Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Ugyanazt csinálja feszítővel,...

Ugyanazt csinálja feszítővel, mint sima zablával? Miért?

Figyelt kérdés
Van egy lovunk, és mellé kaptunk ajándékba társnak egy öreg telivért. Nekem szépen elmegy sima zablával is (kétszer tört vékonyabb olívzabla) de nagyon ott kell lenni, mert hajlamos megszaladni, és az rosszat tesz már a lábainak, mert öreg. Kilovagolunk néha a húgommal, olyankor ő ül a telivérre, mert a másiknak nem tudja kiülni a vágtáját, akkorákat ugrik. Viszont ő nem tudja még olyan erősen meg határozottan fogni, úgyhogy vettünk neki egy négykarikás pessoa zablát, hogy azzal elég az is, ha egy kisebb, gyengébb lovas ül rajta, szóval úgy a húgom is könnyebben meg tudná fogni, ha megindul. De semmi különbség nincs, ugyanúgy reagál a pessoára is mint a simára, akkor is, ha a legalsó karikába csatolom. Ez miért lehet? Most futószáron gyakorlok a húgommal, hogy megtanulja kiülni a nagyló mozgását, és akkor majd úgy járunk terepre, mert a nagyot könnyebb irányítani, de sehogy se értem, hogy lehet, hogy a feszítőre nem reagál máshogy, mint a kétszer tört sima zablára.
2013. aug. 8. 10:06
1 2 3
 1/27 Valletta ***** válasza:
95%
Azért, mert a zabla nem ad lovastudást, nem csodaszer, hogy berakod a ló szájába és kezesbáránnyá változik tőle. Ha a lovas nem tud lovagolni, azon semmilyen zabla nem segít, max. nagyobb fájdalmat okoz a lónak, de mint tudjuk, a lovaglás nem abból áll, hogy felültetünk egy tudatlant, aki jól becsenget a ló szájába, az meg majd áll, mint a cövek.
2013. aug. 8. 10:35
 2/27 anonim ***** válasza:
Jaj az a szerencsétlen ló! Mi a fenének kell bántani a feszítővel, főleg ha azt se tudjátok hogy mire és hogyan kell használni? Egy jól képzett ló egy szál kötőfékben is mindent megcsinál, de egy rosszul képzett vagy nem elég gyakorlott lovas akár el is törheti a ló állcsontját a feszítővel. Ne értsetek félre, nem vagyok zabla-ellenes, de egyszerűen nem értem hogy mi a fenét vártok a lótól: azt hisztek, hogy minnél nagyobb fájdalmat érez a szájában, annál lassabban fog menni?
2013. aug. 8. 12:20
 3/27 anonim ***** válasza:
25%

Hagyjátok már ezt az állkapocs-eltörés dolgot! Ha valaki feltesz egy zablanélküli kantárokra vonatkozó kérdést, azonnal jön a millió komment, hogy nem értesz hozzá, veszel egy hackamore-t és megölöd a lovat, meg hasonlók. Ugyanez van a feszítőzablás kérdéseknél is. Én is zablanélkülivel lovagolom a lovamat, vagy néha csikózablával, nem vagyok egyik ellen se, de nem kell ennyire túlspilázni. Ha a kislány nem tudja megfogni a lovat, akkor nem hiszem, hogy el tudná törni az állkapcsát. Gondolkodjatok már! Tegnap akkorát kapott az egyik ló a fejére, hogy azt hittem, kitörik a nyaka (egy másik ló rúgott oda neki), de semmi baja nem lett.

Egyébként a feszítő valóban arra (is) való, hogy a durvább szájú lovakat könnyebben meg lehessen fogni, ahol kiskoromban lovagoltam, volt egy ló, aki az istennek is mindig menni akart, egyedül a feszítő volt képes megfogni. (Persze ha valaki, hozzáértő lovagolt volna rajta néhányszor, nyilván más lett volna a helyzet, de ott inkább a pénz, mint a minőség volt a lényeg.)

Egyébként, kérdező, miért nem könnyít ki a húgod vágta közben? Ha a feszítőre nem reagál, tedd vissza a csikót. Kevesebb a felesleges fájdalom.

