Ti hogy értétek el hogy kövessen a lovatok? Nem csak karámban, hanem akár szabadon is! (Kötél nélkül)
Én lovagoltam, legeltettem, meg foglalkoztam vele. És a legelőn is jön velem, sőt, ha futok, ő is üget mellettem. Ha ráültetem húgomat, akkor nem tudom lefényképezni, mert annyira jön utánam a pac, hogy nem férnek bele a képbe.
Szóval én csak szerettem. Nem csináltam vele parellit, meg ilyenek. Oké, egyszer kipróbáltam, hogy megkergetem körkarámban, és odajön, de ő az előtt is jött, szóval nekünk csak kialakult.
Ha fütyülök, elém jön a karámban, ha nem, de észrevesz, akkor is jön elém. Mikor nem egyedül volt karámozva, akkor is jött. Meglátott, és fejlógatva bandukolt hozzám :)
Az a baj, hogy te is parellis divatmajom vagy, de amúgy nem nagyon vágod mi az idomítás. Ahhoz, hogy idomíts iszonyú sok tudás kell, etológia könyvet kell olvasni, figyelni minden állat viselkedését órákig és megpróbálni megérteni a tanulás alapjait és folyamatait.
Namost: bármely magasabb rendű állat bármely cselekedsetére kap a környezettől egy pozitív, vagy egy negatív választ. A pozitív, értelemszerűen arra öszötnzi, hogy azta cselekvést később is ismételje, míg a negatív arra, hogy ne. Tehát, ha te azt akarod, hogy kövessen, akkor a követést pozitív élménnyé kell tenni. Ennek legegyszerűbb módja az, hogy jutalmazod, vagy szintén praktikus jutalom, ha békénhagyod kis ideig. Ugye máris nagyon nagy hiba, hogy azon parázol, hogy kajával megy be a medencébe. És akkor mi van?! Majd leközelebb kevesebb kaja kell, 100 alkalom múlva lejön sima hívásra. De egyől minek várod el tőle a csodát? Dettó, mi van ha elkezd legelni? Ez mitől para? Rászólsz, ha nem engedelmeskedik akkor felhúzod a fejét. Elnegeded, újra parancs, vagy megcsinálja vagy nem. Aztán ismételni kell orrvérzésig. azmeg totál lényegtelen, hogy régen csinálta most nem, a tanulás dinamikus folyamat, folyamatosan fent kell tartani a megerősítéseket a már begyakarolt feladatokra is, annyi a különbség, hogy mondjuk egy ezeréves feladat már nem érdemel autómatikusan kaját, hanem mondjuk egy sima jólvan jelzést. Deha te állandóan azt kéred tőle, hogy kövessen, de nem jutalamzod, akkor nyilván hagyni fogja a fenébe, mert nem éri meg neki belefeccolni az energiát.
Fegyelmezni meg nem úgy kell, hogy rögötön verjük a lovat. Először megmondjuk neki mit akarunk, ha a ló nem érit meg, akkor soha nem is fogja megcsinlni, max ha véletlenül szerencséje van és ráhibázik a megoldásra. Aztán ha nem csinálja, akkor jöhet a büntetés, ami még mindíg nem feltétlenül verést jelent, számtalan egyéb trükk van, mely az állatnak elég kényelmetlen, de fájdalmat nem okoz. Pl lenyomod az orrát és lent tartod, minnél tovább, annál nagyobb bünetés. Ez utóbbi egyébként nagyon agresszív dominancia jelzés is egyben, ráadásul bármely emlősnél ugyanazt jelenti. Vagy hátraléptetést stb. Megint, nem a parellire kell ráakadni, bármiféle infó jó, ha lóhoz köze nincs akkor is. Ki kell próbálni vagy működik vagy nem.
Harmadszor, ilyen hozzállással te idomítani nem nagyon fogsz. Úgy állsz hozzá, hogy jajj pacika csináld már meg a kedvemért... Nem. Ezt úgy kell: parancsot adtam, csönd és csinálod. Ha nem csinálja addig ismétled, míg megcsinálja. Ha nem megy, akkor ott gondolkodunk, áttervezzük az egész módszert is megcsináljuk. Természetesen ugyelni kell a biztonságra, de mivel itt órákról, tágabb értelemben véve hetekről beszlünk egy-egy feladat esetén, senki nem is várja el, hogy 1 perc alatt tökéletes legyen a feladatvégrehajtás. Ez utóbbi megint visszatérő hibád lehet,a türelmetlenség itt nem hoz eredményt sose.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!