Miért ilyen bunkók a lovasok?
Sziasztok, tettem fel 1-2 kérdést a lovakról, mert érdekelnek, de nem tudok róluk sok mindent.
És olyanokat kérdeztem, hogy "miért viselkedik így-úgy a ló miért hagyja a lovasa, miért nem fékezik meg?"
Amiket látok hírekbe hogy megvadult a ló, meg videókon.
És itt m,ár alapból úgy kezdi némelyik válaszoló, hogy
"Látom teljesen idióta vagy... Látszik, hogy semmi fogalmad a lovakról..."
NEM MONDOD??? Ha tudnám nem kérdezném meg. -.-'
Miért ilyen bunkók a lovasok? Terveztem, hogy ellátogatok egy lovardába, hogy megismerkedjek a lovakkal közelebbről, de ilyen bunkók a lovasok?
Oda mennék, és megakarnék simogatni egy lovat, és már lekiabálnának, hogy "Ne nyúlj hozzá idióta!!!" ???
A lovasok jó fejek, csak itt bunkózik néhány tini kis csaj, vagy tényleg ennyire flegmáznak azzal, aki nem a "lovon született?"
Már miért kellene kiírnom a boxra, hogy a lovam harap vagy rúg? Aki ott dolgozik, az ismeri, aki meg nem, az meg hagyja békén vagy kérdezzen meg engem és megbeszéljük, hogy mit lehet és mit nem.
És ha a lovam a kikötőnél várakozik és a jó Isten tudja kik megrohamozzák, hogy jaj de szép, akkor akasszak egy táblát a nyakába, hogy lehetőleg senkinek semmije ne törjön el? Vagy fonogassak bele tíz piros szalagot minden nap, amiről azt sem tudják, hogy mit jelent? Alapvető udvariasság megkérdezni bárminek a tulajdonosát, hogy lehet-e ezt-azt csinálni a tulajdonával.
Egy normális istállóban az van kiírva, hogy felügyelet és engedély nélkül nem lehet semmilyen önálló tevékenységet végezni a lovarda területén. Sem simogatni, sem etetni, semmit. De látom, hogy ha ilyesmire az illetőt felszólítják, még ő háborodik fel, meg bunkózza a lovasokat, pedig ez az egész főként érte van.
Azért sok esetben a stílussal is baj van,főleg a menő lovardákban apuci-anyuci pénzén az eszüket játszó senkik esetében.Simán kioktatnak olyat is,aki többet ért a lóhoz,mint ők és azt hiszik,hogy menők a saját kis szellemi szintjükön lévő barátaik előtt.
Tatterban fordult pl.elő,hogy újgazdag csemete fordítva tette fel a lóra a nyerget.Ne kérdezzétek hogyan,én ilyet még életemben nem láttam.Mikor jóindulatból szóltak neki,hogy ez így nem jó,leugatott mindenkit,hogy neki 5 millió forintos lova van,senki ne szóljon bele a dolgába.Mikor elvitte a mentő,akkor csodálkozott,hogy nem elég mindenre újgazdag szülőék pénze,tudni is kéne valamit.
A húszas éveik elején járók se jobbak. :-p
Ez különben földrajzi fekvés kérdése, az isten háta mögötti, csak automobillal elérhető helyekre a kiscsajok nem jutnak el, csak a kifejlettebbek. De a hülye az hülye marad, akkor is, ha megöregszik.
Érdekes, én nagyon sok lovas között forgok, nem egy rendezvény összeránt 60-80 lovast a környékről. 80%-uk felnőtt, és a nemek aránya kb egyenlő. Érdekes módon senki sem bunkó alapjáraton. Persze lehetnek személyes ellentétek, de ha ettől eltekintünk elég befogadó a társaság.
Az a tapasztalatom, hogy a kisebb lovardákban, ahol már megvan a kialakult társaság, és igen itt jellemzőbbek a beképzelt tinilányok, eléggé ellenszélbe kerülhet az újonc, főleg, ha a fő hangadóknak unszimpatikus.
Én pl úgy szereztem a lovastudásom egy részét, hogy rettenetesen ki voltam halva értük és minden érdekelt, ami róluk szólt. Akkoriban a Nemzetközi Lovas Magazint vettem (kb 3 év majdnem teljes sorozata megvan), illetve olvasgattam ilyen univerzális lovaskönyveket, amiből az alapokat megtudta az ember (persze ezek nem mennek bele nagyon a szakmai dolgokba).
Aztán papámnak lett egy lovagolható lova, nagyon sokat lötyögtem rajta, meg mentem lovastáborba, meg kijártam egy loviba is, ahol az oktató csajjal nagyon sokat beszélgettem.
Aztán egyre jobban a szakmaibb könyvek után néztem, pl Lovasakadémia sorozat nagyon jó, illetve első olvasmánynak ajánlom az Értsük meg a ló viselkedését!.
Ha a környékemen laknál, szívesen foglalkoznék veled ezen a téren (csak sajna a lovamtól én is távol vagyok).