Tudom, nem vagyok profi, nyilván rengeteg lyuk van az érvelésemben (ha ezt annak lehet nevezni), de már annyira rossz olvasni ezt a sok állkapocs eltörős propagandadumát..

Ui: A barátnőmnek is elég menős arabja van, neki az jött be, hogy egyszerűen nem tesz zablát a szájába, a ló azóta sokkal jobban figyel rá.

Nem akartam senkit megsérteni, valószínűleg jobban értetek hozzá, mint én, de ennyi erővel minden lovaglási mód állatkínzás. Még egyszer bocsánatot kérek.

2013. aug. 8. 13:25
 4/27 Valletta ***** válasza:
97%
Nem a zablával van a baj, hanem a fenti felhasználási módjával, ugyanis az erősebb zablák NEM arra valók, hogy lovagolni nem tudó kislányok abba csimpaszkodjanak, "azt' azzal majd megáll neki a televér". Mindenki tudna olyan példát felhozni, hogy erősebb zablával lovagolta xy a lovát, mert nem tudta fogni. Hát az ilyen tanuljon meg lovagolni és képeztesse ki a lovát legalább olyan szinten, hogy fel lehessen venni - úgy gondolom, hogy ez igazán nem nagy elvárás. Aki azonban ehelyett látszatmegoldásokra hagyatkozik, aminek a ló issza meg a levét, azt hadd ne támogassuk már, jó? Azt se támogassuk, hogy olyan gyerekek menjenek ki terepre, akiknek annyira nincs ülésük, hogy futószáron lenne a helyük, mert vágtában nincsenek biztonságban. Ezek óriási hiányosságok és semmilyen speciális zablával nem lehet őket orvosolni, csak és kizárólag képzéssel.
2013. aug. 8. 14:20
 5/27 anonim ***** válasza:
23%

Valetta, én mindig felpontozom a válaszaid, általában igazad van, de...

Az, hogy nem tudja kiülni a vágtáját nem lehet abból eredő, hogy a ló túl nagy neki, ő meg túl alacsony? Olvastam egy kérdést (A lovam a szüleim szerint tönkretesz, mit tanácsoltok?, vagy valami hasonló), amiben a lánynak el kellett adnia a lovát (illetve ez volt a kérdés), mert tönkrement volna a csípője. Én nem tudom, pontosan hogy értette a kérdező, hogy nem tudja kiülni a húga a ló vágtáját, csak nem akartam egyből mutogatni, előbb tanácsosabb körbejárni a dolgokat.

Az, hogy mit támogatsz, az egyedül a te döntésed, a te megfontolásod. Nincs mindenkinek pénze/ideje képeztetni a lovát, és biztosan sokan vannak, akik megpróbálták volna feszítővel lovagolni a lovat, hátha nem törik el az álla és pusztul el alapon.

Nem akarok viszályt szítani, nyilván jogos, amit írtál. Az csak az én válaszom volt, nem szerettem volna, ha valaki személyes támadásként könyvelte volna el magában.

De egyébként arra én is kíváncsi lennék, hogy miért nem reagált a ló sehogy a feszítőzablára? Oké, nyilván nem jó megoldás, de rossz megoldásként nem kellett volna működnie?

2013. aug. 8. 14:48
 6/27 Valletta ***** válasza:
97%

Ha valamire van olcsó, gyors látszatmegoldás, akkor miért választanánk az időigényesebbet? Ha a ló csapkodja a fejét, kössük le, ha tátog, tegyünk rá kisorrszíjat, ha rohan, adjunk neki feszítőt, nehogy véletlenül is megtanítsuk arra, hogyan tegye le a fejét, hogy hogyan fogadja el a zablát, hogyan a felvételt. Vagy nehogy megtanítsuk a kis lovast lovagolni. Ez a mai átlaglovasok véleménye. Tudom, én ezen az oldalon egyedül vagyok az enyémmel, de ez nem akadályoz meg abban, hogy kinyilvánítsam, mert nem jól van az, hogy a lovasok így gondolkodnak. Nem olyan nagy ördöngösség kicsit foglalkozni a lóval, hogy könnyebben lovagolható legyen, neki és és a lovasnak is kellemesebb legyen a lovaglás. Nem kellene megrekedni egy adott szinten, és ha valami nem megy, kiegészítőkhöz nyúlni, mert sok lovat meg lehet törni, de nem hiszem, hogy ez kellene legyen a lovasok célja, főleg nem a hobbilovasoké.

