Ugyanazt csinálja feszítővel, mint sima zablával? Miért?
10. - de kimondtad, hogy TE se teszel feszítőt a szájába, hogy azzal tudj beleállni a szájába, no, akkor miért nem, ha igazából meg tökmindegy? A feszítőnek megvan a létjogosultsága, ahogy írtad is - ha nagykantárra teszed, vagy westernben használod, rendeltetésszerűen. Ez olyan dolog, hogy a hentesbárdnak is megvan a rendeltetésszerű funkciója, de ha valaki élő embereket darabol vele, akkor mégiscsak ingatjuk a fejünket, hogy ezt azért mégse.
Egy feszítővel a ló élete végéig megnyomorítható, fizikailag is, de mentálisan végképp, egy dolog, hogy elrontod a lovat, a belovaglását, de a másik dolog, hogy ez csak látszatmegoldás. Én rossz helyen kezdtem el lovagolni, elmúltam már 14, sokáig heti 1-2× lovagoltam max., de soha eszembe nem jutott, hogy a rohanós lóra feszítőt tegyek, és azzal rángassam meg, mert az úgy majd megoldja a gondot, és átképzi a lovat helyettem... Márpedig a gond ott van, hogy ha olyan gyereket teszel egy elrontott, alulképzett lóra, aki maga sincs tisztában teljesen a dolgokkal, akkor akármit teszel a lóra, azzal mindkettejük életét veszélyezteted.
Nem a zabla az, amelyik tönkrevágja a lovat, hanem a hozzá nem értő lovas. A zabla valóban nem véletlenül létezik, aki meg szent missziójának érzi, hogy tiltsuk be a zablát, mert az nyomorítja meg az összes lovat,szerintem tévúton jár... Lehet a lovat olyan szintre képezni, a lovassal együtt, ahol már feleslegessé válhat a zabla, de az az esetek többségében nem a hobbista szint. Az viszont a hobbilótól várható el a leginkább, hogy tisztában legyen az alap segítségekkel, értsd, megálljon, ha kell, vagy akkor induljon meg, ha kérik tőle... Mert ha egy olimpikon lova leveri néha a balhét, az más tészta - attól elvárható, hogy ezt megfelelően le tudja kezelni, és az is ,hogy boldoguljon egy nehezebb természetű lóval is.
10-vagyok.Tulajdonképp azért nem mert sima vastag csikózabálval bármilyen körülmények között ellovagolható.Viszont,ha azzal is vinne,mit a szél a sz..-os papírt lehet elgondolkodnék erősebb zablán.
De van,hogy hetekig egyáltalán nincs zabla a szájába,szóval nálam a csikózabla van arra használva,ha" jujjmivan,ha netán megindul".Viszont amelyik alapból a csikózablával van lovagolva,ott lehet a nehezebb szitukban erősebb zabla kell(hamár a lovas tudás nem olyan "penge" mint kellene...).
Tök mindegy hogy olív-/csikó- vagy feszítőzablát használsz, egyiksem arra való hogy bevágd vele a satuféket és az életedet sem fogja megvédeni vészhelyzetben. Kapaszkodhatsz benne akármennyire, ha az ülésed nem biztos akkor így is úgy is le fogsz esni. Elvileg a lovasoktatás során az első alkalmakkor elmondják, hogy a szárba soha semmilyen körülmények között nem kapaszkodunk.
Természetesen előfordulhat terepen (de akár a pályán is), hogy a ló váratlanul megijed, hiszen élőlényekről van szó. Ilyenkor egy jól képzett ló is megugorhat, de mivel jó kapcsolata van a lovasával és megbízik benne, ezért gyorsan rendezni lehet a helyzetet. Viszont egy olyan lónál, aki az ijedtség pillanatában egy fájdalmas rántást kap a szájába (legyen az bármilyen zablától), ez a mozdulat nem a bizalom kiépítésének a legjobb módszere.
Utolsó:Nem azt mondom,hogy nincs igazság abban amit mondasz,de: 1.valahogy mégiscsak könnyebb felvenni zablával mit zabla nélkül(ez alatt most nem azt értem,hogy húzom a száját mint süket a csengőt).
2.Azért az emberek tulnyomó többsége már évszázadok óta valamilyen oknál fogva mégsem csak egyszál nyakmadzaggal vagy kötőfékkel közlekedik a lóval...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!