Természetes lókiképzéssel lehet lovat belovagolni?
Ha igen, hogy? Letudná valaki nagyjából írni? :)
NEM akarok lovat belovagolni, mielőtt valaki félreértené. Csak kíváncsiságból kérdezem.
Én már lassan elvesztem a fonalat mi számít "természetesnek". Szerintem maradjunk inkább az "erőszakmentes" megfogalmazásnál.
Montynak fél óra elég, hogy nyerget és kantárt tegyen a lóra és még azon az alkalmon felüljön rá, ezzel ellenben sokszor ha a sok természetes lovas meglát egy zablát (vagy nyerget) már sikítófrászt kap.
Én azt mondom, hogy egy csikó belovaglása alapból erőszakmentes. Aki lovat lovagol be nem érdeke, hogy a csikó félelemből dolgozzon, tehát mindig megpróbálják rávezetni a lovat, hogy mit kellene tennie és mit nem. A másik, hogy a sokak által elvetett felszerelések, mint a zabla, a nyereg és a pálca hozzátartozik a ló belovaglásához. Olyan belovagolt ló nincs, mit nem lehet felnyergelni és nem ismeri a zablát. A pálca sem veréshez kell, hanem hogy segítsük megértetni a lóval a feladatot és ehhez sokszor nem elég (hosszú) a kezünk és a lábunk (ahogy a parelliseknek sem).
Tehát létezik erőszakmentes belovaglás, és tisztázzuk végre, hogy a "természetes" lovaglás abszolút félrevezető és téves. A lónak semmiképp nem természetes, ha a hátára ülnek.
Ha a hátára ülsz sem természetes a lónak..
Amúgy biztos, de a normál be lovaglás (ha jól csinálják) erőszakmentes.. ;) Sokat végig éltem és egyiknél se vertük a csikót.. sőt rá sem ütöttünk..a munka ne jelentsen neki fájdalmat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!