Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Elaltatni vagy életben hagyni?

Elaltatni vagy életben hagyni?

Figyelt kérdés
Van egy idős heréltem. A nyakán volt egy dudor mindig is. Azt mondta az állat orvos, hogy a nyirokcsomója van megduzzadva. Tavasz elején azonban elvesztette egyik szemét. Akkor egy kicsit gyanús lett a dolog, de azt mondta autoimmun betegség. Azonban egy hete elvesztette a másik szemét is. Teljesen vak. Még a fényeket sem érzékeli. Ez már még gyanúsabb lett. Kihívtunk egy másik állatorvost, aki viszont kiderítette, hogy a lovunknak rosszindulatú daganata van. A daganat pedig a nyakán lévő "nyirokcsomó". Azóta többször gondolkoztunk, mi lenne a legjobb, de szerintem nem élet az ilyen élet, hiszen egy daganattal nem könnyű együtt élnie egy 22 éves lónak. Fájdalmai vannak a humán orvosok szerint. Apa viszont nem akarja elaltatni, mert szerinte nincs ennek a lónak semmi baja, két hete még én is lovagoltam. Szerintem viszont csak nem képes a lótól megválni. Szerintetek mi lenne a legjobb megoldás?

2012. jún. 20. 21:59
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
az is megoldás lehet, ha találsz olyan lovat amelyik lát és összeszoktatjátok őket, könnyebb neki egy látó társsal, mint egyedül
2012. jún. 21. 19:06
 12/20 anonim ***** válasza:
Itt inkább a daganat a probléma. :(
2012. jún. 21. 21:31
 13/20 A kérdező kommentje:
Úgy néz ki veszünk egy másik lovat. Apa ki is nézett már egy arab kancát, aki állítólag iskolaló volt valahol. :) Ő vele talán meglesznek. Apa is úgy gondolja, hogy nem lehet a karámba, hiszen nem tudja megtalálni az árnyékos részt, ezért mától fogva egy fához lesz kikötve. De csak állt ma is, ugyan abban a pozícióban. Minden nap leápolom, lemosom vízzel. Kicsit félek legeltetni, mert ha megijed, nem nyugszik meg egykönnyen pláne ha mondjuk belém ütközik, még duplán meg is rémül... Anya úgy gondolja, hogy csináltatni kéne tényleg valamit, erre azonban, most nincs igazán keretünk. Én egyedül úgysem dönthetek, apának kellene. Majd megmutatom neki amiket írtatok, és biztosan leesik neki, mi a helyzet...
2012. jún. 21. 21:38
 14/20 anonim ***** válasza:
Napon ácsorgás helyett egy fához lesz kikötve... milyen humánus... Akkor már az istállóban is jobb neki, estefele meg kihozod legelni, sétálni. Vezessétek ketten akkor, ha ha egyesül nem mered. De azért állni hagyni, mart jajj mi lesz, ha megijed.... Ok ezt a helyzetet meg kell tanulni kezelni, de attól még ugyanolyan ló, mint a többi.
2012. jún. 22. 09:20
 15/20 A kérdező kommentje:
Értelek, csak nem jutott eszünkbe jobb megoldás. A boxban nagyon meleg van. A fa tövében elálldogál legelészik. Este fele kiviszem legelni, apa is ott van néha, beszélgetünk, elvagyunk. Majd alakul valami.
2012. jún. 22. 12:18
 16/20 anonim ***** válasza:
Majd alakul valami...hát gratula. Olyan nehéz lenne megérteni, hogy el kellene altatni azt a szerencsétlen lovat? Senki sem él örökké, és egy lónál igen szép kor a 22. De ha már küzdeni akartok érte, akkor ne hagyjátok egész nap állni és szomorkodni, hogy majd csak lesz valami. Fájdalmai vannak fél és szomorú. Foglalkozni kellene vele.
2012. jún. 22. 14:28
 17/20 anonim ***** válasza:
Igen, igazad van neked is. Csakhogy nem a te lovad, nem te gondoztad 20-22 évig, úgyhogy nem tudod szerintem hogy Te mit csinálnál a kérdező/ kérdező apja helyett, nem tudod ezt a fájdalmat átérezni. Szólj, ha rosszul feltételezem! :) Senkit nem akarok ezzel megbántani, de ez az igazság!
2012. jún. 22. 15:34
 18/20 anonim ***** válasza:

Persze, nagyon is igazad van utolsó. Még lovam sem volt, nemhogy 22 éves. Fogalmam sincs, mennyire fájdalmas lehet a búcsú egy ilyen idős állattól, akit csikó korától kezdve ismersz. Ez a ló jóformán végigkísérte a kérdező apjának az életét. Nekem van egy 7 éves kutyám, belegondolni sem merek, hogy mit tennék hasonló helyzetben. De szerintem megkímélném a további szenvedéstől, és elaltattatnám.

Csak furcsállom, hogy inkább kikötik egy fához, hogy lesz ami lesz. Én a nap minden percét szegény lóval tölteném, és próbálnám visszahozni belé az élni akarást. Vak lovat is lehet lovagolni, és ki tudja, hátha legyőzné a daganatot. Egyes embereknek is sikerül. Tényleg a kérdezőéknek kell látni, hogy mennyire van rosszul a ló. Ha még nem hunyt ki benne az életöröm, akkor esetleg jobb, ha nem altatják, de ha látszik, hogy kínlódik, akkor meg kell keményíteni a szívüket, és kihívni az orvost. Nekem ez a véleményem, de tényleg nem voltam még ilyen helyzetben. Nem tudom, mi lenne a helyes. :(

2012. jún. 22. 18:19
 19/20 anonim ***** válasza:
Igen, téged is megértelek. :( Bármennyire is fáj , el kell altatni a lovat. Ez kínszenvedés neki :'( főleg, hogy vak lett, ki tudja milyen fájdalmai vannak.. :(
2012. jún. 22. 18:41
 20/20 A kérdező kommentje:

Nyilván valamilyen szinten igazatok van, hogy el kéne altatni. Én is ezen a véleményen vagyok. Ha az enyém lenne a ló azonnal elaltatnám, nem szenvedtetném. De én nem dönthetek a sorsáról. Ez apa dolga. Ma megmutattam neki amit írtatok. Kicsit elakadt a szava, belegondolt mi is van, úgyhogy most is szerintem ezen gondolkodik, bár nagyon nehéz neki felfognia, hogy szeretett lovát akivel annyi kalandot élt meg és annyi versenyen indultak most el kell altatni. Szidta az orvosokat akik eddig azt mondták, hogy csak egy szimpla megduzzadt nyirokcsomó és, hogy miért nem szóltak róla hamarabb, miért nem vették észre.

Szóval szerintem végül az altatás lesz a sorsa. Köszönöm a válaszokat.

2012. jún. 22. 21:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!