Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Ugyanazt csinálja feszítővel,...

Ugyanazt csinálja feszítővel, mint sima zablával? Miért?

Figyelt kérdés
Van egy lovunk, és mellé kaptunk ajándékba társnak egy öreg telivért. Nekem szépen elmegy sima zablával is (kétszer tört vékonyabb olívzabla) de nagyon ott kell lenni, mert hajlamos megszaladni, és az rosszat tesz már a lábainak, mert öreg. Kilovagolunk néha a húgommal, olyankor ő ül a telivérre, mert a másiknak nem tudja kiülni a vágtáját, akkorákat ugrik. Viszont ő nem tudja még olyan erősen meg határozottan fogni, úgyhogy vettünk neki egy négykarikás pessoa zablát, hogy azzal elég az is, ha egy kisebb, gyengébb lovas ül rajta, szóval úgy a húgom is könnyebben meg tudná fogni, ha megindul. De semmi különbség nincs, ugyanúgy reagál a pessoára is mint a simára, akkor is, ha a legalsó karikába csatolom. Ez miért lehet? Most futószáron gyakorlok a húgommal, hogy megtanulja kiülni a nagyló mozgását, és akkor majd úgy járunk terepre, mert a nagyot könnyebb irányítani, de sehogy se értem, hogy lehet, hogy a feszítőre nem reagál máshogy, mint a kétszer tört sima zablára.
2013. aug. 8. 10:06
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
fenékizomzat=derékizomzat,bocs melléütöttem
2013. aug. 8. 22:49
 12/27 anonim ***** válasza:
100%

10. - de kimondtad, hogy TE se teszel feszítőt a szájába, hogy azzal tudj beleállni a szájába, no, akkor miért nem, ha igazából meg tökmindegy? A feszítőnek megvan a létjogosultsága, ahogy írtad is - ha nagykantárra teszed, vagy westernben használod, rendeltetésszerűen. Ez olyan dolog, hogy a hentesbárdnak is megvan a rendeltetésszerű funkciója, de ha valaki élő embereket darabol vele, akkor mégiscsak ingatjuk a fejünket, hogy ezt azért mégse.

Egy feszítővel a ló élete végéig megnyomorítható, fizikailag is, de mentálisan végképp, egy dolog, hogy elrontod a lovat, a belovaglását, de a másik dolog, hogy ez csak látszatmegoldás. Én rossz helyen kezdtem el lovagolni, elmúltam már 14, sokáig heti 1-2× lovagoltam max., de soha eszembe nem jutott, hogy a rohanós lóra feszítőt tegyek, és azzal rángassam meg, mert az úgy majd megoldja a gondot, és átképzi a lovat helyettem... Márpedig a gond ott van, hogy ha olyan gyereket teszel egy elrontott, alulképzett lóra, aki maga sincs tisztában teljesen a dolgokkal, akkor akármit teszel a lóra, azzal mindkettejük életét veszélyezteted.

Nem a zabla az, amelyik tönkrevágja a lovat, hanem a hozzá nem értő lovas. A zabla valóban nem véletlenül létezik, aki meg szent missziójának érzi, hogy tiltsuk be a zablát, mert az nyomorítja meg az összes lovat,szerintem tévúton jár... Lehet a lovat olyan szintre képezni, a lovassal együtt, ahol már feleslegessé válhat a zabla, de az az esetek többségében nem a hobbista szint. Az viszont a hobbilótól várható el a leginkább, hogy tisztában legyen az alap segítségekkel, értsd, megálljon, ha kell, vagy akkor induljon meg, ha kérik tőle... Mert ha egy olimpikon lova leveri néha a balhét, az más tészta - attól elvárható, hogy ezt megfelelően le tudja kezelni, és az is ,hogy boldoguljon egy nehezebb természetű lóval is.

2013. aug. 9. 14:31
 13/27 anonim ***** válasza:

10-vagyok.Tulajdonképp azért nem mert sima vastag csikózabálval bármilyen körülmények között ellovagolható.Viszont,ha azzal is vinne,mit a szél a sz..-os papírt lehet elgondolkodnék erősebb zablán.

De van,hogy hetekig egyáltalán nincs zabla a szájába,szóval nálam a csikózabla van arra használva,ha" jujjmivan,ha netán megindul".Viszont amelyik alapból a csikózablával van lovagolva,ott lehet a nehezebb szitukban erősebb zabla kell(hamár a lovas tudás nem olyan "penge" mint kellene...).

