Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Milyenek az első lovas órák?

Milyenek az első lovas órák?

Figyelt kérdés

Szeretnék megtanulni lovagolni. Ki is néztem Egerben egy lovastanyát. Az árak is elfogathatóak.

Több kérdésem is lenne. Hogy nekem nem kell vinnem nyerget és hasonlókat ilyeneket adnak egy ilyen helyen? És az az adott óra bérét kell kifizetni semmi mást (bérletidíj stb.. Minden helyen így van?

És kinek mi a tapasztalata az első lovas órákról? Nehéz? Már az első órán (fél óránként kell fizetni) ráültetnek a lóra? Vagy előtte még szóban tanítanak?

Várom az élmény beszámolókat! :)

2014. júl. 10. 15:08
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
Őrzik a hagyományokat, de nem így ahogy te irtad.
2014. júl. 10. 15:46
 12/23 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi válaszokat, várom továbbra is. :)

Az árral kapcsolatban megnyugodtam. Ilyet, hogy lovaglócsizma, kobak, kesztyű, nadrág magam akarom megvenni. Egyenlőre nem drágát, ki tudja, lehet első alkalom után azt mondom, hogy többet nem megyek. :) De majd csak szeptemberben akarom elkezdeni, mert nem Egerben lakok, csak oda járok főiskolára.

És félóra eleinte elég, vagy inkább 1 óra?

2014. júl. 10. 16:20
 13/23 anonim ***** válasza:

Heti minél többször menj,szerintem kell az az 1 óra. :)

És igen,felszerelésnél nem kell a legdrágábbat venni,majd,ha úgy döntesz,hogy járni fogsz.Strapabíró,hobbira alkalmas cuccok kellennek,amiket először mindenképpen lovasboltban vegyél majd,mert ott tudnak neked a választásban segíteni. :)

2014. júl. 10. 16:27
 14/23 anonim ***** válasza:
100%

6: elég fura hely lehet, ahol egy komplett órán keresztül tanítják a felszállást. A felszerszámozást meg meg lehet tanítani később is. (Sőt a felszállást is. Engem első órán feldobtak.) Miért nem lehet elfogadni, hogy a különféle iskolák szokása más, és ettől nem feltétlenül rosszabb?

Kérdező, meg fogod látni, hogy nem lesz nehéz. Egyetlen dolog biztos: futószáron leszel, és ha normális helyen vagy, akkor voltizshevederrel (vagyis lesz kapaszkodód). Valószínűleg ügyességi feladatok lesznek.

2014. júl. 10. 17:03
 15/23 anonim ***** válasza:

És félóra teljesen elég kezdőként. Félóra után már teljesen dekoncentrált leszel, amíg nincs meg hozzá az erőd. Később mehetsz hosszabban.

Felszerelést se kell venni egyelőre, kobakot és gerincvédőt biztosan kell hogy adjanak, egyedül egy lehetőleg sarkas, sima talpú, keskeny orrú cipőt vigyél és egy lehetőleg testhezálló nadrágot. Ha tetszik a lovazás, beszerezheted elsőnek a lovaglócipő/csizmát és a nadrágot, később saját kobakot, gerincvédőt. Más nem kell.

Szerszámot a lónak sehol sem kérnek (legalábbis normális helyen nem. Minek? A lónak saját, méretére való nyerge, kantárja, zablája, egyebe van. Ha tőlem bármilyen helyen lófelszerelést kérnének, elküldeném őket tudod hová :) ).

2014. júl. 10. 17:06
 16/23 anonim ***** válasza:
Kesztyű meg nem kell, hacsak nem töri a kezed a kantár.
2014. júl. 10. 17:07
 17/23 anonim ***** válasza:

Onnan már eleve menekülni kell, ahol a kantár feltöri a lovas kezét.

Én nem vennék semmilyen felszerelést egyelőre. Ha olcsót veszel, akkor is lehet még pénzkidobás, ha nem fog tetszeni a dolog. A lovaglást elég nehéz hobbiból tanulgatni, vagy rendesen odateszi magát az ember, szívvel-lélekkel és testileg is, vagy csak arra jó az egész, hogy az oktató belőle él meg.

2014. júl. 10. 19:04
 18/23 anonim ***** válasza:
A ló felszerelése nem a Te dolgod. A jobb helyeken a lovaknak saját cuccuk van, amit csak Őrá tesznek. Csak az óradíjat kell fizetned (bár jártam már úgy, hogy a honlapon ki volt írva egy ár a tereplovaglásra, aztán mikor érdeklődtem, közölték, hogy + a vezető óradíja...). A jó oktató menet közben mondja az elméletet is, hisz tudnod kell, mit miért csinálsz, minek mi a célja. Eleinte elég fél óra, később célszerű egy órát ülni. Az első órán szerintem a tornáztatáson kell legyen a hangsúlynak + a szoktatáson, némi ügetéssel tarkítva, és fokozatosan emelni a tényleges lovaglást a tornáztatás rovására. Jó lovaglást, remélem, tetszeni fog :)
2014. júl. 10. 20:21
 19/23 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat! :) Egyre jobban vágyok rá, hogy lovagolhassak. Alig várom, hogy elkezdhessem. Köszönöm szépen mindenkinek a válaszát, nagyon rendesek vagytok. :)
2014. júl. 10. 23:19
 20/23 anonim ***** válasza:
100%

Szakedző vagyok. Nálam legelső órán is természetesen van lovaglás, nincs szerszámozás, mert az egy sokkal komolyabb dolog és elég fontos, hogy a lovat ne törjük fel, nyilván nem bízom egy kezdőre.

A lovat már a legelső alkalommal is az ápolja le (természetesen segítséggel, hiszen honnan tudná magától) aki lovagolni fog rajta. Ezzel megtörténik a megismerkedés is.

Az első néhány óra mindenképpen futószáron, voltizshevederrel történik, minimum az ügetést megpróbáltatom a tanítvánnyal, de sokan a vágtát is azonnal kipróbálják - látom úgyis az illetőn, hogy képes-e fönnmaradni, a ló pedig, akivel dolgozom, mindig nagyon nyugodt, megbízható, nem túl nagy mozgású.

Amikor voltizson eljutott odáig a tanuló, hogy minden jármódban képes elengedett kézzel ülni, jöhet a nyereg. Nyeregben is megtanítom mindhárom jármódot kapaszkodás nélkül, könnyű- és tanügetést, könnyített vágtát. Ha ezek megvannak, akkor kaphatja meg a szárat a lovas és lovagolhat önállóan, majd pár alkalom után osztályban.

Amikor a lovas ülése biztos és karámban jól mennek az alapvető segítségek, képes a lovat helyesen elindítani, fölvenni, alap patanyomfigurákat ismeri és végre tudja hajtani, akkor jöhet a terep. Ez heti 2-3 lovaglás mellett egyébként a legtöbb lovasnak max. fél év alatt sikerülni szokott.

Csak egy jó tanács: ha a lovarda, amelyet kiválasztottál, nem ezzel a módszerrel tanít, keress másikat. Ha nem ragaszkodik a megfelelő felszerelés viseléséhez (kobakot illik kölcsönöznie a lovardának a lovas számára, amíg nem vesz sajátot) akkor sem vagy jó helyen.

Ha minden oké, akkor jó lovaglást! :-)

2014. júl. 11. 07:09
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!