Mi az a vaszorazörej? Hogy lehet felismerni hogy az-e, és mit leehet hallani? Na meg mi adja ki a hangot a herélteknél?
Figyelt kérdés
2012. febr. 15. 15:04
1/6 anonim válasza:
Csak herélteknél van. A heréjük egykori helye, az ún. vaszora súrlódik mozgás közben (na most lehet, hogy rosszat mondtam, de a lényeg hogy a hátsó lábuk közül származik a hang). Leginkább ügetésnél hallani. Kicsit olyan, mintha a nyereg nyikorogna, csak valamivel hangosabb. Sok ló szereti ezt a hangot és direkt hangosan próbálják csinálni, vagy erre az ütemre veszik a levegőt/horkantanak.
2/6 Rebce válasza:
Nem csak herélteknél, csődöröknél is van, és nem a heréjük helye adja ki a hangot. A vaszora a ló hímvesszőjének a szabad részét befoglaló tasak. A vaszorazörej ügetésben és vágtában hallatszik, általában akkor, ha a ló ideges, vagy fáradt.
A hang a mozgás ütemére történik és olyasmi hangja van, mintha csikorogna a szék lába a kövön. Legalábbis most így hirtelen ezzel tudnám leírni a hangot...
3/6 Mailerdeamon válasza:
Ha hallod garantáltan fel fogod ismerni. :)
4/6 anonim válasza:
Én kancáknál is hallott már (főleg araboknál) ilyen hupogó hangot ügetés közben... az mi?
5/6 Rebce válasza:
Az biztos, hogy nem vaszorazörej volt :)
Én arra gyanakszom, hogy nyitott a hüvelyük, az én kancámnak is olyan, és ő az ugrások után, az érkezésnél ad ki fura hangokat.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!