Miért mondják a természetes lókiképzésre, hogy kíméletesebb a többinél, amikor ott sokkal többet bántják a lovat?
Szerintem az a baj, hogy az él bizonyos emberekben, hogy a klasszikus (nem az, csak az egyszerűség miatt nevezem így) módszer a lovak bántalmazásán alapul, de ez nem igaz. A lónak fájdalmat okozni, megfélemlíteni nem a lovaglás része. Az, hogy huppognak a ló hátán, rángatják a száját, kiabálnak rá, segédeszközöket használnak helytelen módon, eltörik a lovon a pálcát NEM a módszer hibája, hanem a lovasoké. A lovak fájdalmáért nem a módszert vagy stílust kell okolni, hanem a lovast, aki tudatlanságból, lustaságból, fejlődni nem akarásból vagy puszta szadizmusból okoz fájdalmat a lovának.
Mindig az a cél, hogy a ló örömmel dolgozzon, máskülönben nem úgy jönnek az eredmények sem.
A "természetes" lókiképző is úgy vezeti rá a lovat a helyes választásra, hogy a másik választást kellemetlenné teszi. Lehet ez az oldalába fúródó répabot vagy a vezetőszár rángatása, vagy olyan pszichikai nyomás is, amitől a ló fél órán keresztül vágtában menekül. Vagy ezeket a ló élvezi?
Ahhoz, hogy az ember lóbarát módon lovagoljon nem az kell, hogy eldobja a felszereléseit és mindent újrakezdjen, hanem az, hogy korrekten, következetesen, lélekkel bánjon a lóval. A példaként felhozott Isabell Werth is nagykantárral, sarkantyúval ""kínozza"" a lovait, mégis egy sima kötőfékkel is láthatóan örömmel, boldogan hajtja végre a lova a nagydíjas feladatokat, ez bizonyítja a jó kapcsolatot, tiszteletet és munkakedvet.
Wintersunset-tel ismét egyetértek. :-)
Nem írom le még egyszer, hisz ő már elég jól megfogalmazta. :-)
Utolsó, ez nem igaz. Nagyon nem. 13-as vagyok.
Ha elindul a ló mert menekül egy rakás esélyes van a hátán. Például ott a két drága szár a kezedben amivel elfordíthatod a lovacskádat. Olyan pedig nincs, hogy a le fordulna el, legalább a fejét el tudod fordítani ami kényelmetlen lesz neki így lassítani fog. Feszítőről senki nem beszélt, az az állatkínzás egy másik kategóriája. Ugyanis számomra olyan ló nem létezik, amit ne lehetne csikózablával vagy más 1-2 csuklós zablával ellovagolni. Esetleg olyan béna lovas, hogy nincs ráhatása a lovára. És amit leírtam az csak egy példa az esélyeid közül. De elmondhatnád nekem, hogy mit csinálsz ha felszerelés nélkül a ló úgy dönt, itt a menekülés ideje.
Én elkövettem azt a hibát, hogy nem reagáltam le idejében a ló figyelmeztetését, két nap alatt el is döntötte, hogy ő az úr, amit jó két hetembe tellett "kiverni" belőle. Nem vertem meg, nem törtem rajta pálcát, nem vérzett egy percig se, de ott kellett lennem, fel kellett lépnem, erélyesen és határozottan. És ha az ember nem tudatosítja a lóban, hogy ő az úr, akkor a ló lesz. Ez így van kutyánál, mindennél - kell egy vezető, egy falka/csoda/ménes vezér. Ha nem te vagy az, mindegy - lesz ő.
A másik, ha gy hosszú egyenes szakaszon megindul a ló, és elvisz a francba, felszerelés nélkül, vagy elhagy félúton, vagy később hálát adok az úrnak, hogy ott tartott a szentlélek. Felszereléssel körre lehet vezetni, aminek van egyfajta felvevő hatása. Nem mindegy - ha tényleg megrettent, csak a testsúly és a csizma ugyanis nem lesz elég (testsúllyal abban a helyzetben nem is biztos, hogy tud operálni a lovas).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!