2013. aug. 9. 19:52
 14/27 anonim ***** válasza:
Csak ez olyan, mint, ha pl. van egy agresszív vadállat kutyád, és nem megpróbálod megnevelni, hogy viselkedjen, hanem ahányszor egyáltalán ugat, alaposan megvered. Egy idő után rád nézve is agresszív lesz? Hát, lehetséges... Ha nem tudom terepen megfogni a lovam, eszemben nem lenne egy darab vasra bízni az életem, gondolván, a ló csak nem akarja letörni az állkapcsát, előtte max majd kondizok is picit...
2013. aug. 9. 20:25
 15/27 Valletta ***** válasza:
65%
Miért kell olyan lóval terepre menni, amiről tudja a lovasa, hogy elviszi? Kényszeríti valaki? Miért nem idomítja inkább a biztonságos négy fal között addig, amíg úgy nem érzi, biztonsággal ki tud vele menni?
2013. aug. 9. 22:00
 16/27 anonim ***** válasza:
10-es vagyok...Ha most rólam van netán szó,akkor mondanám és sima olivzablával bárhol-bármikor meg tudom fogni,csak a zablanélkülivel nem mindig...
2013. aug. 9. 22:43
 17/27 anonim ***** válasza:
Amúgy meg tényleg nem okoskodni akarok,de az,hogy a biztonságos 4 fal között nem csinál semmit,meg pöccre működik,nem jelenti azt,hogy terepen is fog.Ahol felrepül a fácán,szembejön a kombájn,meg a bunkó terepjárós 100-al és nem lassít,és ezektől a ló világgá fut rotyóvágtában veled, vagy kitalálja a hogyő fél egyedül,vagy márpedig ő megunta és hazarohan...Ezek akkor is előfordulhatnak,ha a pályán nagyon frankón átmegy rajta a felvétel,és te azt hiszed minden rendben,ura tusz maradni "bármilyen" helyzetnek.Aztán kinn jönnek a meglepik...
2013. aug. 9. 22:50
 18/27 Valletta ***** válasza:
100%
Igen, előfordulhat. Azonban a lovat idomítómunkával kell felkészíteni a tereplovaglásra, ez az alapja. Máskülönben mondhatnánk azt, hogy ugyan minek iskolázni a lovat, első felülésnél menjünk ki terepre. Minden csikó belovaglása bent kezdődik és az, hogy a ló már be van lovagolva, három jármódban elközlekedik, nem jelenti azt, hogy vége a történetnek, kész a ló. Ha valami nem megy, vissza kell lépni, finomítani kell, új dolgokat kell tanítani. Terepen is kellene iskolázni, ha a vadászlestől fél a ló, akkor a vadászles mellett, ha a vízbe fél belelépni, akkor ott, ha olyan ijedős, hogy az árnyékától is megrebben és elrohan, ott pedig a felvétel nem megy át úgy, ahogy kellene. Ha egy ló átengedővé lett lovagolva, akkor az riadalom esetén is megfogható (ez nem azt jelenti, hogy nem ugrik meg, hanem azt, hogy 3 másodpercen belül fel lehet venni). Máskülönben nem lennének olyan lovak, amik biztonsággal lovagolhatók terepen, hiszen rájuk lenne hagyva minden, hadd rohanjanak el minden pipacstól.
2013. aug. 10. 10:38
 19/27 anonim ***** válasza:

Tök mindegy hogy olív-/csikó- vagy feszítőzablát használsz, egyiksem arra való hogy bevágd vele a satuféket és az életedet sem fogja megvédeni vészhelyzetben. Kapaszkodhatsz benne akármennyire, ha az ülésed nem biztos akkor így is úgy is le fogsz esni. Elvileg a lovasoktatás során az első alkalmakkor elmondják, hogy a szárba soha semmilyen körülmények között nem kapaszkodunk.

Természetesen előfordulhat terepen (de akár a pályán is), hogy a ló váratlanul megijed, hiszen élőlényekről van szó. Ilyenkor egy jól képzett ló is megugorhat, de mivel jó kapcsolata van a lovasával és megbízik benne, ezért gyorsan rendezni lehet a helyzetet. Viszont egy olyan lónál, aki az ijedtség pillanatában egy fájdalmas rántást kap a szájába (legyen az bármilyen zablától), ez a mozdulat nem a bizalom kiépítésének a legjobb módszere.

2013. aug. 10. 11:18
 20/27 anonim ***** válasza:

Utolsó:Nem azt mondom,hogy nincs igazság abban amit mondasz,de: 1.valahogy mégiscsak könnyebb felvenni zablával mit zabla nélkül(ez alatt most nem azt értem,hogy húzom a száját mint süket a csengőt).

2.Azért az emberek tulnyomó többsége már évszázadok óta valamilyen oknál fogva mégsem csak egyszál nyakmadzaggal vagy kötőfékkel közlekedik a lóval...

2013. aug. 10. 14:40
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!