Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Egy 18-19 éves ló meddig...

Egy 18-19 éves ló meddig lehetne még a társam?

Figyelt kérdés

Úgy értem hogy lóvásárlás előtt állok, találtam egy 18 és egy 19 éves lovat, elmentem, megnéztem, kipróbáltam, állatorvos látta.

Egészségileg rendben, patáival, lábaival nincs gond. Gonddolkodom, hogy a 19 éves megvásárolom... Első ló lenne.

Az edzőm biztat a vásárlásra, ő szerinte akár még 10 évet is élhet, ha rendesen van tartva, és szerinte még 5-6 évig lovagolható is lehet akár...

Ti mit tennétek?

2015. febr. 2. 18:51
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

Kedves utolsó, ezek szerint 16 év fölött lőjünk le minden lovat???

Épp a napokban volt alkalmam meghallgatni egy előadást Göblyös Istvántól a témában. Megtalálod te is a zablaeskengyel blogban, ajánlom szíves figyelmedbe!!

2015. febr. 3. 21:09
 12/17 anonim ***** válasza:
Amíg egészséges, addig nem kell lelőni. De egy 19 éves már nem lesz olyan sokáig egészséges, mint mondjuk egy 9 éves. Főleg nem akkor, ha ugyanazt a teljesítményt várod el tőle, mint a 9 évestől. Ezzel tisztában kell lenni.
2015. febr. 3. 22:52
 13/17 anonim ***** válasza:

De mivel a kérdező egy szóval se mondta, hogy aktív versenysportra szeretné a pacit, nem tudom, miért ne lehetne neki jó egy 19 éves ló is akár.

Természetes, hogy nem pont ugyanazt a teljesítményt fogja nyújtani- bár egészen ez se igaz, mert nagyon sok függ az előéletétől. A 18 éves kancám 6 évesen lett belovagolva, utána néhány évet ugróban, militaryban versenyzett, majd hat év szinte teljes pihenő következett, mert nekem sorban születtek a gyerekeim, csak hobbiból ültem föl rá egy-egy laza terepre, amúgy élte világát 25 hektárnyi legelőn. Tavaly vettem vissza melóba, idén újra megy ugróban. A ló kicsattan az erőtől, az izmai, inai olyanok, mint egy 12 évesnek, az agya viszont 19 éves,vagyis full nyugodt, sokat tapasztalt ló, bármikor oda merném adni egy tök kezdőnek, körbevinné a pályán. Ez a ló az aktív versenysportra sem feltétlenül öreg még.

A kérdező esetében nem tudjuk (csak a kérdés alapján feltételezhetjük) hogy hobbira, tanulásra kell neki a ló. Arra pedig egy egészséges 19 éves ló tökéletesen alkalmas lehet.

2015. febr. 4. 08:10
 14/17 anonim ***** válasza:
Az vitathatatlan, hogy hobbira, esetleg kis versenyekre is alkalmas lehet még a ló, akár még 10 évig is (én is láttam már jópár huszonéves, de még harmincas lovat is, amikre még felült a gazdájuk és szuper formában voltak - igaz, többnyire nem Mo-on), ha nagyon szerencsés a kérdező és úgy tartja/terhei a lovat, ahogy az igényli, de akkor sem fogom megérteni, hogy első lónak, lovaglás céljából (tehát nem társlónak) miért venne valaki pont egy 19 évest, amikor az esély arra, hogy eü problémák miatt nem fogja tudni lovagolni, sokkal több, mint egy fiatal ló esetében. És biztos vagyok benne, hogy találna ugyan olyan nyugodt, kiegyensúlyozott, türelmes, azonos szinten képzett lovat, ami nem 19, hanem mondjuk 9 éves. Az egy dolog, hogy olcsón fogja tudni tartani, de az orvosi kezelés sosem olcsó. Nem tudom, miért emelné a kockázatot, vállalna eü szempontból rizikósabb lovat valaki önként és dalolva.
2015. febr. 4. 10:54
 15/17 anonim ***** válasza:

13-as: hát mondani éppen nem mondta, de valami edzőt emleget itt, aki váltig rá akarja beszélni az aggastyánra.

Amúgy meg nincs köztünk vita: hobbylovaglásra a 19 éves teljesen jó lehet. Ezzel együtt az egész ló "kopott" már, hamarabb fog "elromlani", mint egy fiatalabb példány, és ha "elromlik", akkor a "hibái" valószínűleg súlyosabbak lesznek, sőt, enyhébb betegségekből is rosszabbak lesznek a gyógyulási esélyei, ha meg netán operálni kell, az altatási kockázat a sokszorosa egy fiatal állaténak. Szóval a válaszom a kérdésre továbbra is az, hogy meglehet, hogy még 5-6 évig, de az is meglehet, hogy már a szezon végén kijön rajta az OCD vagy más időskori, gyógyíthatatlan betegség, ez teljesen lutri, és ennek a vételárban meg kell nyilvánulnia.

2015. febr. 5. 11:55
 16/17 anonim válasza:
Honnan tudod hogy nem pont arra hasznalja. Attol hogy neked ez a véleményed lehet egy csomó öreg megbizhato tars.
2015. febr. 10. 16:34
 17/17 anonim válasza:
Es azt ki garantalja hogy egy 9 eves lo hollnap nem pusztul es barmi miatt???
2015. febr. 13. 21:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!