Egy 18-19 éves ló meddig lehetne még a társam?
Úgy értem hogy lóvásárlás előtt állok, találtam egy 18 és egy 19 éves lovat, elmentem, megnéztem, kipróbáltam, állatorvos látta.
Egészségileg rendben, patáival, lábaival nincs gond. Gonddolkodom, hogy a 19 éves megvásárolom... Első ló lenne.
Az edzőm biztat a vásárlásra, ő szerinte akár még 10 évet is élhet, ha rendesen van tartva, és szerinte még 5-6 évig lovagolható is lehet akár...
Ti mit tennétek?
Kedves utolsó, ezek szerint 16 év fölött lőjünk le minden lovat???
Épp a napokban volt alkalmam meghallgatni egy előadást Göblyös Istvántól a témában. Megtalálod te is a zablaeskengyel blogban, ajánlom szíves figyelmedbe!!
De mivel a kérdező egy szóval se mondta, hogy aktív versenysportra szeretné a pacit, nem tudom, miért ne lehetne neki jó egy 19 éves ló is akár.
Természetes, hogy nem pont ugyanazt a teljesítményt fogja nyújtani- bár egészen ez se igaz, mert nagyon sok függ az előéletétől. A 18 éves kancám 6 évesen lett belovagolva, utána néhány évet ugróban, militaryban versenyzett, majd hat év szinte teljes pihenő következett, mert nekem sorban születtek a gyerekeim, csak hobbiból ültem föl rá egy-egy laza terepre, amúgy élte világát 25 hektárnyi legelőn. Tavaly vettem vissza melóba, idén újra megy ugróban. A ló kicsattan az erőtől, az izmai, inai olyanok, mint egy 12 évesnek, az agya viszont 19 éves,vagyis full nyugodt, sokat tapasztalt ló, bármikor oda merném adni egy tök kezdőnek, körbevinné a pályán. Ez a ló az aktív versenysportra sem feltétlenül öreg még.
A kérdező esetében nem tudjuk (csak a kérdés alapján feltételezhetjük) hogy hobbira, tanulásra kell neki a ló. Arra pedig egy egészséges 19 éves ló tökéletesen alkalmas lehet.
13-as: hát mondani éppen nem mondta, de valami edzőt emleget itt, aki váltig rá akarja beszélni az aggastyánra.
Amúgy meg nincs köztünk vita: hobbylovaglásra a 19 éves teljesen jó lehet. Ezzel együtt az egész ló "kopott" már, hamarabb fog "elromlani", mint egy fiatalabb példány, és ha "elromlik", akkor a "hibái" valószínűleg súlyosabbak lesznek, sőt, enyhébb betegségekből is rosszabbak lesznek a gyógyulási esélyei, ha meg netán operálni kell, az altatási kockázat a sokszorosa egy fiatal állaténak. Szóval a válaszom a kérdésre továbbra is az, hogy meglehet, hogy még 5-6 évig, de az is meglehet, hogy már a szezon végén kijön rajta az OCD vagy más időskori, gyógyíthatatlan betegség, ez teljesen lutri, és ennek a vételárban meg kell nyilvánulnia.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!