztam, rendet tettem, ápoltam, dolgoztam a lóval, visszaápoltam, megetettem, ez alap esetben cirka két és fél óra + ha betegség, sérülés volt, még több. Plusz pályarendezés, szerszámápolás, takarmányszállítás, elromlott dolgok megjavítása, stb. És hazaértem kb este 7-kor koszosan, fáradtan, állhattam neki kaját csinálni, takarítani, stb. Hát így oldottam meg. Egy percet sem bántam meg belőle, de kemény munka, szakadó esőben, hófúvásban, bokáig érő sárban ezt minden egyes hétköznap és hétvégén megcsinálni. Olyanra, hogy pl. barátokkal összefutni, nem volt időm, hiszen későn értem haza, mire rendbe szedtem volna magam, már este 8 volt, aznap még nem pihentem és másnap újra... Kizártnak tartom, hogy ez egy 14 évesnek sikerüljön, már amennyiben felelősségteljesen gondoskodik a lóról. Az mondjuk úgy kezdődik, hogy nem viszi olyan helyre, ahol nincs ott senki.
2017. febr. 4. 21:17
 6/15 anonim ***** válasza:
100%
Normális bértartásban viszont, ahol almoznak, etetnek, itatnak, karámoznak, ott vannak napi 24 órában és lelkiismeretesen ellátják a lovakat (majd megtudod, hogy ilyet sajnos nem könnyű találni), természetesen megoldható.
2017. febr. 4. 21:32
 7/15 anonim ***** válasza:
100%

Tartok tőle, hogy ennyi idősen ez csupán fellángolás részedről, mert az álmaid nagyok, de a kedved nem sokáig lesz az, amikor majd lázasan, hót betegen kell ellátnod a lovat, de még egészségesen is hamar, könnyen ráunnak azok a fiatalok a lótartásba, akik világ életükbe csak más lovait szemlélték. Írásod alapján, ahogy olvastam, benned nagy fellángolás tört ki, mert nem tudsz még semmit a lótartásról... Azt hiszed, hogy olcsón megúszod egy havi 5000FT-os hellyel... Ahol a madár sem jár, és itt bele is kötnék:

Te már ezen a ponton is az anyagiakat nézed, hogy csak 5000FT, hát egy rendes lótartó érdeke az, hogy olyan helyen helyezze el a lovát, ahol mások felügyelete alatt IS van, azaz RENDES BÉRTARTÁST KERES, AHOL TÉNYLEG EL LÁTJÁK A PÉNZÉÉRT A LÓTULAJDONOS LOVÁT! Te inkább belemennél abba, hogy távol tőled egyedül éljen egy 5000Ft-os telken. Kutyát sem hagynék így egyedül! Macskát se! Majd akkor érdemes és aktuális beszélni erről, amikor nem abban gondolkozol, hogy a SZÜLEID pénzén mi éri meg a lónak, hanem melyik az a megbízható bértartás, amelyiket érdemes kifizetni, és örülsz, ha találsz egy drága, ám lelkiismeretes és megbízható bértartást. Akkor gyere vissza, amikor azután érdeklődsz, hogy kit érdemes megfizetni, hogy ellássák a lovad?! Nem magárahagyni... És ha lángolna az a legelő az éjszaka közepén?! Akkor ki veszi észre?! Ha a lovadat épp baj éri ki veszi észre?

...Én sírnék, ha a lovamat egy olyan helyre vinnék el, amilyen helyért ti 5000FT-ot még fizetnétek is érte, megéri alapon. Én nem engedném!

INKÁBB VÁRD KI, HOGY TI LEGYETEK OLYAN HELYEN, HOGY TI LAKJATOK OLYAN HELYEN, AHOL A LÓ IS OTT LAKNA MELLETTETEK A HÁZNÁL! VAGY FIZESSETEK EGY NORMÁLIS BÉRTARTÁST! EZ ÍGY VOLNA HELYES, ÉS NEM MEGBÁNTÁSBÓL MONDOM, DE HIDD EL, HOGY EZ NEM JÓ KEZDÉS!

