Zabla nélkül lovagolni?
Ha tényleg engedelmes a ló, minek kéne...?
Csak mert az ember kitalálta, hogy az _kell_?
Ugyanmár...
a kérdés, hogy az eredeti gazdája mit kért tőle kötőfékkel, mert én is ismerek olyat, aki kötőfékkel lovagol, de vagy pályán, vagy terepen más után. ha a leendő gazdája szeretne vele egyedül is kijárni terepre, átmenni patakon, leválni a többiekről, stb, ezt már lehet, hogy nem csinálja meg a ló kötőféken.
én azt nem értem, hogy miért kötőfékkel lovagolták, ha alapból nem volt baja a zablával, nem érte korábbi trauma, nem volt sérülés a száján. attól még, hogy zabla van benne nem kell széttépni a pofáját, lehet azzal finoman bánni, és akkor egyáltalán nem zavarja jobban, mint a kötőfék, viszont ha csak egy életben egyszer kell valóban oda nyúlni egy életet menthet meg... (ugyanis szerény véleményem szerint egy zablával lovagolt lovat, ami mondjuk megijed egy bokorból kiugró ördög jelmezes alaktól és bepánikolva menekül a forgalom felé, vagy rossz talajon, stb, tehát olyan helyzetben, hogy minden méter számít, hogy mielőbb megfogd, ott a zablásat tuti előbb megfogod, mint a kötőfékkel lovagoltat...)
én a magam részéről nem vennék csak kötőfékkel lovagolt lovat, mert annak oka van, hogy nem zablával lovagolták és számomra az összes ok kiábrándító (lehet ez korábbi rossz élmény, zabla iszony, de lehet nyünnyögő majd én megsuttogom hozzáállás is, és egyéb, amit most nem fejtenék ki...)
Ha a vevő zablával akar lovagolni, akkor vagy vegyen olyan lovat, amit azzal képeztek, vagy képezze ő a megvásárolandó lovat. A csikó négy éves, semmi nincs még veszve, valószínűleg csak elindul-megáll-fordul szinten van belovagolva, tehát a nagyja még csak most következik. Ha négy éves lovat szeretne, alapszinten képzettet és úgy érzi, elég jó lovas egy csikóhoz, akkor édesmindegy, hogy volt-e zabla a ló szájában vagy sem, mert tudja magáról, hogy van elég tudása egy csikó képzéséhez. Ha nincsen, akkor ne vegyen négyévest, akkor se, ha az ismeri a zablát.
(Egyébként nekem lesz két csikóm januártól lovaglásra, négy évesek, kötőfékkel kóricáltak eddig velük. Az első dolgom lesz a kötőféket kapicánra lecserélni (mert az ő esetükben ténylegesen kötőfékről van szó, ami nem lovaglásra való), majd kezdődik a munka csikókantárral.)
Egyébként te vagy a vevő? Megmutatod a hirdetést ha fenn van a neten?
2 éve belovagolt ló, mely csak csomózott kötőfékkel volt lovagolva, kb 2 óra alatt úgy elfogadta a zablát, hogy tapasztalt lovas alatt mind3 jármódban támaszkodva közlekedett.
Pár alkalom után zablával is teljesen lovagolható lett pályán és terepen is, mondjuk azért a kötőféket a mai napig jobban csípi. Egy ilyen lónál hamar megtanulja az ember, hogy mit is jelent a finom kéz.
ha nagyon ragaszkodtok a zablához akkor meg lehet próbálni, de ha ilyen fiatal a ló és így megy akkor én annak nagyon nagyon örülnék.
Ha megpróbáljátok a zablát én azt javasolom, hogy gumi zablával (esetleg alma ízűvel, hogy jó élmény legyen) próbálkozzatok.
Laza szárakkal, de érezze, hogy nem csak a testsúly irányítja!
Ja és kisorszíjat nem ajánlanék.
Én egyszer szoktattam át így lovat akkor sikerült.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!