Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Ti hogy értétek el hogy...

Ti hogy értétek el hogy kövessen a lovatok? Nem csak karámban, hanem akár szabadon is! (Kötél nélkül)

Figyelt kérdés
Ha van fű mindig leáll legelni, de régen egész sokáig követett az udvarban, aztán most inkább csak megvár vagy ha hívom 4-5 lépést jön aztán leválik. Mindenki SZEMÉLYES tapasztalata érdekel! Köszönöm szépen :)

2012. ápr. 30. 21:08
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
Bocsi szerintem nem sok értelme van hogy ide kiírod, kérj segítséget valakitől mert így csak azt kapod hogy "parellis divatmajom vagy". Amúgy hozzáteszem hogy a parelli játékok kiegészítik azt hogy a lóval vagy, erősítik a bizalmat és a köteléket, valamint segítséget nyújtanak azoknak akik nem akarják előröl kezdeni az etológiai megfigyeléseket (amire a parelli is alapszik), ezt üzenem a negatív válaszolónak a témával kapcsolatban. A lovat pedig nyilván fegyelmezni kell, néha több kevesebb erővel, mert a természetben is ezt teszik egymással. Valamint még annyi hogy minden ló személyisége más ezért lehet, hogy másnak sikerül neked nem, nem hiszem hogy arról van szó hogy ne szeretnéd eléggé.
2012. máj. 1. 09:29
 12/20 anonim ***** válasza:
"Ahhoz, hogy idomíts iszonyú sok tudás kell," Ha nem ismered a parellit ne szídd! ont az a lényege hogy nem beidomítjuk, betanítjuk a lovat, hanem a saját nyelvükön kommunikálunk velük.
2012. máj. 1. 09:31
 13/20 anonim ***** válasza:

Szerintem a kérdező nem arra volt kíváncsi kinek megy oda a lova,vagy mióta van nálastb...-.- Hanem hogy hogyan értük el.

Az előzőnek igaza van, a parelli, a 7 join up játék mind ló etológiára épül, ami a bizalmat a figyelmet és a megértést alapozza. Ez nem megy egyik napról a másikra kérdező, és lehet hogy nem vagy szabadidomítós ember, (én se elhiheted, csak elfogadom, hogy van benn valami, de még nekem is gondot okoz a lovammal, mert nem vagyok elég határozott vagy esetleg jobban kéne figyelni mit akar a ló) tehát el kell érned azt hogy ne gondolkozzon!

Ha van körkarám vagy ha nincs akkor futószáraztasd le úgy hogy lépés kb 2-3 percre, majd ügetés LASSAN ( szinte csak kocogjon) aztán erőteljesebben parancsolj neki hogy üget (ilyenkor már gyorsan üget) ez olyan 10-20 percig aztán vissza lassúba és 2-4 percenkén váltogathatod, persze rakhatsz bele vágtát is... ez a gondolkodás lekőtés, ilyenkor nem csinálja azt amit ő szeretne, ha ez megvolt, akkor vedd le a futószárat aztán simogasd meg az egész testén és féloldalasan menyj el előtte. Állj meg és várj. Ha akarod fütyülhetsz neki ahogy az indiánok ,de várj.Ha már arra elfordult, amerre te mentél az már jó...

Oda fog menni, ha odament dicsérd meg és adj neki jutalmat. Ha ezt csinálod pár hónapig(egyeseknek 3 hét) nem kell jutalomfalat. Még annyit hozzá teszek, hogy ha rajta van egy hosszabb kötél, játssz vele yo-yo játékot. Ha kérdésed van még írj nyugodtan. Nem sértésnek kéne mindenkinek írni, amit ír, hanem elgondolkozni rajta, vajon tényleg igaza van-e annak, aki azt meg azt írta.

2012. máj. 1. 11:08
 14/20 anonim ***** válasza:
Parelli módszer....bizalom ! :)
2012. máj. 1. 13:53
 15/20 anonim ***** válasza:
ja és sok-sok gyakorlás (1-3 év) sok sikert ;)
2012. máj. 1. 13:54
 16/20 anonim ***** válasza:
100%

Az a baj, hogy amit te fegyelmezésnek nevezel az egy kislány ész nélküli hisztizése. Egy ló nem vág pofán. Max, felkapja a fejét és te olyan közel álltál hozzá, hogy eltalált a szerencsétlen erre ő kapott egy taslit. Hát gratulálok. A ló egy csorda állat, ne várd el tőle, hogy ha a közelébe vannak a többi lovak és azok megijedtek valamitől vagy örülnek valaminek és hatalmas vágtázást csapnak akkor majd a lovad nyugodt lesz, pláne, hogy nem is te vagy a vezér a csapatban. Erre is kap egy taslit.

Sajnálom, hogy azt gondolod, hogy a lovad hülye vagy, hogy is fogalmaztál, mert ő nem hülye. Ő tudja mit csinál és miért. Ellenben te nem. Azért csinálja, mert nem tisztel.

Nem úgy kell helyrerakni egy lovat, hogy nem is ismerjük az alapvető testbeszédét. Anélkül nem lehet lovat nevelni.