2017. febr. 4. 22:10
 8/15 anonim ***** válasza:
88%
Nekunk 40 ezer/ho, ugy, hogy ridegben van, semmit nem kap. Kislany vagy, lovagolj meg egy par evig. :)
2017. febr. 4. 22:31
 9/15 anonim ***** válasza:
67%
Nem kell senkit lehurrogni azért, mert fiatal, el akar érni valamit. A gond itt inkább a körülményekkel van, például a szüleid hozzáállásával. Tegyük fel, hogy otthon vagy az említett másik telken van a lovad.14 évesen az ember még abszolút a szüleitől függ, ha ők nem szeretnének lovat (és itt most ne az anyagiakat nézzük) akkor hiába, nem fogsz tudni minden áldott nap ugyanazon a napszakon kimenni hozzá etetni (mert ugye ez rendszerességet igényel), trágyázni, és egyáltalán, fogalalkozni a lóval, ha valamiért nem jut időd vagy egyszerűen nem tudsz délután/este etetni, ki fog? Ha nincs mögötted ilyesfajta támogatás, ha ennyire ellenzik, iszonyú nehéz... én 17 éves vagyok, úgy néz ki, hogy 18 éves koromra összejön annyi pénz, hogy saját lovat vehessek, karámot, beállót tudjunk neki itthonra csinálni, és még maradjon is félretéve valamennyi pénz, ha valamilyen betegsége adódna. Nagyon régóta szerettem volna már én is lovat, de be kellett látnom, hogy ez csak később valósulhat meg, amikor már dolgozom (suli mellett), mindig van tartalék pénz a lóra, mert akárhogyis, nem terhelhetem vele a szüleimet. Én veszem majd a takarmányt, én oltatom, féreghajtózom, patkoltatom/körmöltetem a lovamat, mert igen, egy ló vállalása ANYAGI felelősség. Ha már egyszer megveszed, a te gondot lesz, hogy mindenből a legeslegjobbat tudd neki biztosítani, ezért szerintem az 5000ft/hónap rögtön fel sem merül... ha nincs állandó felügyelet, nem tudod, hogy 5000 forintért milyen minőségű takarmányt kap (valószínűleg semmilyet, gondolom a "elégleszegésznapraafű" elven működik) Saját ló csak akkor legyen, ha minden körülmény adott! Addig pedig ajánlom a felesbértartást, nem csak magánszemélyeknél, lovardákban is van már ilyen, havi fix összegért annyit mész ki lovagolni amennyit szeretnél, persze ha már elég ügyes vagy. Szerintem tök szuper! :)
2017. febr. 5. 00:02
 10/15 anonim ***** válasza:

Az kimaradt, hogy a takarmányt neked kell mind felkutatnod, kiválasztanod, szállíttatnod (és persze megetetned). Egy nagy körbála széna, cirka 8 ezer/hó, szalma 3 ezer/hó, abrak igény szerint, mondjuk 5 ezer/hó + kiegészítők. Ez cirka 20 ezer/hó, vagyis ott vagy, hogy fizetsz havi 25 ezret, te csinálsz mindent reggel és este, miközben a lovad felügyelet nélkül van. Kisvárosokban 30-40 ezer körül már lehet találni bértartást, ami valszeg nem lesz minden igényt kielégítő, de ettől az összegtől nem áll túl messze és legalább a fentiektől megkíméled magad, illetve szem előtt van a ló. Még legalább ennyi összeget érdemes havonta félretenni orvosra, hogy legyen mihez nyúlni.

Nálunk is lehet boxot bérelni havi 10 ezerért, de nincs az az isten hogy ott hagyjam a lovam felügyelet nélkül. Na meg a takarmányt. Nem sok maradna belőle, széthordanák.

2017. febr. 5. 10:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!