Egy 18-19 éves ló meddig lehetne még a társam?
Úgy értem hogy lóvásárlás előtt állok, találtam egy 18 és egy 19 éves lovat, elmentem, megnéztem, kipróbáltam, állatorvos látta.
Egészségileg rendben, patáival, lábaival nincs gond. Gonddolkodom, hogy a 19 éves megvásárolom... Első ló lenne.
Az edzőm biztat a vásárlásra, ő szerinte akár még 10 évet is élhet, ha rendesen van tartva, és szerinte még 5-6 évig lovagolható is lehet akár...
Ti mit tennétek?
És el tudsz tartani két lovat?
Csak azért kérdezem, mert az elsőlovasok hajlamosak abba a hibába esni, hogy szerelembe esnek a kb. első lóba, amit vásárlási céllal megnéznek és korra, nemre, képzettségre, bármire való tekintet nélkül hajlamosak megvásárolni, holott nem hiszem el, hogy ne lenne a piacon olyan fiatalabb ló, ami megfelelne neked. Egy idős ló lehet, hogy olcsó, viszont a kiegészítői, orvosi kezelései és egyáltalán a tartása, miközben nem is lovagolhatod már, könnyen kitehetik a vételár többszörösét - akár évente. Ha tudod finanszírozni, hajrá.
Lehet, hogy 5-6 évig, lehet, hogy már jövőre előjön rajta az OCD (osteochondrosis dissecans), és kampec.
Ha olcsón adják, megveheted, de nagyon azért ne szeresd meg és ne számíts rá, ez a ló máris matuzsálem, hobbilónak, kímélős használatban még jó lehet egy ideig, hogy meddig, az lutri.
Matuzsálem??????? Te láttál már lovat, kedves utolsó???
Szeretném elmesélni, hogy láttunk mi már 17 éves lovat díjugrató világkupát nyerni...
Ha az állatorvos és az edző szerint rendben van a ló és alkalmas arra a használatra, amire neked kell, vedd meg nyugodtan. Elmondanám, hogy van 18 éves, ugróban versenyző lovam, köszöni, jól van, kb. 10 évesnek néz ki. De ismerek én 8 évest olyat, hogy azt hinnéd, elmúlt 20....
Egy 19 éves ló nem fiatal, de azért még ne temessük. Ezek a lovak első lónak általában tökéletesek. Nyugodtak, sokat tudnak, tapasztaltak. Rengeteget segíthetnek neked, edzői útmutatás mellett remekül megtanítanak mindenre. Még akár versenyzésre is simán alkalmasak.
Ha nem kérnek érte horrorisztikus összeget és ha nem okoz problémát, hogy néhány év múlva még egy lovat vegyetek, akkor hajrá! De leginkább az edződre hallgass, ő fogja legjobban tudni, milyen ló való neked.
Bla-bla. Tele van a lómérszárszék húszas évei elején járó csonka-bonka lovakkal. Egyik-másik lehet, hogy még 25 évesen is használható, de nem ez az általános. Pláne nem a hazai állomány esetében! Lehet, hogy még öt évig megy a ló, lehet, hogyha kicsit meghajtják, már a szezon végén le kell százalékolni. Most még jó, holnap már nem, és az állatorvos is csak pingvinezni fog, hogy "kérem, amikor én megvizsgáltam, még egészséges volt, talán nem kellett volna egy 19 éves lovat díjugrásra tréningezni, és akkor még ma is az volna!" aztán előveszi a számlatömbjét, és ír neked valami szép kövér, ötszámjegyű összeget bele.
Egy 19 éves ló kb. egy 65 éves embernek felel meg, lehet, hogy tudsz rá példát mondani, hogy valaki 65 évesen még aktívan és eredményesen sportolt (én is tudok), de azért nem ez az általános. A legtöbb 65 éves már csak ül a hajdúszoboszlói gyógyvízben, és maximum sakkozik. :-p
A 19 éves ló is maximum arra jó, hogy hétvégenként kirándulgass vele a kiserdőbe, hogyha komolyan igénybe veszed, villámgyorsan le fog amortizálódni.
Nem kell nekem elhinni, vedd meg, vidd ez az "edződhöz", fecölj rá időt és pénzt, és aztán majd ha jönnek a bajok, eszedbe fog jutni, hogy mit pofáztam itt, és bánni fogod, hogy nem hallgattál rám. :-p
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!