Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Mit kezdjek vele?

Mit kezdjek vele?

Figyelt kérdés
Van egy fiatal lovam, most kezdjük majd belovagolni. De nem régen került hozzánk és elég neveletlen. Eleinte a patáját sem adta fel, de most már ezzel nincsen gond, viszont még mindig nehezen vezethető. Rángat, felborít és csipked is. Karámban amikor szabadon van akkor viszont nagyon aranyos. Odajön és engedi hogy simogassam, egy darabig még követ is. Az előéletéről szinte semmit nem tudunk. Gondoltam a parellire hogy az hátha segítene és kezelhetőbb lenne. Szerintetek a parelli jó ötlet? Ha igen hogyan kezdjek hozzá? Esetleg más módszert ismertek?

2013. jún. 2. 19:05
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:

A parellizés jó ötlet, ajánlom.

Hogyan kezdjél hozzá? A legjobb, ha el tudsz menni néhány tanfolyamra, viszont ez elég drága mulatság, úgyh ha nem tudod ezt megengedni magadnak, akk vegyél egy könyvet vagy DVD-t. De ha tudsz vkit a környékeden, aki ezzel foglalkozik, vagy legalábbis az alapokat JÓL tudja (alkalmazni is), akkor őt is megkérheted egész bátran, sztem biztos örülne neki, hogy érdekel ez téged és tanulni akarsz, nem pedig null tudással találomra elkezdeni foglalkozni a lóval (aminek az eredméyne az, h a ló nem tiszteli az embert).

Viszont mellékesen megjegyezném, h arra figyelj, ne tévezd össze a parellizést a babusgatással. A parelli az munka, koncentráció és figyelem kell hozzá, mint egy edzéshez. Mindig legyél következetes, határozott, a jutalom legyen a simogatás és a kedves-mosolygós nézés, a büntetés pedig a mérges nézés, illetve gyorsan reagálj ilyenkor, hogy tudja a ló, valamit rosszul csinál - és újra mutasd meg neki a feladatot, csak még egyértelműbben és határozottabban. Egy feladatot egymás után csak 3szor csinálj meg, utána unalmassá válik a ló számára és már nem fog figyelni. Később visszatérhetsz ahhoz a feladathoz, amivel még nem vagy elégedett ahogyan csinálja. De legelőször, amikor látod, h a ló a legkisebb jelét is mutatja, h hogyan kell jól csinálni, rögtön dicsérd meg!

Illetve általános tévhit, hogy a jutalom a lovaknál ugyanaz, mint a kutyáknál: a jutalomfalat. Ez nem igaz! Tilos jutalomfalattal jutalmazni! A ló számára az étel nem jutalom, hanem természetes, hiszen egész nap legel(het), nem úgy mint a kutya: a kutyának meg kell küzdenie az ételért a természetben, ez ösztönösen bennük van, ezért jutalom számukra a kaja. A ló ezzel ellentétben a kaját természetesnek tekinti, a munka közbeni jutalomfalat-osztogatás miatt előbb-utóbb követelőzővé válik a ló és hisztizni fog, ha nem kapja meg a "megérdemelt" répát vagy bármi mást.

2013. jún. 3. 16:14
 12/13 anonim ***** válasza:
9. vagyok, mikor elhoztam, akkor abszolút a német idomítóiskolát követtem, és az alapján pofoztam valamelyest helyre, jó fél évvel később áttértem Philippe Karl könyvéből megismertekre, illetve hellyel-közzel, a paci ekkorra mondjuk az alap nyomás-engedés dolgot már azért pl. tudta, segítségre közlekedett (nagyátlagban), bár a mai napig még dolgoznom kell azért a dolgon, illetve én legalábbis úgy érzem, nem ismerem még eléggé Philippe Karl munkásságát sem, és a pacin is van mit igazítani, de főleg aki látta, milyen volt, el se hiszi már most se (1,5-2 éve van nálam). :)
2013. jún. 4. 12:34
 13/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm a segítséget. Természetesen nem egyedül fogok hozzákezdeni. van ismerősöm aki régóta parellizik a saját lovaival, őt fogom majd megkérni hogy segítsen. A héten sokat sétáltattam vezetőszáron. Még mindig húz de már nem akar felborítani. A csipkedés miatt kapott egy pofont azóta abbahagyta. Nem szeretnék belőle cirkuszi lovat, sem fektetni nem akarom, sem azt hogy ágaskodjon. Csak sok helyen olvastam hogy akiknek problémás lovuk volt, elkezdtek parelllizni és jobb lett a kapcsolatuk és a paci is kezelhetőbb lett. Ebből gondoltam hogy hátha nekünk is jobb lenne a kapcsolatunk.
2013. jún. 9. 12:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!