Minden ló más. Van, amelyik a fájdalomra megadja magát, van, amelyik csak még jobban ellenkezik. A zabla még mindig nem olyan csodaszer, ami egycsapásra megoldásra vezet és onnantól kezdve egy csecsemő is fel tudja venni a lovat. Ahogy a legtöbb lovas tapasztalta már, azzal sem lehet megállítani egy elrohanó lovat, ha 100 kilós férfiember kapaszkodik a szájába. Lovagolni kell hozzá tudni.

A nem tudja kiülni a vágtát részhez: ha feltétlenül terepre akar menni, feltétlenül egy neki túl nagy mozgású lóval, hát könnyítsen ki. Ez viszont ugyan úgy nem megoldás és ugyan úgy hazárdírozás, mint olyan lóra ültetni, amit nem tud megfogni. Gyerekkoromban én is rengeteg képzetlen, nem gyereknek való lovat lovagoltam egyedül, terepen, úgy 13 évesen még nyers csikót is tettek alám, de ez nem követendő példa. Gyerekként az ember még nem méri fel jól a veszélyeket, hallgat az idősebbekre, olyan lótartókra, akik nem mindig az ő érdekeit tartják számon, de felnőtt ember (mert ha a kérdező nem is az, de gondolom vannak szüleik) nem kellene, hogy hiányos tudással hiányos képzettségű lovon kiengedje kislányát, húgát terepre. Én már bőven kinn vagyok a gyerekkorból, de a 35 éves testvéremet semmi pénzért nem engedném így lovagolni és egy zablára bízni, hogy meg tudja-e fogni a lovat vagy sem. Óriási felelőtlenség.

2013. aug. 8. 15:16
 7/27 anonim ***** válasza:
93%

A ló menekülő állat, ha belecsimpaszkodsz a szájába izomból, az pedig fáj. No gondoljuk ezt végig -> fájdalmat okozunk neki, amire ő megpróbál egyből elrohanni, egyre inkább, hogy megszabaduljon a fájdalomtól, a rajta ülő nem tud eléggé lovagolni, hogy megnyugtassa és korrekt segítségekkel felvegye, ezért még jobban fogja a száját -> a ló méginkább menekülni kezd, és mivel telivérről van szó, akármilyen idős, az bizony tud menni, ha kell.

A lánykának kéne megtanulnia lovagolni, megértetni vele, hogy minél apróbb segítségekkel kell kezdeni, és úgy erősebbé válniuk ezeknek, de csak abban az esetben, ha a ló nem reagál - és amint reagál, engedni, ezzel jutalmazva a lovat. A ló nem hülye, rá fog jönni, hogy minél kevesebbre enged, annál jobban el tudja kerülni az erősebb, durvább segítségeket. Én is kaptam anno olyan tanácsot az ügetőmhöz, mikor elhoztam, és látta mindenki, hogy megy alattam, hogy tegyek rá feszítő zablát, és kössem le a fejét a szügyéig... Életében egyszer volt rajta kikötőszár, egy gumis kikötő, futószáron, mikor egy kezdőbb lovast felültettem rá egy fél órára - mert, hogy eljutottunk odáig, hogy ezt meg mertem tenni. Feszítővel meg veiroterrel szerintem még mindig ügetőrekordot állítani készülnénk.