Te pedig mint ahogy kiderült, nem ismered és ezek közül kivétel nélkül az összes esetben ok nélkül kapott egyet.

Akkor állj ki magadért, amikor veled szemben aggresszív de csak annyira, hogy tudja, hol a helye. A verés is lehet határozatlan éppen ezért lehet, hogy sokszor az se hatásos. Mindjárt elolvasom a többi kommented, csak ez nagyon felhúzott.

2012. máj. 1. 18:00
 17/20 anonim ***** válasza:

Előző vagyok.

Amit a kommentedbe leírtál, hogy orrba vágtad mert legelni akart, azért se érdemelt volna verést. Nem verni kell a lovat, és hiába írod ki nagy betűkkel, hogy nem vered, de azt csinálod, ráadásul ok nélkül. Neked fogalmad sincs, miért és hogyan kell egy lovat büntetni és hogyan kell határozott lenni vele. Amég ezt nem tanulod meg neked nem való ez a ló, mert ez tesz egy lovat bizalmatlanná. Pontosan ezt csinálta és így egy 12 éves lány a lovával éveken keresztül. A ló a Bábolnáról származott az arab ménes birtokról. Kivételes vérvonallal és nagyon jó tulajdonsággal. 2 év telt el. A ló mára már olyan bizalmatlan, hogy bárki hozzá ér, vicsorog és csapkodja a fejét. A lány azt hitte, neveli, holott többet ártott mint használt. Amennyit elért, hogy a ló nem mert semmi rosszat csinálni a közelébe mert még azért is kapott, hogy az elé rakott kajából akkor evett amikor még nem volt rá adva az engedély. A lány azt hiszi, jó munkát végzett, de végleges "sebeket" okozott a lónak ezzel. Úgyhogy most szedd össze magad és ne veréssel kompenzáld a helyzetet hanem azzal, hogy határozott és erélyes vagy. De már most nagyon féltem ennek a lónak a sorsát.

2012. máj. 1. 18:07
 18/20 A kérdező kommentje:
én ezt értem, de akkor mti csináljak??? Álljak tőle 3 méterre nehogy figyelmetlenségében megüssön? hagyjam hogy áttipor rajtam mert a többi ló arra rohangál? Répával könyörögjek neki hogy óó kérlek rám figyelj? Ez nem ész nélküli hisztizés, a ló nem hímestojás, nem ofgom ráhagyni amikor az én épségemet teszi kockára. Majd megtanulja hogy engem kerüljön ki ha ugrálni akar, tőlem rohangáljon, ugráljon, csapkodja a fejét, ezért nem szólok rá, de azért ha ENGEM tapos le, tipor el, mert nem érdekli hogy ott vagyok, azért hagy döntsem már el hány lila foltot NEM szeretnék magamra!
2012. máj. 7. 13:56
 19/20 Lacierd válasza:

Szerintem lónak éreznie kell, hogy te vagy a vezér./!

Ha a ló megbízik benned akkor hiddel követtni fog.

Nyerd el a bizalmát./!

2012. máj. 10. 15:23
 20/20 anonim ***** válasza:

a Monty Roberts Az igazi suttogó könyve egy kiváló útmutató ilyen, és ehhez hasonló esetekre. Ha szereted a lovadat, és változtatni akarsz a rossz szokásain feltétlenül szerezd be ezt a könyvet, és esetleg az első kézből-t.

Amit ő használ az a Join Up magyarul csatlakozás/ elindítás.

Egy 16 m átmérőjű körkarám kell. A lovon ne legyen kötél, se semmi.

Te állsz középen tekintetedet az ő szemébe " fúrod" ( Tudod, az a nézés, amikor az utált osztálytársaddal szemezel) a kezedet széttárod, ujjaidat szétnyitod, kihúzod magad.

Ez a testtartás a ,,menj el tőlem, tűnés!" A ló kimegy a karám szélére, és te folyamatosan tartod vele a szemkontaktust, ezzel arra készteted, hogy menjen, ha a tekintetedet a nyakára csúsztatod, lassít, ha nem őt nézed, megáll.

8 kör jobbra, 8 kör balra.

-Ha észreveszed, hogy a belső füle feléd van, ( rád figyel, nem vagy neki közömbös)

-rágáshoz hasonló mozdulatokat tesz, ki-ki dugja a nyelvét,( azt mondja: egyszerű növényevő vagyok, de eszek, tehát megbízok benned, tudom, hogy nem támadsz meg, mint más ragadozó)

-és a fejét pár centire a talajtól, lecsüggesztve tartja,( behódolok, elfogadlak, kész vagyok újratárgyalni az ügyet)

ekkor elnézel róla, háttal fordulsz neki, és ha jól van minden oda jön hozzád, legalább is pár lépést tesz.(ha nem, elölről az egész.)

Ezután mész egy kis kacskaringós utat, ha követ, akkor elfogadott téged vezetőnek, megbízik benned. Ezek UTÁN jó dolog a parelli, de csak után, mert ekkor a ló már bízik benned, tisztel, és szívesen megteszi amit kérsz.

2018. jan. 11. 18:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!