Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Mit kezdjek vele?

Mit kezdjek vele?

Figyelt kérdés
Van egy fiatal lovam, most kezdjük majd belovagolni. De nem régen került hozzánk és elég neveletlen. Eleinte a patáját sem adta fel, de most már ezzel nincsen gond, viszont még mindig nehezen vezethető. Rángat, felborít és csipked is. Karámban amikor szabadon van akkor viszont nagyon aranyos. Odajön és engedi hogy simogassam, egy darabig még követ is. Az előéletéről szinte semmit nem tudunk. Gondoltam a parellire hogy az hátha segítene és kezelhetőbb lenne. Szerintetek a parelli jó ötlet? Ha igen hogyan kezdjek hozzá? Esetleg más módszert ismertek?

2013. jún. 2. 19:05
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
Szerintem a parelli jó ötlet, sok mindent el tudsz érni vele. A ló viselkedésében adódó problémák oka viszont az előéletében keresendő. Lehet, bántották, miközben vezették..
2013. jún. 2. 19:08
 2/13 Valletta ***** válasza:
Szerintem meg egy határozott, képzett, lóhoz értő lovas lenne a jó ötlet, akitől személyesen tudsz tanulni, nem pedig a Parelli.
2013. jún. 2. 19:23
 3/13 FannaL ***** válasza:
Igen, Parelli jó ötlet. (Én természetes lóhozállást csinálok, kb. majdnem ugyan az.) Egyébként minden a pénztől függ. Szakember akár mit is szeretnél. Bár aki agyon veri a lovat annak a kezébe ne add, és a foglalkozás sem mindegy, hogy milyen hang nemben szól hozzá. És a mozdulatain is látni valakinek, hogy lóhoz sem lehetne engedni. Igen, sajnos vannak ilyen "szak emberek".
2013. jún. 2. 19:33
 4/13 FannaL ***** válasza:
Egyébként merre laksz?
2013. jún. 2. 19:34
 5/13 anonim ***** válasza:

Jó ötlet a Parelli, ha van melletted szakképzett instruktor, és szeretnél később cirkuszozni is a lóval, halom értelmetlen trükköt betaníthatsz vele neki...

Egyébként meg simán szokja meg, hogy Te vagy a főnök, nem ő, egy lóhoz értő ember kell, és meg kell nevelni a kis drágát, ennyi az egész. Nem kell félholtra verni, de egy jó időben jó helyre adott pofon nem fogja lelkibeteggé tenni, az én lovam sem mentálisan nyomorult, fizikailag is köszöni, jól van, van munka-, és menőkedve. De azért, mert 2 éve orron csaptam, mikor eszébe jutott, hogy csipkedni fog, én nem érzem, hogy megkínoztam volna, tán még előnyére is vált... Pedig az nagyon fáj ám neki, ellenben ha izomból belecsípsz az orrába, ahol puha, és még jól meg is csavarod, az ugye fájdalommentes lókiképzés... Ugyanúgy fájdalmat okoznak a lónak, mert neki ez a természetes. Ugyanúgy le kell fektetni, hogy ki a főnök, és a legelőn a többi ló egymásnak olyat odaküld, amilyet te ha akarsz, se vagy képes csak úgy... De ez egy másik történet, félholtra verni nem elfogadható.

Ha a hierarchia stabil, akkor lehet bármi továbbiba gondolkodni, ha valaki belovagolja (szakember lehetőleg, aki ért a lovakhoz), akkor az majd úgyis tudja, hogy kell a paci agyát a helyére tenni.

2013. jún. 2. 20:11
 6/13 FannaL ***** válasza:
Egy az szabad idomítás a trükközés. És a Parellisek/Természetes lóhoz állók fele(sajnos csak annyi) elítéli beleértve engem is. Állításuk szerint csak amiatt csinálják, mert mutatós, és jobban észreveszik őket. Utána meg néhány gyerek nekik köszönhetően azt híreszteli az interneten, hogy mennyire jó a parelli ágaskodik a ló benne és elkezdik ők is a cirkuszi feladatokat a lóval közbe tépi a száját zablával ezerrel. Ja igen és Parellizni is lehet zablával, csak megfelelően kell vele bánni.
2013. jún. 2. 21:17
 7/13 anonim ***** válasza:

A parelli jó dolog, viszont annak is az az alapja, hogy rendezni kell a hatalmi viszonyokat. A csipkedés lehet a tiszteletlenség jele, ahogy az is, ha felborít, rángat. Ha csipked akkor kicsit szájon kell vágni, ne félj leszokik róla.

Amúgy a parelli nagyon jó alapot ad a belovagláshoz, hiszen a ló megtanulja, hogy nyomásra engedni kell, később a segítségek tanításánál lesz ennek haszna.

2013. jún. 2. 21:46
 8/13 Valletta ***** válasza:
Bármilyen más egyéb fajta képzésnél is megtanulja a ló, hogy a nyomásnak engedni kell, Parelli logó nélkül is.
2013. jún. 2. 23:12
 9/13 anonim ***** válasza:
Az én lovam ihajj, el volt rontva, mikor elhoztam, ment, mint a gőzös amerre épp látott, igazából nem engedett se nyomás, se engedés hatására, kb. ott álltunk meg, ahol széles nagy jókedve gondolta, és lehetne még sorolni, életveszélyes volt. Sima klasszikus idomítás híve vagyok, mára remekül lovagolható kis paci, félelem nélkül ültetem fel rá vezetőszáron körbevezetni a hatéves kislányt is. A ló szépen csinálja a tolódásokat, oldaljárásokat, finom csizma és szársegítségekre dolgozik, se tépni se szétrúgni nem kell... Nem igényelt semmiféle parellizést, csak azt, hogy megfelelő tudással nyúljanak hozzá.
2013. jún. 3. 09:01
 10/13 Valletta ***** válasza:
Utolsó, kinek a módszere alapján dolgozol a lovaddal?
2013. jún. 3. 09:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!