A feszítőzablához annyit, hogy márpedig el tudja törni a ló állkapcsát. Nem azzal van a gond, hogy feszítőzabla, húha, mind meghalunk. A gond az, ha nem hozzáértő kezében van - nem véletlenül nem látunk olyat, hogy S2 osztályban minden ló törött állkapoccsal indul el egyáltalán, és a western sem arról szól, hogy kizsigereljük a lóból, amit lehet, aztán majd veszünk másikat. De ha azért teszed rá, mert nem tudod megfogni amúgy, az gond. Képezni kéne a lovat és lovast egyaránt, mert csak az vezet célra hosszútávon, semmi más... Ha a ló hiába enged minimálisat, próbaképp, a lovas nem veszi észre, és nem enged, akkor idővel a ló megtanulja a húzást figyelmen kívül hagyni, egyszerűen azon okból, mert tudja, hogy bármit csinál, a húzás úgyis megmarad, így próbál csak menetelni, ezt súgja az ösztöne, hogy csak menjen-menjen-menjen, és egyszer majd vége lesz az egésznek. Ez nem azt jelenti, hogy nem fáj neki borzasztóan... A jól idomított ló vastag, kétszer tört csikó vagy olívzablával is elmegy gond nélkül, akár kötőfékkel is, a bonyolult feladatokat, ha tényleg jól képzett, nagykantárral teljesíti, a nélkül, hogy bármi fájdalmat érezne, úgy, hogy közben nem szerez fizikai és/vagy mentális sebeket.

2013. aug. 8. 19:06
 8/27 anonim ***** válasza:
A passoa zabla nem számít erős zablának annak ellenére h feszítő hatású mert vastag és tört persze minden zablát tudni kell használni de sokszor a ló még jobban ráharap az erősebb zablára pl sima egyenes feszítő mert amely lónak keményebb a szája az még jobban belefeszül hiába használod tudatosan szerintem egy nagyon vékony egyszer tört zabla lenne a számára a leghatásosabb lovagoltam sok verseny telivért nagyrészüknek erős szájuk van a vékony zablával a leginkább kontrolálhatók most ezzel nem azt mondom h tépjük le a ló fejét mindent tudatosan kell használni
2013. aug. 8. 19:11
 9/27 anonim ***** válasza:
95%

Nem vagy egyedül, Valletta. :-)

Én pontosan értem, amit írsz és egyet is értek.

2013. aug. 8. 19:54
 10/27 anonim ***** válasza:
Én is csak hobbysta vagyok és legikább a Dr.Cook féle zablanélküli kantárban lovagolok.De azért már volt pár olyan helyzet,amikor úgy döntöttem jobban járnék a zablával...Szóval.ha terepre megyek mondjuk,egyedül ismeretlen útvonalon,vagy nem volt kinn a pacim 1-2 napja,akkor igenis sokkal könnyebben bolodgulok vele zablával,mert a zabalnélküliben néha úgy fog,hogy majd letépi a karom.Szóval ez így nem igaz teljesen,hogy nem a zablán múlik,mert igenis jobban meggondolja,hogy most akkor fogjon-e,vagy rohangáljon-e vagy nem.Mert a zabla igen,jobban fáj,és a kellemtlenséget el akarja kerülni,és ha rájön,ha enged akkor én is akkor mivel a fájdalom ellen ki akar téreni nem fog izombóla kezembe dőlni.A zablanélkülit mivel nem okoz fájdalmat,azt simán lexarja. De mivel nálam a zabla az a sima egyszertört vastag olivazabla,szóval nem gondolom lókinzónak magam,ha néha berakom.Persze,lehet,hogy vérprofi lovas a zabalnélkülivel is megoldana minden szitut,de nem mindenknek van arra ideje/lehetősége,hogy ülésben Edward Gal szintjére képezze magát,és olyan erős comb és ferékizomzatot fejlesszen,hogy csak azzal tudja irányítani a lovat bármilyen nehéz helyzetben.Mert sokszor olyanok osztják az észt,akik kiskoruktól és napi szinten lovagolnak,azért azt nem lehet összehasonlítani azzal akinek csak hobbyra van ideje,pénze...És biztos,hogy a mindenféle egyéb zabláknak is megvan a létjogsultsága,mert nem oknélkül vannak már használatban akár többszáz éve...Ez a feszítővel,hackamorral eltöröd az orrát,állkapcsát,nem mondom biztos volt rá példa,de szerintem csak nagyon kirívó esetben.Ez olyan mitha azt mondanánk,hogy xy lova ugrás utánn felbukott, eltörte a ló a lábát,azóval az ugratás álltatkinzás,ne ugrassunk,mert a ló felbuk(ha) és eltör(het)i a lábát.Amúgy ilyet többet hallottam,mit azt,hogy valaki föleg egy nem olyan erős fesztíővel letörte a ló állkapcsát...
2013. aug. 8. 22:42
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!