Most akkor kell a folyamatos csizmasegítség ügetésben, vágtában (lépésben), vagy nem?
Több lovardát kipróbáltam már, és van ahol azt mondják, hogy folyamatos (erős) csizmasegítség kell, van, ahol pedig csak addig, míg el nem indul ügetésbe/vágtába, és közben semmiképp nem szabad csizmával hajtani.
Most akkor melyik a helyes?
Köszi előris.
Lófüggő. Csak akkor adok csizmát amikor szükséges, tehát mondjuk beugratom vágtába, és elkezd lassulni, akkor odateszem a csizmát ezzel ösztönzöm, illetve irányváltáskor.
Az én lovam szerencsére nem igényel különösebb munkát a csizmával, de volt hogy egy iskola lovon lovagoltam, annak lépésben folyamatosan erősen kellett bökni az oldalát, annyira be volt tompulva.
Szóval én szubjektív alapon döntöm el, hogy mennyi segítséget alkalmazok, ha felülsz egy lóra, kb az első 2 perc után érzed, mennyire kell használnod a lábad.
A csizma a ló oldalán van folyamatosan, csak nem fejtesz ki vele erőt.
Amikor szükséges, akkor zár.
Nekem mondjuk egy menőkésebb lovam van, többnyire jármódváltásnál használom, mikor megnyújtom az adott jármódot, illetve vágtában néha kell támogatni. Meg természetesen irényváltásoknél :)
én egy olyan lovat lovagolok aki hajlamos lépésben bealudni :) tehát lépésben mindig hajtom, ügetésnél csak akkor ha érzem hogy kezd lassulni, meg akar állni és irányváltásoknál. vágtánál általában folyamatosan hajtom mert hajlamos megállni (bár szeret vágtázni és sajna rossz a pálya, de ameddig tudunk vágtázni, addig hajtom)
ezt a lovat pl. terepen nem kell mert megy mint állat :)
de kezdőként olyan lovon lovagoltam akinek zablája se volt mert szétverték a fogait előző helyén és az oldala pedig jócskán meg volt már keményedve... ezért konkrétan rugdosni kellett.. elég kellemetlen volt mert az oktatóm csak azt hajtogatta h rugjam én pedig nem akartam fájdalmat okozni, de ha nem rugtam erősen és folyamatosan akkor nem ment, vagy megállt
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!