Hogyan lehet felébreszteni a menőkedvét?
Adott egy 7 éves, elég jó származású holsteini herélt, aki borzasztóan "lusta", motiválatlan. Nem mondanám magamat (és az engem körülvevő (szak)embereket) tapasztalatlan lovasoknak, de ilyennel még nemigen találkoztam. Alapból egy jó fejű és meglepően jól képzett ló, finom szájú, van némi affinitása a száronlétre is, sőt. Szépen keretben dolgozik, nem csak le lett rángatva a feje, valóban jól felépítették a képzését. Viszont a menőkedve 0, és ez persze rányomja a bélyegét az egész összképre, mivel így egyáltalán nem érvényesül a többi tudása, olyan érzés/látvány, mint egy lomha iskolaló. Terepen megy rendesen, vágtában nagyon is, de amint visszatérünk a pályára, egy pillanat alatt megint hajtós.
Hetente 3x dolgozik általában, szakszerűen van lovagolva, rengeteg patanyomfigurával, iramfokozással, átmenettel, combra való engedéssel, eleje/hátulja körüli fordulattal igyekszünk orvosolni a problémát, előre-lefele is hagyjuk menni, nyúlni, minden megmozdulást dicsérünk, de nem megy. Azt is kipróbáltuk, hogy nagy szárszabadsággal 2 isteneset rásóztam (persze csak fokozatosan, először csizmasegítségekkel kértem), ekkor is csak picit lendületesebb lesz mondjuk egy hosszúfal erejéig...
Egy lónak ha folyton nincs kedve akkor nem egészséges!!! Vannak persze lusta lovak de ha folyton folyton kedvtelen akkor ott baj van. Lehet hogy csak a táplálkozása nm megfelelő. Adjál neki zabot (fokozatos hozzaszoktatassal) 3x egy nap! Adhatsz meg neki melaszt, szőlőcukrot vagy esetleg rendes cukrot de keveset!Ha ettől se fickósodik meg akkor a tartási körülmények nem jók. Valami bibi van egy egészséges ilyen fiatal lovat ha minden rendben lenne akkor inkább fékezni kéne mint noszogatni még pályán is!
Ajánlom a változatos feladatokat! minden nap mást csináljvele illetve kipróbálhatnál földrőlis dolgozni vele! Sok szerencsét!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!