Valaki el tudná mondani nekem, hogy mit jelentenek pontosan a "belső csizma" és "csizmasegítség" és hasonló lovas szakkifejezések?
a belső és a külső oldalt úgy különböztetjük meg, hogy a belső oldal az a pálya közepe felé eső oldala, a külső pedig a pálya széle, a karám kerítése felé eső oldala a lónak.
Akkor ezek alapján beszélünk belső és külső csizma illetve szársegítségekről.
A csizmasegítség, amikor odaszorítod a lábad a ló oldalához, konyhanyelven 'megrúgod a lovat'. Ez lehet különböző erősségű és irányú. A hevederen, a heveder mögött, stb.
A szársegítség lehet engedő, vagy tartó/támasztó. Az engedő, amikor lazábbra engedsz a száron de úgy, hogy ne löttyenjen meg, a tartó vagy kitartó, amikor kissé megfeszíted/húzod a szárakat, ezzel úgymond megtartod a lovat.
Én csak ma voltam lovagolni és a belső csizma külső csizma ugyan az amit az első komentelő elmondod. És ha például ott úgy oktatnak hogy mindent ami ló elmondanak akkor pár dolog hasznos lehet:
-nyílbarázda=a ló patáján lévő két oldalt egy nyílt formáző barázda
-középső barázda=ami középen van barázda
-futószár=ezen kezd minden kezdő lovas,amin vezetik a lovat
-kengyel=amibe a lábad van ha használtok kengyelt
-zabla=ami a szájába a vas
-angol nyereg=van minden fajta nyereg ezt ott elmondják szerintem
a lovak színeinek kifejezése
pej-barna,a lábai is barnák
hóka-minden ló hóka amelyiknek fehér szőr van a fején és az orrán egybe
csillag-amelyik lónak csillag szerű szőr nő a fején ami nem megy le az orrára
sárga-amelyik nagyon világos barna ami már annyira világos hogy sárga
szürke-ami olyan mintha fehér lenne de az igazából szaknyelven szürke
legyes-szürke alapon fekete pettyek mint a legyek
van több is de én ennyit tudtam megtanulni 1 nap alatt :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!