Tehetek zselét meg szőrmét is a nyereg alá?
Általában csak zselés alátétet teszek a nyereg alá (meg persze izzasztót), a szőrmét nem használom, csak porosodik. De most egy kezdő (nehéz) barátom fog felülni a lovamra, mert szeretne lovagolni tanulni, és kicsit tanítgatom futószáron (aztán ha tetszik neki, úgyis elmegy lovasiskolába). Viszont nem szereti a lovam ha pattognak rajta, meg elég érzékeny a derék segítségekre, arra gondoltam, a nyereg alá teszem a zselés alátétet meg a szőrmét is, hogy ne érezze annyira ha pattog a lovas. Szabad egyszerre a kettőt? Vagy nagyon elcsúszkálna?
ilyen a szőrmém: [link]
és ilyen a zselés alátétem: [link]
Nekem is van hasonló szőrmém, nem olyan nagyon vastag, szerintem aláteheted a kettőt együtt.
Amire figyelni kell: ha a lóra tökéletes passzol a nyereg (ami ritka), akkor a plusz alétátektől szűkebbé válik, kevesebb lesz a hely a ló és a nyereg között. Ha a ló nem úgy mozog, ahogy addig, ellenkezik, feljön a feje, had ne említsem, hogy pukli lesz rajta, stb., akkor az azt jelenti, hogy egyszerre a kettő nem fér a nyereg alá. Tehát oda kell figyelni, de ütéscsillapítás szempontbájól biztosan jobban jár, ha kicsit alá van párnázva a nyereg a kezdő alatt.
Ha tág a markamra, akkor pakolj alá nyugodtan minél vastagabb alátétet, hiszen azzal kitöltöd a nyereg és a ló közötti "hiányzó" részt, kicsit "szélesebbé" teszed általa a lovat. Akkor lenne gond, ha inkább szűk lenne, mint tág.
Jobban jársz anyagilag, ha használt nyerget alakíttatsz rá. 30-40 ezerből megvan, egy adott márkájú nyereg új és használt ára között viszont ennél jóval nagyobb a különbség. Újonnan 150-200 ezer alatt nem is nagyon lehet kijönni. Persze nem tudom, hogy mennyit szánsz rá.
Na, akkor ez jó hír!
Azt árul már el légyszi, hogy hol lehet 140-150 ezer körül egyedileg nyerget készíttetni, mert én a Neizert néztem (Neizerem is van, de eladom), de még az univ nyergek se nagyon jönnek ki ennyiből.
De van valaki, akiről konkrétan tudtok, hogy jó nyergeket csinál ennyi pénzből? Garanciát vállalnak rájuk? Vagy hogy megy ez? Mert így általánosságban...ismerek egy-két nyergesd, de mind csak javít, nem készít.
Az lehet, hogy ismerősnek olcsóbb... ha csak áfa nélkül adja, már beljebb vagy ennyivel kb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!