Oldalra htó csizmasegítség megtanítása - de hogyan?
A lovam nem érti a csizmasegítségeket. Az előrehajtót igen, de az előre-oldalra hatót nem. Elkezdtem vele állásból azt kérni, hogy jobbra balra nézzen, ezt a szárral kérem. Ehhez raktam hozzá a csizmát meg a testsúlyt, semmit nem csinált. Azt akartam, hogy csináljon egy eleje körüli fordulatot. Sosem csináltuk még, de nem is értette. Körön, meg a sarkokban vettem észre, hogy hiába rakom oda a csizmát, nem ér semmit, mert nem érti mit kell arra csinálni, csak belerohan a kanyarba.
Ti hogyan értetnétek meg ezt a lovatokkal?
Nem fog a lovad eleje körüli fordulatot végezni, ha még nem érti a csizmasegítségeket! Meg kell értetned vele, hogy az egyoldali csizmasegítség azt jelenti, hogy a nyomástól lépjen el. Ehhez használhatsz segítségként hosszú pálcát is, amelyet a szorosan a csizma mögé érintve nyomatékosíthatod a segítséget. Abban a pillanatban, hogy a ló elmozdul, a nyomást meg kell szüntetni és a lovat megdicsérni. Így fogod rávezetni arra, amit vársz tőle.
Ha combra már szépen enged, elkezdhetitek az eleje körüli fordulatot is, de én a helyedben ezt semmiképp nem csinálnám egyedül. Edzői segítség nélkülözhetetlen, mert te magad nem mindig fogod ugyanazt érezni föntről, mint amit az edző látna a földről.
Azért egy eleje körüli fordulat nem agysebészet, hogy edző kelljen hozzá...
Mindkettőtök dolgát megkönnyíted, ha kézen tanítod. El fog tartani kb. egy percig, mire a ló megérti, hogy a pálcától oldalra ellépjen (hiszen a segítséget ismeri, gondolom a boxban is ellép, ha kéred). Kicsit gyakoroljátok, aztán nyeregből ugyan úgy, csizmával együtt lehet kérni. A lényeg, hogy jó időben engedj és dicsérj, a legkisebb próbálkozást is jutalmazd.
Később ebből lehet kérni a kör nagyobbítását és a combra engedést, majd vállat be, később farat be.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!