Megint sikerült jól eltévelyedni az eredeti kérdéstől és elveszni a részletekben, meg az ilyen-olyan sérelmekben.
Kedves Kérdező!
Ezen az oldalon akad néhány higgadt, megfontolt válaszoló, aki jobbára nem csak lótulajdonos, de szakember is. Akad olyan szakember is, aki kissé mogorvább, őket is meg lehet érteni.
De ide zömmel a lovat kedvelő, lovagoló, szakmában annyira nem, inkább magán (hobbi) lótartásban jártas emberek látogatnak és posztolgatnak. Nem véletlenül terjedt el a szólás-mondás: "Szállj le a magas lóról!"
Mi, lovasok, sajnos hajlamosak vagyunk a fellegekben járni daliás állatunk nemes kiállása miatt, orrunk pedig néha felhőkarcolóként funkcionál.
Általában azok kritizálnak a leghangosabban és legvadabbul, akiknek még nem sikerült teljes mértékben elmerülniük a szakmában, így abban a biztos tudatban léteznek, hogy mindent tudnak, tudásuk megkérdőjelezhetetlen, ezért minimum hülye az összes kérdező, így azokat kioktatnia egy kis odapirítással feltétlenül szükségszerű. Ne törődj velük.
Nem véletlenül hangsúlyozza nem egy lovas könyv is, a lovasokat megszólítva, hogy próbáljunk meg jobb viszonyt kiépíteni az egyszeri földi halandókkal (lóhoz nem értő, ugyanolyan embertársunkkal, mint mi magunk), mosolyogva köszönjünk rájuk lovunk hátáról, ha pihentetünk és illedelmesen odajönnek hozzánk, kérdésre engedjük megsimogatni lovainkat, stb.
Lassan a lovardáknak néha komolyan elgondolkodom, nem ártana egy kis etikát is tanítania a lovagoltatás mellett, hogy a lovas tanoncok ne röppenjenek az égbe földi sikereiktől. (tisztelet a kivételnek, akinek ezt szülei megtanították odahaza)
Én azt tanácsolom: Menj csak el egy lovardába, ami szimpatikus, és kezdj el megismerkedni a lovakkal. Senki sem fog azonnal a torkodnak ugrani, ha te is képes vagy az illedelmes közelítésre. (Idegen helyen első dolgom odavalósit keresni, tiszteletteljesen köszönni, előadni ki fia-borja vagyok, mit szeretnék, szabad-e??)
Kérdéseiddel a leendő oktatóid, esetleg a lovarda tulajdonosához fordulj, ők mint megfontolt szakemberek (néhány kivétellel persze, de minden almafán akad sérült gyümölcs), egész biztos, hogy nem fognak sem lehülyézni, sem egyéb degradáló jelzővel illetni, hanem készséggel válaszolnak. Vagy mogorván, de lényegre törőn - ettől se tessék megijedni. Nem téged utál ilyenkor, egyszerűen csak szűkszavú :)
Üdv!
ui.: Azt se tessék elfelejteni, hogy az internetnek van egy olyan kellemetlen mellékhatása, hogy az arctalanság gyakran maga után csábítja a bunkóságot és flegmaságot is. Olyat engedünk meg általa magunknak, amit a való életben biztosan nem kockáztatnánk, és néha még olyanokkal is elszalad a ló (he-he), akik az utcán egyébiránt képesek kulturáltan megnyilvánulni.
Akkor tegyük tisztába. Ez egy rendkívül anyagias dolog,ebből kifolyólag sok köztük a beképzelt sznob,akinek nem vagy ember a szemében. Ez a valóság.
Ami erre az oldalra vonatkozik: többnyire nem "nagy lovasok" vannak itt,sok a kis csitri , tizenévesenévesen sokat tudnak az életről,mindegyik akkora sztárlovas már,hogy te nem érsz a nyomukba,már ha érted mit akarok kihozni belőle :) a valóságban is nagyon sok kretén mozog a lovas körökben,de ezt az oldalt,meg semmilyen más honlapot ne vegyél alapul,ide az ír aki akar,az se biztos ,hogy lovas.
Én nem vagyok bunkó, már bocs, látom hogy nem értesz hozzá... (csak vicc volt)
Tényleg lehet ezeket bunkóságnak venni, én is sokszor olvasok ilyeneket, de inkább csak próbálnak okoskodni. A való életben valószínűleg ezt nem tehetik meg ilyen szinten, így itt okítanak mindenkit. De sok olyan kérdés is van, amiről süt hogy a kérdező tényleg hülye a lovakhoz és mégis azt hiszi nem, na akkor azért jó ezeket a kommenteket elolvasni. Amúgy nem ismerek bunkó lovasokat, max csak olyat, aki kicsit nagyképű, elszállt: de ők egyébként is megvannak (tudod, amikor a szüleik folyton mondják hogy te vagy a legjobb kisfiam és a kisfiam elhiszi hogy ő a legjobb...) de nem velük kell ismerkedni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!