Elaltatni vagy életben hagyni?
És azt nem mondta a doki, hogy mennyi ideje van? Ha évek óta ott a daganat, akkor biztos áttétes már, ezért is vakult meg szegény, biztos sokat szenvedhet a fájdalomtól.
Elhiszem, hogy nagyon szereti apukád a lovát, viszont én szívem szerint elaltatnám, a kezeléshez már késő van, de fájdalomcsillapítókat remélem kap, legalább ezzel is könnyebbé lehetne tenni a napjait.
Szerintem várj még vele pár hetet, lássa rendszeresen állatorvos. Majd kiderül hogy hogy legyen tovább. Ha nem érzed, nem látszik hogy nagyon szenvedne, eszik rendesen akkor ne altassátok el. Ha viszont nagyon szenved, keveset eszik, nincs életkedve és az orvos szerint is az lenne a legjobb, akkor ez a leghumánusabb, fájdalommentes módszer. Még mindig jobb mint egy vágóhíd.
Azt is tartsd szem előtt hogy mennyit szeretnél a kezelésekre költeni (ha lehet még egyáltalán kezelni). Ha meghaladja a költségvetést egy nagyobb kezelés, akkor inkább ne hagyjátok szenvedni. Apukádnak csak időre van szüksége hogy belássa, ez a legjobb. Szóval várjatok a döntéssel és nézzétek hogy javul-e az állapota.
Ha bizonyítva van, hogy rákos, akkor a fájdalomcsillapítóval nem spórolnék, viszont ez hosszú távon nem túl gazdaságos (nesze nekem hülye anyagias gondolkodás, de a mai világban sajna ez van). Szerintem áttétes a daganat, főleg kezelés nélkül már nem visszafordítható az állapota. Őszintén szólva nem kéne még hetekig hagyni szenvedni. Egy MRI vizsgálatra lenne szükség, nem tudom, hogy egyáltalán csinálnak-e ilyet itthon lovaknak, abból kiderül minden és az orvosok is pontosabbat tudnak mondani (persze ez megint csak költség).
Nem tudom, hogy egy állatnál milyen lefolyása van egy ráknak, de nekem volt ismerősöm, aki ebben halt meg, egyik nap még egész jól volt, másnap kórházba kellett vinni, 1 hónapig volt ott, lesoványodott, a szervezete feladta és ő maga is tudta már, hogy innen nincs visszaút. A kórházban sem tudtak rajta már nagyon segíteni, fájdalomcsillapítókat kapott, hogy kicsit jobb legyen neki.
Ha még ki is vártok, akkor is extra foglalkozást igényel, ne hagyd, hogy csak ott álljon egész nap, mozgasd, sétáltasd, tanítsd meg, hogy bízzon benned. Vidd ki legelni, meg nem tudom mennyire érintkezik más lovakkal, az is segítség lenne neki. Te is elbizonytalanodnál és egy helyben állnál, ha hirtelen megvakulnál és kitennének egy nagyobb térbe.
Bár én legszívesebben elaltatnám. Fájó dolog, de apudnak is meg kell értenie, hogy ez így nem helyes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!