Angol vagy western stílus?
angol
hogy miért?
- mert így tanultam lovagolni és ha annyira tetszene is a western borzasztó nehéz lenne átszokni
- mert a minőségi western felszerelés sokkal drágább, mint az angol
- mert a western típusú lovak nem tetszenek igazán
- mert Magyarországon nagyon nehéz olyan lovat találni, ami valóban westernbe van belovagolva
- mert az angol lovasfelszerelés (lovagló naci, csizma, vagy lábszárvédő) csini, szexi, a western (chaps, veszkó csizma, cowboy kalap) kicsit nevetséges szerintem...
természetesen maximálisan elismerem a valódi western lovasokat, bár a mi környékünkön a legtöbb csak western nyerget tesz fel, de ugyanúgy angolban lovagol, illetve előszeretettel váltanak a feszítő zablából kiindulva béna lovasok és elég rossz nézni, ahogy ezek 2 kézzel fogják rövid száron feszítővel a lovat...
Nekem a western. :) Először én is csak hobbi szinten csináltam, de most már egy éve versenyzek, és idén indulok először Országos Bajnokságon is. Nekem azért tetszik, mert alapból szimpatikusabb, hogy itt az a cél, hogy szinte láthatatlan jelekkel irányítsuk a lovat. Általában a ló és a lovas teljesen megbíznak egymásban. Például most egy western lovardában vagyok, ahol teljesen természetes, hogy valaki (gyakran én is :) ) felül nyereg és kantár nélkül, egyetlen nyakszíjjal. Két évig jártam különböző angol lovardákba, de ez egyikben sem volt jellemző. (persze mindig vannak kivételek)
A másik ok, hogy a western lovak mozgása szerintem sokkal természetesebb, és szinte az összes versenyszám azokon a feladatokon alapszik, amit egy cowboynak le kellett győznie nap mint nap.
Nagyon röviden ennyi, de szerintem ezzel mindenki máshogy van. Mind a kettő mellett vannak elég erős érvek és ellenérvek is. Ha éppen döntés előtt állsz, akkor inkább tudj meg minél többet róluk.
Igazából meg van mind a kettőnek a maga szépsége :)
Nekem angol. Annyira érdekes, ahogy a felszerelések funkcionálnak, ahogy hatnak a lóra, az idomítás, maga a lovaglás, meg úgy az egész. Nem igazán a külsőségek miatt találom vonzóbbnak; igazából szerintem nem az a lényeg, hogy milyen csini szett van a lovon. Hanem az egész szellemisége ^.^
Én még csak hobbi szinten vagyok, de szeretném minél nagyobbra fejleszteni a tudásomat, hogy egyszer elhagyjam ezt a megnevezést: "hobbista" :)
Az előzőhöz csak annyit fűznék hozzá, hogy az igazi angol lovaglásnál is az a cél, hogy a ló láthatatlan segítségekre reagáljon :) Ettől lesz művészet, nem pedig "Ki az erősebb Jani" játék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!